To najlepsze bułki z Biedronki? Znany dietetyk wskazał konkretny rodzaj

Biedronka oferuje szeroki wybór pieczywa – od klasycznych kajzerek, przez chrupiące bagietki, aż po razowe chleby i bułki z ziarnami. Wśród tylu możliwości łatwo się pogubić i trudno zdecydować, które pieczywo będzie najlepsze dla naszego zdrowia. Z pomocą przychodzi znany dietetyk Michał Wrzosek, który podpowiada, na co zwracać uwagę i które pieczywo warto wrzucić do koszyka, by zadbać o zbilansowaną dietę i dobre samopoczucie.

Kupił bułkę w Biedronce. Cena go zaskoczyłaPieczywo dostępne w Biedronce
Źródło zdjęć: © Twitter

Kupując pieczywo w popularnych supermarketach, rzadko zastanawiamy się nad jego składem – sięgamy po to, co wygląda świeżo i chrupiąco, nie zwracając uwagi na etykiety. Tymczasem wiele gotowych wypieków zawiera dodatki, które niekoniecznie służą naszemu zdrowiu – konserwanty, spulchniacze czy syrop glukozowo-fruktozowy. Warto więc wiedzieć, jak wybierać mądrze i świadomie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Najlepsze bułki z Biedronki według Michała Wrzoska

Michał Wrzosek to dietetyk, który w mediach społecznościowych dzieli się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Jakiś czas temu wypowiedział się m.in. na temat pieczywa dostępnego w Biedronce i wskazał najlepszy wybór.

Specjalista wziął pod lupę bułkę śniadaniową pełnoziarnistą i jak podkreśla, to szczególnie dobry wybór dla osób, które chcą schudnąć. Zawiera dużo białka, które wspiera uczucie sytości i pomaga zachować masę mięśniową podczas redukcji. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika pokarmowego spowalnia trawienie i ogranicza gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, co skutecznie zmniejsza ochotę na podjadanie. Dzięki temu taka bułka może realnie wspierać zdrową redukcję masy ciała.

Jakie pieczywo kupuje w Biedronce Michał Wrzosek?

Wrzosek nie ukrywa, że sam robi zakupy w Biedronce i ma swoje sprawdzone wybory.

– Taki produkt, który zawsze znajdzie się w mojej kuchni, jeżeli chodzi o pieczywo, to najczęściej chleb graham albo żytni – przyznał ekspert.

To właśnie te rodzaje chleba najczęściej lądują w jego koszyku, ponieważ są bogate w błonnik, mają niski indeks glikemiczny i wspierają zdrową dietę.

Na co zwracać uwagę, kupując pieczywo?

Kupując pieczywo, warto zwracać uwagę nie tylko na jego wygląd czy zapach, ale przede wszystkim na skład. Dobry wybór to pieczywo z mąki pełnoziarnistej – im krótsza lista składników, tym lepiej. Unikaj produktów z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, spulchniaczy i polepszaczy smaku.

Ważne, by pieczywo zawierało błonnik, ziarna, otręby oraz naturalny zakwas – to oznaki lepszej jakości i większych korzyści zdrowotnych. Warto też sprawdzić zawartość białka i cukru – pieczywo o wysokiej zawartości cukrów prostych może powodować szybkie skoki poziomu glukozy we krwi i nasilać uczucie głodu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem