To najmniej zdrowe polskie danie. Sztuczna inteligencja wskazała

Chociaż z zainteresowaniem oglądamy filmy o kebabach, zamawiamy pizzę czy chodzimy na chińszczyznę, to w wielu domach króluje polska kuchnia. Zapytaliśmy chat GPT, które danie zaliczyłby do najmniej zdrowych. Odpowiedź padła błyskawicznie.

To najmniej zdrowe polskie danieTo najmniej zdrowe polskie danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | @bjuty
Ewa Malinowska

Polska kuchnia wcale nie musi być ciężka i niezdrowa. Bez względu na to, czy jemy polecaną przez chat GPT ogórkową, czy jednak stawiamy na tłuste, smażone mięso, warto zachować umiar. Zapytaliśmy sztuczną inteligencję, jakie danie polskiej kuchni uważa za najmniej zdrowe. Padło na takie, które obowiązkowo gości na wielu świątecznych stołach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa żurawina. Strzela pod zębami aż miło

Zacznijmy przekornie od tego, że polska kuchnia naprawdę może być zdrowa. Nie brakuje w niej warzyw, takich jak kapusta, buraki, marchew, seler czy pietruszka, które są źródłem witamin oraz błonnika. Zajadamy się również kiszonkami, czyli naturalnymi probiotykami, działającymi zbawiennie na jelita i odporność. Do tego kasze i warzywa strączkowe, ryby z polskich jezior czy też dziczyzna i można naprawdę zdrowo komponować polską dietę.

Najmniej zdrowe polskie danie

Zapytaliśmy chat GPT, jakie danie wskazałby jako najmniej zdrowe w polskiej kuchni. Pierwsza odpowiedź była chybiona, bo wymienił...golonkę po bawarsku. Po krótkiej reprymendzie wskazał jednak popularny w Polsce przysmak — bigos. Głównym grzechem bigosu jest duża zawartość tłustych, ciężkich mięs, takich jak kiełbasa, boczek czy karkówka. Nie można odmówić tu pewnej słuszności, bo faktycznie zawierają one tłuszcze nasycone, mogące zwiększać ryzyko chorób serca.

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty © Pyszności

Pozornie zdrowa kapusta kiszona została wskazana przez chat GPT jako jeden z minusów bigosu. Sztuczna inteligencja zasugerowała, że w połączeniu z tłustym mięsem staje się ciężkostrawna. No cóż, nie od dziś wiadomo, że bigos do lekkich dań nie należy. Czat wskazał także, że bigos jest daniem kalorycznym, a w porcji może mieć nawet 1000 kcal, jeśli podaje się go z chlebem lub ziemniakami.

Co zrobić, żeby bigos był zdrowszy?

Paracelsus w XVI wieku mówił, że wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, wszystko zależy od dawki. Okazjonalne zjedzenie porcji bigosu nie sprawi, że od razu zapadnie się na choroby serca. Jeśli jednak chcesz przygotować bigos w lżejszej wersji, użyj chudego mięsa, takiego jak pierś z kurczaka, indyka lub chudą wołowinę w zastępstwie dla kiełbas i karkówek.

Mięso możesz podpiec, zamiast smażyć na oleju, a doprawiać danie ziołami, a nie tylko dużą ilością soli. Możesz sięgnąć po majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i jałowiec. Długie gotowanie sprawi, że warzywa będą miękkie, a tym samym łatwiejsze do strawienia.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze