To najmniej zdrowe polskie danie. Sztuczna inteligencja wskazała
Chociaż z zainteresowaniem oglądamy filmy o kebabach, zamawiamy pizzę czy chodzimy na chińszczyznę, to w wielu domach króluje polska kuchnia. Zapytaliśmy chat GPT, które danie zaliczyłby do najmniej zdrowych. Odpowiedź padła błyskawicznie.
Polska kuchnia wcale nie musi być ciężka i niezdrowa. Bez względu na to, czy jemy polecaną przez chat GPT ogórkową, czy jednak stawiamy na tłuste, smażone mięso, warto zachować umiar. Zapytaliśmy sztuczną inteligencję, jakie danie polskiej kuchni uważa za najmniej zdrowe. Padło na takie, które obowiązkowo gości na wielu świątecznych stołach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowa żurawina. Strzela pod zębami aż miło
Zacznijmy przekornie od tego, że polska kuchnia naprawdę może być zdrowa. Nie brakuje w niej warzyw, takich jak kapusta, buraki, marchew, seler czy pietruszka, które są źródłem witamin oraz błonnika. Zajadamy się również kiszonkami, czyli naturalnymi probiotykami, działającymi zbawiennie na jelita i odporność. Do tego kasze i warzywa strączkowe, ryby z polskich jezior czy też dziczyzna i można naprawdę zdrowo komponować polską dietę.
Najmniej zdrowe polskie danie
Zapytaliśmy chat GPT, jakie danie wskazałby jako najmniej zdrowe w polskiej kuchni. Pierwsza odpowiedź była chybiona, bo wymienił...golonkę po bawarsku. Po krótkiej reprymendzie wskazał jednak popularny w Polsce przysmak — bigos. Głównym grzechem bigosu jest duża zawartość tłustych, ciężkich mięs, takich jak kiełbasa, boczek czy karkówka. Nie można odmówić tu pewnej słuszności, bo faktycznie zawierają one tłuszcze nasycone, mogące zwiększać ryzyko chorób serca.
Pozornie zdrowa kapusta kiszona została wskazana przez chat GPT jako jeden z minusów bigosu. Sztuczna inteligencja zasugerowała, że w połączeniu z tłustym mięsem staje się ciężkostrawna. No cóż, nie od dziś wiadomo, że bigos do lekkich dań nie należy. Czat wskazał także, że bigos jest daniem kalorycznym, a w porcji może mieć nawet 1000 kcal, jeśli podaje się go z chlebem lub ziemniakami.
Co zrobić, żeby bigos był zdrowszy?
Paracelsus w XVI wieku mówił, że wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, wszystko zależy od dawki. Okazjonalne zjedzenie porcji bigosu nie sprawi, że od razu zapadnie się na choroby serca. Jeśli jednak chcesz przygotować bigos w lżejszej wersji, użyj chudego mięsa, takiego jak pierś z kurczaka, indyka lub chudą wołowinę w zastępstwie dla kiełbas i karkówek.
Mięso możesz podpiec, zamiast smażyć na oleju, a doprawiać danie ziołami, a nie tylko dużą ilością soli. Możesz sięgnąć po majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i jałowiec. Długie gotowanie sprawi, że warzywa będą miękkie, a tym samym łatwiejsze do strawienia.