Czat GPT wskazał najzdrowszą polską zupę. Dziś rzadziej pojawia się w naszych domach

W polskiej kuchni nie brakuje zup. Przepis na jedną z nich warto odświeżyć w pamięci. To właśnie ten klasyk sztuczna inteligencja wskazała jako najzdrowszy wśród naszych zup. Ciekawi?

To najzdrowsza zupa według sztucznej inteligencjiTo najzdrowsza zupa według sztucznej inteligencji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nie da się udawać, że sztucznej inteligencji nie ma. Można za to skorzystać z jej pomocy również przy gotowaniu. Zapytaliśmy popularnego narzędzia, która polska zupa jest według niego najzdrowsza. Odpowiedź przyszła od razu - kultowa ogórkowa. Dziś jest już niestety nieco rzadziej gotowana w naszych domach, ale jak widać warto do niej wracać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Dlaczego ogórkowa jest zdrowa?

Na początku można zastanowić się, dlaczego czat GPT nie wskazał rosołu, skoro w wielu domach traktowany jest jako remedium na przeziębienie. Patrząc jednak na właściwości, jakie skrywają się za kwaśną, wyrazistą zupą ogórkową, wszystko staje się jasne.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa © Adobe Stock

Chodzi tu głównie o ogórki kiszone. Podczas kiszenia rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnymi probiotykami. Wspierają pracę jelit, regulując mikrobiom. To nie tylko wspomaga procesy trawienne — odpowiednia praca jelit to również lepsza odporność dla całego organizmu. W zupie znaleźć można również inne warzywa, które dostarczają nam witamin, minerałów i składników odżywczych. Ogórkowa bogata jest m.in. w witaminę C, potas, magnez oraz witaminy z grupy B.

Zupa ogórkowa

Chociaż nazwa nie brzmi obco, to wiele osób na co dzień zrezygnowało z tej zupy. Zamiast jednak zachwycać się azjatyckimi bulionami i gulaszami z różnych stron świata, warto przypomnieć sobie starą, dobrą ogórkową. Chociaż sam chat GPT ocenić może jedynie właściwości odżywcze, to my z pełną odpowiedzialnością możemy dopisać, że to naprawdę smaczna zupa, która zasługuje na stałe miejsce w naszych kuchniach.

Składniki:

  • 6-7 ogórków kiszonych,
  • sok z ogórków kiszonych,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
  2. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kilka minut.
  3. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem.
  4. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut od zagotowania.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do zupy. Gotuj do miękkości.
  6. Dorzuć starte ogórki i gotuj przez 15 minut.
  7. Do miseczki odlej chochelkę wywaru, wymieszaj ją ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonych ogórków.
  9. Dorzuć posiekany koperek.

Zupę ogórkową serwuj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥