Czat GPT wskazał najzdrowszą polską zupę. Dziś rzadziej pojawia się w naszych domach

W polskiej kuchni nie brakuje zup. Przepis na jedną z nich warto odświeżyć w pamięci. To właśnie ten klasyk sztuczna inteligencja wskazała jako najzdrowszy wśród naszych zup. Ciekawi?

To najzdrowsza zupa według sztucznej inteligencjiTo najzdrowsza zupa według sztucznej inteligencji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nie da się udawać, że sztucznej inteligencji nie ma. Można za to skorzystać z jej pomocy również przy gotowaniu. Zapytaliśmy popularnego narzędzia, która polska zupa jest według niego najzdrowsza. Odpowiedź przyszła od razu - kultowa ogórkowa. Dziś jest już niestety nieco rzadziej gotowana w naszych domach, ale jak widać warto do niej wracać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Dlaczego ogórkowa jest zdrowa?

Na początku można zastanowić się, dlaczego czat GPT nie wskazał rosołu, skoro w wielu domach traktowany jest jako remedium na przeziębienie. Patrząc jednak na właściwości, jakie skrywają się za kwaśną, wyrazistą zupą ogórkową, wszystko staje się jasne.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa © Adobe Stock

Chodzi tu głównie o ogórki kiszone. Podczas kiszenia rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnymi probiotykami. Wspierają pracę jelit, regulując mikrobiom. To nie tylko wspomaga procesy trawienne — odpowiednia praca jelit to również lepsza odporność dla całego organizmu. W zupie znaleźć można również inne warzywa, które dostarczają nam witamin, minerałów i składników odżywczych. Ogórkowa bogata jest m.in. w witaminę C, potas, magnez oraz witaminy z grupy B.

Zupa ogórkowa

Chociaż nazwa nie brzmi obco, to wiele osób na co dzień zrezygnowało z tej zupy. Zamiast jednak zachwycać się azjatyckimi bulionami i gulaszami z różnych stron świata, warto przypomnieć sobie starą, dobrą ogórkową. Chociaż sam chat GPT ocenić może jedynie właściwości odżywcze, to my z pełną odpowiedzialnością możemy dopisać, że to naprawdę smaczna zupa, która zasługuje na stałe miejsce w naszych kuchniach.

Składniki:

  • 6-7 ogórków kiszonych,
  • sok z ogórków kiszonych,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
  2. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kilka minut.
  3. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem.
  4. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut od zagotowania.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do zupy. Gotuj do miękkości.
  6. Dorzuć starte ogórki i gotuj przez 15 minut.
  7. Do miseczki odlej chochelkę wywaru, wymieszaj ją ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonych ogórków.
  9. Dorzuć posiekany koperek.

Zupę ogórkową serwuj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej