PrzepisZupyCzat GPT wskazał najzdrowszą polską zupę. Dziś rzadziej pojawia się w naszych domach

Czat GPT wskazał najzdrowszą polską zupę. Dziś rzadziej pojawia się w naszych domach

W polskiej kuchni nie brakuje zup. Przepis na jedną z nich warto odświeżyć w pamięci. To właśnie ten klasyk sztuczna inteligencja wskazała jako najzdrowszy wśród naszych zup. Ciekawi?

To najzdrowsza zupa według sztucznej inteligencji
To najzdrowsza zupa według sztucznej inteligencji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie da się udawać, że sztucznej inteligencji nie ma. Można za to skorzystać z jej pomocy również przy gotowaniu. Zapytaliśmy popularnego narzędzia, która polska zupa jest według niego najzdrowsza. Odpowiedź przyszła od razu - kultowa ogórkowa. Dziś jest już niestety nieco rzadziej gotowana w naszych domach, ale jak widać warto do niej wracać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Dlaczego ogórkowa jest zdrowa?

Na początku można zastanowić się, dlaczego czat GPT nie wskazał rosołu, skoro w wielu domach traktowany jest jako remedium na przeziębienie. Patrząc jednak na właściwości, jakie skrywają się za kwaśną, wyrazistą zupą ogórkową, wszystko staje się jasne.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa© Adobe Stock

Chodzi tu głównie o ogórki kiszone. Podczas kiszenia rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnymi probiotykami. Wspierają pracę jelit, regulując mikrobiom. To nie tylko wspomaga procesy trawienne — odpowiednia praca jelit to również lepsza odporność dla całego organizmu. W zupie znaleźć można również inne warzywa, które dostarczają nam witamin, minerałów i składników odżywczych. Ogórkowa bogata jest m.in. w witaminę C, potas, magnez oraz witaminy z grupy B.

Zupa ogórkowa

Chociaż nazwa nie brzmi obco, to wiele osób na co dzień zrezygnowało z tej zupy. Zamiast jednak zachwycać się azjatyckimi bulionami i gulaszami z różnych stron świata, warto przypomnieć sobie starą, dobrą ogórkową. Chociaż sam chat GPT ocenić może jedynie właściwości odżywcze, to my z pełną odpowiedzialnością możemy dopisać, że to naprawdę smaczna zupa, która zasługuje na stałe miejsce w naszych kuchniach.

Składniki:

  • 6-7 ogórków kiszonych,
  • sok z ogórków kiszonych,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
  2. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kilka minut.
  3. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem.
  4. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut od zagotowania.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do zupy. Gotuj do miękkości.
  6. Dorzuć starte ogórki i gotuj przez 15 minut.
  7. Do miseczki odlej chochelkę wywaru, wymieszaj ją ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonych ogórków.
  9. Dorzuć posiekany koperek.

Zupę ogórkową serwuj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie