Czat GPT wskazał najzdrowszą polską zupę. Dziś rzadziej pojawia się w naszych domach

W polskiej kuchni nie brakuje zup. Przepis na jedną z nich warto odświeżyć w pamięci. To właśnie ten klasyk sztuczna inteligencja wskazała jako najzdrowszy wśród naszych zup. Ciekawi?

To najzdrowsza zupa według sztucznej inteligencjiTo najzdrowsza zupa według sztucznej inteligencji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nie da się udawać, że sztucznej inteligencji nie ma. Można za to skorzystać z jej pomocy również przy gotowaniu. Zapytaliśmy popularnego narzędzia, która polska zupa jest według niego najzdrowsza. Odpowiedź przyszła od razu - kultowa ogórkowa. Dziś jest już niestety nieco rzadziej gotowana w naszych domach, ale jak widać warto do niej wracać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Dlaczego ogórkowa jest zdrowa?

Na początku można zastanowić się, dlaczego czat GPT nie wskazał rosołu, skoro w wielu domach traktowany jest jako remedium na przeziębienie. Patrząc jednak na właściwości, jakie skrywają się za kwaśną, wyrazistą zupą ogórkową, wszystko staje się jasne.

Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa © Adobe Stock

Chodzi tu głównie o ogórki kiszone. Podczas kiszenia rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnymi probiotykami. Wspierają pracę jelit, regulując mikrobiom. To nie tylko wspomaga procesy trawienne — odpowiednia praca jelit to również lepsza odporność dla całego organizmu. W zupie znaleźć można również inne warzywa, które dostarczają nam witamin, minerałów i składników odżywczych. Ogórkowa bogata jest m.in. w witaminę C, potas, magnez oraz witaminy z grupy B.

Zupa ogórkowa

Chociaż nazwa nie brzmi obco, to wiele osób na co dzień zrezygnowało z tej zupy. Zamiast jednak zachwycać się azjatyckimi bulionami i gulaszami z różnych stron świata, warto przypomnieć sobie starą, dobrą ogórkową. Chociaż sam chat GPT ocenić może jedynie właściwości odżywcze, to my z pełną odpowiedzialnością możemy dopisać, że to naprawdę smaczna zupa, która zasługuje na stałe miejsce w naszych kuchniach.

Składniki:

  • 6-7 ogórków kiszonych,
  • sok z ogórków kiszonych,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
  2. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kilka minut.
  3. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem.
  4. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut od zagotowania.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do zupy. Gotuj do miękkości.
  6. Dorzuć starte ogórki i gotuj przez 15 minut.
  7. Do miseczki odlej chochelkę wywaru, wymieszaj ją ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonych ogórków.
  9. Dorzuć posiekany koperek.

Zupę ogórkową serwuj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇