Czat GPT wskazał najzdrowszą polską zupę. Dziś rzadziej pojawia się w naszych domach
W polskiej kuchni nie brakuje zup. Przepis na jedną z nich warto odświeżyć w pamięci. To właśnie ten klasyk sztuczna inteligencja wskazała jako najzdrowszy wśród naszych zup. Ciekawi?
Nie da się udawać, że sztucznej inteligencji nie ma. Można za to skorzystać z jej pomocy również przy gotowaniu. Zapytaliśmy popularnego narzędzia, która polska zupa jest według niego najzdrowsza. Odpowiedź przyszła od razu - kultowa ogórkowa. Dziś jest już niestety nieco rzadziej gotowana w naszych domach, ale jak widać warto do niej wracać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach
Dlaczego ogórkowa jest zdrowa?
Na początku można zastanowić się, dlaczego czat GPT nie wskazał rosołu, skoro w wielu domach traktowany jest jako remedium na przeziębienie. Patrząc jednak na właściwości, jakie skrywają się za kwaśną, wyrazistą zupą ogórkową, wszystko staje się jasne.
Chodzi tu głównie o ogórki kiszone. Podczas kiszenia rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnymi probiotykami. Wspierają pracę jelit, regulując mikrobiom. To nie tylko wspomaga procesy trawienne — odpowiednia praca jelit to również lepsza odporność dla całego organizmu. W zupie znaleźć można również inne warzywa, które dostarczają nam witamin, minerałów i składników odżywczych. Ogórkowa bogata jest m.in. w witaminę C, potas, magnez oraz witaminy z grupy B.
Zupa ogórkowa
Chociaż nazwa nie brzmi obco, to wiele osób na co dzień zrezygnowało z tej zupy. Zamiast jednak zachwycać się azjatyckimi bulionami i gulaszami z różnych stron świata, warto przypomnieć sobie starą, dobrą ogórkową. Chociaż sam chat GPT ocenić może jedynie właściwości odżywcze, to my z pełną odpowiedzialnością możemy dopisać, że to naprawdę smaczna zupa, która zasługuje na stałe miejsce w naszych kuchniach.
Składniki:
- 6-7 ogórków kiszonych,
- sok z ogórków kiszonych,
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę.
- Dodaj startą marchewkę i smaż przez kilka minut.
- Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem.
- Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut od zagotowania.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do zupy. Gotuj do miękkości.
- Dorzuć starte ogórki i gotuj przez 15 minut.
- Do miseczki odlej chochelkę wywaru, wymieszaj ją ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kiszonych ogórków.
- Dorzuć posiekany koperek.
Zupę ogórkową serwuj na gorąco. Smacznego!