Wlewam do zupy ogórkowej zamiast śmietany. Teściowa aż osiwiała na ten widok

Na ogórkową w moim domu chętnych nie brakuje. Kwaśną zupę zabielam jednak czymś innym niż śmietanka. Okazuje się, że nawet testowany przez pokolenia przepis można dodatkowo udoskonalić.

Jak zabielić zupę ogórkowąJak zabielić zupę ogórkową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy na stół wjeżdża ogórkowa, gwar rozmów zastępuje stukanie łyżkami. To zupa uwielbiana przez dzieci i dorosłych, doskonale znana z rodzinnych domów, szkolnych stołówek i barów mlecznych. Podstawą są tutaj kwaśne ogórki kiszone, których smak równoważy dodatek czegoś białego. Jedni dodają słodką śmietankę, inni hartują w garnuszku porcję zupy z kwaśną śmietaną dwunastką. Ja do garnka wlewam za to mleko kokosowe. Gdy moja teściowa to zobaczyła, momentalnie złapała się za głowę. Już po pierwszej porcji przyznała mi rację i dopytała, gdzie ja to mleko właściwie kupuję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Mleko kokosowe niepotrzebnie kojarzy się z deserami. Z natury nie jest słodkie, a sam smak kokosa jest delikatny. Niektórym może się wydawać, że dodanie go do ogórkowej jest jak wsypanie wiórków kokosowych. Nic bardziej mylnego.

Ciepła zupa ogórkowa przynosi ukojenie dla podrażnionych jelit
Ciepła zupa ogórkowa przynosi ukojenie dla podrażnionych jelit © Adobe Stock

Mleko kokosowe jest naturalnie bezlaktozowe. W czasach, gdy coraz więcej osób narzeka na nietolerancje, jest idealnym rozwiązaniem problemu. Dzięki temu nie trzeba rezygnować z ukochanej, zabielanej ogórkowej. Nadaje ono zupie ogórkowej delikatny smak, który doskonale komponuje się z kwaśnymi ogórkami kiszonymi.

Składniki:

  • 1 l bulionu lub rosołu (może być wegetariański),
  • 250 g ogórków kiszonych,
  • 150 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • kawałek pora,
  • 30 ml mleka kokosowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z ogórków kiszonych,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora w cienkie plasterki.
  2. W garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone warzywa. Przesmaż chwilę.
  3. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej całość bulionem.
  4. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Dorzuć starte ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj przez 10-15 minut.
  6. Dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonych.
  7. Dorzuć posiekany koperek i wymieszaj.

Gotową zupę przelej do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej