Wlewam do zupy ogórkowej zamiast śmietany. Teściowa aż osiwiała na ten widok
Na ogórkową w moim domu chętnych nie brakuje. Kwaśną zupę zabielam jednak czymś innym niż śmietanka. Okazuje się, że nawet testowany przez pokolenia przepis można dodatkowo udoskonalić.
Kiedy na stół wjeżdża ogórkowa, gwar rozmów zastępuje stukanie łyżkami. To zupa uwielbiana przez dzieci i dorosłych, doskonale znana z rodzinnych domów, szkolnych stołówek i barów mlecznych. Podstawą są tutaj kwaśne ogórki kiszone, których smak równoważy dodatek czegoś białego. Jedni dodają słodką śmietankę, inni hartują w garnuszku porcję zupy z kwaśną śmietaną dwunastką. Ja do garnka wlewam za to mleko kokosowe. Gdy moja teściowa to zobaczyła, momentalnie złapała się za głowę. Już po pierwszej porcji przyznała mi rację i dopytała, gdzie ja to mleko właściwie kupuję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Mleko kokosowe niepotrzebnie kojarzy się z deserami. Z natury nie jest słodkie, a sam smak kokosa jest delikatny. Niektórym może się wydawać, że dodanie go do ogórkowej jest jak wsypanie wiórków kokosowych. Nic bardziej mylnego.
Mleko kokosowe jest naturalnie bezlaktozowe. W czasach, gdy coraz więcej osób narzeka na nietolerancje, jest idealnym rozwiązaniem problemu. Dzięki temu nie trzeba rezygnować z ukochanej, zabielanej ogórkowej. Nadaje ono zupie ogórkowej delikatny smak, który doskonale komponuje się z kwaśnymi ogórkami kiszonymi.
Składniki:
- 1 l bulionu lub rosołu (może być wegetariański),
- 250 g ogórków kiszonych,
- 150 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- kawałek pora,
- 30 ml mleka kokosowego,
- 1 ząbek czosnku,
- koperek,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z ogórków kiszonych,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora w cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone warzywa. Przesmaż chwilę.
- Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej całość bulionem.
- Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dorzuć starte ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj przez 10-15 minut.
- Dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonych.
- Dorzuć posiekany koperek i wymieszaj.
Gotową zupę przelej do talerzy i podawaj na gorąco. Smacznego!