Wystarczą 3 łyżki. Wlej do zupy pieczarkowej, a będzie miała wyjątkowy smak
Zupa pieczarkowa to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Jest pożywna i aromatyczna, a jednocześnie delikatna. Wiele osób uwielbia ją, ponieważ kojarzy się z domowym obiadem u babci. Możesz jeszcze bardziej podkręcić jej smak, dodając nietypowy składnik.
Tradycyjna zupa pieczarkowa najczęściej jest przygotowywana na bulionie warzywnym. W środku obok pieczarek można znaleźć kawałki marchewek i ziemniaków. Wiele osób dodaje także kaszę, a zwieńczeniem potrawy jest posiekana natka pietruszki. Zazwyczaj zupa jest zabielana kwaśną lub słodką śmietaną. Osoby, które źle tolerują nabiał, będą zachwycone wymianą tego składnika na mleczko kokosowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa kukurydziana
Klasyczna pieczarkowa i nietypowe dodatki
Podstawą każdej dobrej zupy pieczarkowej są świeże pieczarki, ale to dodatki mogą przekształcić danie w prawdziwe kulinarne arcydzieło. W tym przepisie, oprócz pieczarek, kluczową rolę odgrywają mleko kokosowe i sos sojowy. Choć to połączenie może wydawać się nietypowe, efekt końcowy jest wyjątkowy. Mleczko kokosowe nadaje zupie kremowej konsystencji i delikatnej słodyczy, a sos sojowy wzbogaca ją o smak umami, który przyjemnie rozchodzi się po podniebieniu.
Przepis na zupę pieczarkową z mlekiem kokosowym
Garnek zupy starczy na obiad dla 4-osobowej rodziny.
Składniki:
- 250 g pieczarek,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 3 łyżki mleka kokosowego,
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- olej,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż będą miękkie. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu..
- Przełóż pieczarki z cebulę do garnka, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zalej bulionem, dodaj sos sojowy i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj suszone zioła.
- Gdy już wszystkie składniki w zupie pieczarkowej będą miękkie, dodaj 3 łyżki mleka kokosowego. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.