To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Dieta wielu osób w Polsce jest uboga w warzywa strączkowe – niektórzy nie lubią, inni boją się skutków ubocznych. Jednak dietetycy zwracają uwagę na błonnik, który jest kluczowy dla zdrowia jelit, a od ich kondycji zależy odporność całego organizmu. Wybierając strączki, weź pod uwagę tę nietypową odmianę fasoli.
W Polsce czarna fasola jest mało popularna i rzadko pojawia się w sklepach. Jednak warto jest poszukać, bo to zdecydowanie najzdrowsza odmiana fasoli. Świadczy o tym jej ciemna barwa, która wynika z obecności dużej ilości antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy, które są niezastąpione w walce z wolnymi rodnikami. Podobnie jak inne strączki, fasola zawiera również sporą ilość błonnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci
Tak czarna fasola wpływa na organizm
Potrawy z dodatkiem czarnej fasoli przede wszystkim dostarczają do organizmu błonnik, który pomaga oczyścić jelita z niepotrzebnych substancji i wypełnia je, zapewniając uczucie sytości. To dlatego dietetycy polecają dietę bogatą w błonnik osobom, które planują zgubić kilka dodatkowych kilogramów. Jest ona również wskazana dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 i borykających się z nadciśnieniem – błonnik pomaga wyregulować cukier i obniżyć poziom ciśnienia tętniczego.
W czarnej fasoli znajduje się również białko roślinne, które jest ważne dla wegetarian, a także szereg witamin i minerałów, w tym magnez – wspierający układ krążenia i pracę układu nerwowego. Regularne spożywanie czarnej fasoli może być ukojeniem dla naszych nerwów. Zauważysz poprawę pamięci i o wiele łatwiej skupisz się na zadaniach.
Jednak największym bogactwem tej odmiany fasoli są antyoksydanty, które odgrywają heroiczną rolę w ochronie komórek. Dania bogate w przeciwutleniacze są niezastąpione w profilaktyce antyrakowej. Dbają również o zdrowie serca.
Czarna fasola w kuchni latynoamerykańskiej i karaibskiej
Najpopularniejszą potrawą z czarnej fasoli jest brazylijska feijoada, czyli gulasz z fasoli i mięsa wieprzowego. Danie często podawane jest z białym ryżem lub farofą – prażoną mąką z manioku. Dla przełamania smaku Brazylijczycy podają sałatkę z kapusty i świeżej pomarańczy.
Na Kubie również podawana jest czarna fasola z białym ryżem – danie występuję pod nazwą "Moroc y Cristianos", co dosłownie oznacza "Maurowie i Chrześcijanie". Fasolę smaży się lub gotuje z dodatkiem cebuli i czosnku.
W Meksyku popularne są pasty z czarnej fasoli – często dodawane do taco czy burrito, ale również stosowane jako smarowidło do kanapek. Pasta powstaje z ugotowanej fasoli, która następnie jest smażona z cebulą i czosnkiem na oleju lub smalcu wieprzowym.
Gulasze i zupy z czarnej fasoli są popularne nie tylko w krajach Ameryki Środkowej i Południowej, ale także na Karaibach. Na Jamajce do gulaszu z czarnej fasoli dodawane jest mleko kokosowe, które wzbogaca potrawę o słodkie nuty.