Tomasz Strzelczyk śliwki zapieka pod kruszonką inną niż wszystkie. To połączenie doceni każdy smakosz

Śliwki pod kruszonką to zawsze dobry sposób na umilenie długich jesiennych wieczorów. Słodkość kruchych kawałeczków doskonale równoważy się z lekko kwaśnymi śliwkami. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić ten klasyczny specjał, koniecznie wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka.

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić śliwki pod kruszonką Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić śliwki pod kruszonką
Źródło zdjęć: © Canva: Tanya_F, Instagram: oddaszfartucha (screenshot) | Pyszności

Przygotowanie kruszonki nie jest skomplikowane, nawet jeśli inspirujesz się przepisem Tomasza Strzelczyka na bardziej podkręconą jej wersję. Wielu osobom z pewnością przypadnie do gustu ten smakowy miks.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Tomasz Strzelczyk i przepis na śliwki pod nietypową kruszonką

Tomasz Strzelczyk - kucharz znany z kulinarnego programu MasterChef Polska - zaprezentował na swoim kulinarnym blogu oddaszfartucha.pl przepis na szybki jesienny deser. Śliwki pod kruszonką to doskonale znany smakoszom wszelkich słodkości specjał, jednak przygotowany według przepisu Tomasza Strzelczyka wskakuje na zupełnie inny poziom.

W czym tkwi fenomen deseru? Kucharz postanowił wzbogacić smak kruszonki o dodatkowy składnik, czyli marcepan. To słodka masa cukiernicza utworzona głównie z prażonych, a następnie zmielonych migdałów i cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Nie brakuje fanów marcepanu, tak samo jak sceptycznie nastawionych. Jednak wmieszany w kruszonkę naprawdę spisuje się na medal.

Śliwki pod kruszonką to znany jesienny klasyk
Śliwki pod kruszonką to znany jesienny klasyk © Canva | Tanya_F

Śliwki pod kruszonką z marcepanu. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

KRUSZONKA

  • 150 g marcepanu,
  • 50 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 120 g masła,
  • 200 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz i pokrój w ósemki, pozbywając się pestek.
  2. Pokrojone śliwki wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Kruszonka:mąkę, cukier i cukier wanilinowy wymieszaj w misce. Dodaj masło i marcepan pokrojone na kawałki.
  4. Składniki wymieszaj, rozcierając je dłońmi i tworząc grubą kruszonkę. Gotową wyłóż na wierzch śliwek.
  5. Deser piecz w 180 st. C przez 35 minut.
  6. Gotowe śliwki pod kruszonką serwuj z lodami waniliowymi.
Wybrane dla Ciebie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne