Tomasz Strzelczyk śliwki zapieka pod kruszonką inną niż wszystkie. To połączenie doceni każdy smakosz

Śliwki pod kruszonką to zawsze dobry sposób na umilenie długich jesiennych wieczorów. Słodkość kruchych kawałeczków doskonale równoważy się z lekko kwaśnymi śliwkami. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić ten klasyczny specjał, koniecznie wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka.

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić śliwki pod kruszonką Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić śliwki pod kruszonką
Źródło zdjęć: © Canva: Tanya_F, Instagram: oddaszfartucha (screenshot) | Pyszności

Przygotowanie kruszonki nie jest skomplikowane, nawet jeśli inspirujesz się przepisem Tomasza Strzelczyka na bardziej podkręconą jej wersję. Wielu osobom z pewnością przypadnie do gustu ten smakowy miks.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Tomasz Strzelczyk i przepis na śliwki pod nietypową kruszonką

Tomasz Strzelczyk - kucharz znany z kulinarnego programu MasterChef Polska - zaprezentował na swoim kulinarnym blogu oddaszfartucha.pl przepis na szybki jesienny deser. Śliwki pod kruszonką to doskonale znany smakoszom wszelkich słodkości specjał, jednak przygotowany według przepisu Tomasza Strzelczyka wskakuje na zupełnie inny poziom.

W czym tkwi fenomen deseru? Kucharz postanowił wzbogacić smak kruszonki o dodatkowy składnik, czyli marcepan. To słodka masa cukiernicza utworzona głównie z prażonych, a następnie zmielonych migdałów i cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Nie brakuje fanów marcepanu, tak samo jak sceptycznie nastawionych. Jednak wmieszany w kruszonkę naprawdę spisuje się na medal.

Śliwki pod kruszonką to znany jesienny klasyk
Śliwki pod kruszonką to znany jesienny klasyk © Canva | Tanya_F

Śliwki pod kruszonką z marcepanu. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

KRUSZONKA

  • 150 g marcepanu,
  • 50 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 120 g masła,
  • 200 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz i pokrój w ósemki, pozbywając się pestek.
  2. Pokrojone śliwki wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Kruszonka:mąkę, cukier i cukier wanilinowy wymieszaj w misce. Dodaj masło i marcepan pokrojone na kawałki.
  4. Składniki wymieszaj, rozcierając je dłońmi i tworząc grubą kruszonkę. Gotową wyłóż na wierzch śliwek.
  5. Deser piecz w 180 st. C przez 35 minut.
  6. Gotowe śliwki pod kruszonką serwuj z lodami waniliowymi.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀