PrzepisCiastaTomasz Strzelczyk śliwki zapieka pod kruszonką inną niż wszystkie. To połączenie doceni każdy smakosz

Tomasz Strzelczyk śliwki zapieka pod kruszonką inną niż wszystkie. To połączenie doceni każdy smakosz

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić śliwki pod kruszonką
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić śliwki pod kruszonką
Źródło zdjęć: © Canva: Tanya_F, Instagram: oddaszfartucha (screenshot) | Pyszności

08.10.2024 13:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śliwki pod kruszonką to zawsze dobry sposób na umilenie długich jesiennych wieczorów. Słodkość kruchych kawałeczków doskonale równoważy się z lekko kwaśnymi śliwkami. Jeśli jednak chcesz nieco urozmaicić ten klasyczny specjał, koniecznie wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka.

Przygotowanie kruszonki nie jest skomplikowane, nawet jeśli inspirujesz się przepisem Tomasza Strzelczyka na bardziej podkręconą jej wersję. Wielu osobom z pewnością przypadnie do gustu ten smakowy miks.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tomasz Strzelczyk i przepis na śliwki pod nietypową kruszonką

Tomasz Strzelczyk - kucharz znany z kulinarnego programu MasterChef Polska - zaprezentował na swoim kulinarnym blogu oddaszfartucha.pl przepis na szybki jesienny deser. Śliwki pod kruszonką to doskonale znany smakoszom wszelkich słodkości specjał, jednak przygotowany według przepisu Tomasza Strzelczyka wskakuje na zupełnie inny poziom.

W czym tkwi fenomen deseru? Kucharz postanowił wzbogacić smak kruszonki o dodatkowy składnik, czyli marcepan. To słodka masa cukiernicza utworzona głównie z prażonych, a następnie zmielonych migdałów i cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Nie brakuje fanów marcepanu, tak samo jak sceptycznie nastawionych. Jednak wmieszany w kruszonkę naprawdę spisuje się na medal.

Śliwki pod kruszonką to znany jesienny klasyk
Śliwki pod kruszonką to znany jesienny klasyk © Canva | Tanya_F

Śliwki pod kruszonką z marcepanu. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

KRUSZONKA

  • 150 g marcepanu,
  • 50 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 120 g masła,
  • 200 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz i pokrój w ósemki, pozbywając się pestek.
  2. Pokrojone śliwki wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Kruszonka:mąkę, cukier i cukier wanilinowy wymieszaj w misce. Dodaj masło i marcepan pokrojone na kawałki.
  4. Składniki wymieszaj, rozcierając je dłońmi i tworząc grubą kruszonkę. Gotową wyłóż na wierzch śliwek.
  5. Deser piecz w 180 st. C przez 35 minut.
  6. Gotowe śliwki pod kruszonką serwuj z lodami waniliowymi.