Tradycyjny śląski ser zdetronizował oscypka. Doceniony w światowym rankingu

Myślisz, że Polska słynie tylko z góralskiego oscypka? Okazuje się, że zupełnie inny rodzimy ser został doceniony w światowym rankingu. O jaki produkt dokładnie chodzi? Już wyjaśniam!

Wytypowane najlepszy sera z całego świataWytypowano najlepsze sery z całego świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Africa Studio

Na pewno kojarzysz portal kulinarny Taste Atlas, który co jakiś czas publikuje ranking z najlepszym jedzeniem z całego świata. Tego typu zestawienia dotyczą zarówno dań, poszczególnych produktów, jak i wypieków oraz deserów.

W ostatnim czasie na stronie portalu zamieszczono kolejne ciekawe zestawienie, które dotyczyło tym razem świata serów. I jak się okazuje, w kategorii wędzonych produktów odnieśliśmy prawdziwe zwycięstwo. Nasz rodzimy ser zajął drugą lokatę wśród serów z całego świata. Co więcej, wcale nie chodzi tu o kultowy oscypek. Na podium znalazł się zupełnie inny produkt, który wywodzi się ze Śląska. Czy wiesz, o jaki ser chodzi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Ser ze Śląska na podium

Na drugim miejscu w kategorii serów wędzonych znalazł się ser ze Śląska - gołka. Zdobył on dokładnie 4,5 gwiazdki. Jest to ser wytwarzany z mleka krowiego. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, jasną barwą oraz miękkim i elastycznym środkiem. Oczywiście jest tu również wyczuwalna nutka wędzenia, która dodaje mu tylko dodatkowych walorów smakowych

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Okazuje się bowiem, że w pierwszej dziesiątce serów wędzonych znalazły się jeszcze dwa inne polskie produkty. Tuż za podium na czwartej lokacie uplasowała się redykołka z wynikiem 4,4 gwiazdki. To z kolei ser wytwarzany z mleka owczego. Bardzo często mylony jest z oscypkiem. Ser ten charakteryzuje się lekko słonympikantnym smakiem. 

A skoro wspomniałam już o oscypku, to on również znalazł się w prezentowanym zestawieniu. Zajął dziewiątą lokatę, zdobywając 4,3 gwiazdki. 

W kategorii wędzonych serów znalazły się 3 polskie produkty
W kategorii wędzonych serów znalazły się 3 polskie produkty © Adobe Stock | Picture Partners

Podsumowując ranking z wędzonymi serami, warto wspomnieć, że pierwsze miejsce w kategorii serów wędzonych zajął ser Provola z Włoch. 

Najlepszy ser świata

Jednocześnie chciałabym wspomnieć również o tym, jaki ser zwyciężył w ogólnym rankingu na najlepszy ser świata. To naprawdę spory wyczyn biorąc pod uwagę, że w zestawieniu uwzględniono ponad 1300 serów z całego świata. Okazuje się, że ten zaszczytny tytuł przypadł włoskiemu produktowi — Parmigiano Reggiano. Zdobył on dokładnie 4,7 gwiazdki w 5-gwiazdkowej skali. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy miałeś okazję skosztować któregoś z polskich serów, docenionych w światowym rankingu? A może próbowałeś też włoskiego sera, który został uznany za najlepszy na świecie? Z niecierpliwością czekam na twój komentarz w tej sprawie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę