Tradycyjny śląski ser zdetronizował oscypka. Doceniony w światowym rankingu

Myślisz, że Polska słynie tylko z góralskiego oscypka? Okazuje się, że zupełnie inny rodzimy ser został doceniony w światowym rankingu. O jaki produkt dokładnie chodzi? Już wyjaśniam!

Wytypowane najlepszy sera z całego świataWytypowano najlepsze sery z całego świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Africa Studio
Marzena Pęcak

Na pewno kojarzysz portal kulinarny Taste Atlas, który co jakiś czas publikuje ranking z najlepszym jedzeniem z całego świata. Tego typu zestawienia dotyczą zarówno dań, poszczególnych produktów, jak i wypieków oraz deserów.

W ostatnim czasie na stronie portalu zamieszczono kolejne ciekawe zestawienie, które dotyczyło tym razem świata serów. I jak się okazuje, w kategorii wędzonych produktów odnieśliśmy prawdziwe zwycięstwo. Nasz rodzimy ser zajął drugą lokatę wśród serów z całego świata. Co więcej, wcale nie chodzi tu o kultowy oscypek. Na podium znalazł się zupełnie inny produkt, który wywodzi się ze Śląska. Czy wiesz, o jaki ser chodzi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Ser ze Śląska na podium

Na drugim miejscu w kategorii serów wędzonych znalazł się ser ze Śląska - gołka. Zdobył on dokładnie 4,5 gwiazdki. Jest to ser wytwarzany z mleka krowiego. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, jasną barwą oraz miękkim i elastycznym środkiem. Oczywiście jest tu również wyczuwalna nutka wędzenia, która dodaje mu tylko dodatkowych walorów smakowych

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Okazuje się bowiem, że w pierwszej dziesiątce serów wędzonych znalazły się jeszcze dwa inne polskie produkty. Tuż za podium na czwartej lokacie uplasowała się redykołka z wynikiem 4,4 gwiazdki. To z kolei ser wytwarzany z mleka owczego. Bardzo często mylony jest z oscypkiem. Ser ten charakteryzuje się lekko słonympikantnym smakiem. 

A skoro wspomniałam już o oscypku, to on również znalazł się w prezentowanym zestawieniu. Zajął dziewiątą lokatę, zdobywając 4,3 gwiazdki. 

W kategorii wędzonych serów znalazły się 3 polskie produkty
W kategorii wędzonych serów znalazły się 3 polskie produkty © Adobe Stock | Picture Partners

Podsumowując ranking z wędzonymi serami, warto wspomnieć, że pierwsze miejsce w kategorii serów wędzonych zajął ser Provola z Włoch. 

Najlepszy ser świata

Jednocześnie chciałabym wspomnieć również o tym, jaki ser zwyciężył w ogólnym rankingu na najlepszy ser świata. To naprawdę spory wyczyn biorąc pod uwagę, że w zestawieniu uwzględniono ponad 1300 serów z całego świata. Okazuje się, że ten zaszczytny tytuł przypadł włoskiemu produktowi — Parmigiano Reggiano. Zdobył on dokładnie 4,7 gwiazdki w 5-gwiazdkowej skali. 

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy miałeś okazję skosztować któregoś z polskich serów, docenionych w światowym rankingu? A może próbowałeś też włoskiego sera, który został uznany za najlepszy na świecie? Z niecierpliwością czekam na twój komentarz w tej sprawie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀