Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem

Kotlety jajeczne z sosem to smak dzieciństwa, który zasługuje na powrót. Dawniej jadane głównie w piątki, dziś wracają na nasze stoły z nową energią, podane z kremowym sosem pieczarkowym są lepsze niż niejeden mięsny obiad.

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym zrobią furorę.Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym zrobią furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety jajeczne z sosem to smak, który przywołuje wspomnienia rodzinnych obiadów i kuchni, w której nie marnowało się niczego. Moja babcia robiła je w każdy piątek – nie z oszczędności, ale z przyzwyczajenia. Zajadał się nimi dziadek, który twierdził, że "lepszych kotletów nawet z mięsa nie zrobią". Dziś ten przepis wraca do łask – prosty, tani i pełen wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa

Kotlety jajeczne z sosem – klasyka, która nie przemija

Kotlety jajeczne mają długą tradycję w polskiej kuchni. Często pojawiały się na stole w piątki, kiedy mięsa nie można było jeść, ale coś sycącego i domowego musiało się znaleźć na talerzu. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale i to, że można je zrobić z prostych składników. Co więcej, kotlety jajeczne świetnie komponują się z różnymi dodatkami, na przykład ziemniakami, surówkami czy pieczywem. Ja najczęściej podaje je z aromatycznym sosem pieczarkowym - wtedy smakują jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • surowe jajko,
  • 16 g bułki tartej,
  • 10 g musztardy,
  • 10 g drobno posiekanego szczypiorku,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 50 g bułki tartej,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 5 g natki pietruszki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka obierz i rozgnieć widelcem w misce.
  2. Dodaj surowe jajko, musztardę, szczypiorek, bułkę tartą, sól i pieprz.
  3. Wymieszaj dokładnie, masa powinna być zwarta, ale łatwa do formowania.
  4. Uformuj z niej kotlety, obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron (po 2–3 minuty na stronę).
  6. Gotowe kotlety podawaj na ciepło, najlepiej z sosem pieczarkowym.
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne warto podać z sosem pieczarkowym © Adobe Stock

Przepis na sos pieczarkowy

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie umyj, pokrój w plasterki.
  2. Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  4. Dodaj pieczarki i smaż przez ok. 5-6 minut, aż odparuje nadmiar wody.
  5. Następnie wlej na patelnię śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  6. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos możesz przygotować również na bazie bulionu warzywnego, jeśli chcesz wersji lżejszej. Dobrze komponuje się z wszelkimi warzywnymi kotletami i puree ziemniaczanym.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇