Tymi kotletami zajadali się moi dziadkowie nie tylko w piątki. Ja podaję je z pysznym sosem

Kotlety jajeczne z sosem to smak dzieciństwa, który zasługuje na powrót. Dawniej jadane głównie w piątki, dziś wracają na nasze stoły z nową energią, podane z kremowym sosem pieczarkowym są lepsze niż niejeden mięsny obiad.

Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym zrobią furorę.Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym zrobią furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety jajeczne z sosem to smak, który przywołuje wspomnienia rodzinnych obiadów i kuchni, w której nie marnowało się niczego. Moja babcia robiła je w każdy piątek – nie z oszczędności, ale z przyzwyczajenia. Zajadał się nimi dziadek, który twierdził, że "lepszych kotletów nawet z mięsa nie zrobią". Dziś ten przepis wraca do łask – prosty, tani i pełen wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa

Kotlety jajeczne z sosem – klasyka, która nie przemija

Kotlety jajeczne mają długą tradycję w polskiej kuchni. Często pojawiały się na stole w piątki, kiedy mięsa nie można było jeść, ale coś sycącego i domowego musiało się znaleźć na talerzu. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale i to, że można je zrobić z prostych składników. Co więcej, kotlety jajeczne świetnie komponują się z różnymi dodatkami, na przykład ziemniakami, surówkami czy pieczywem. Ja najczęściej podaje je z aromatycznym sosem pieczarkowym - wtedy smakują jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • surowe jajko,
  • 16 g bułki tartej,
  • 10 g musztardy,
  • 10 g drobno posiekanego szczypiorku,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 50 g bułki tartej,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 5 g natki pietruszki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka obierz i rozgnieć widelcem w misce.
  2. Dodaj surowe jajko, musztardę, szczypiorek, bułkę tartą, sól i pieprz.
  3. Wymieszaj dokładnie, masa powinna być zwarta, ale łatwa do formowania.
  4. Uformuj z niej kotlety, obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron (po 2–3 minuty na stronę).
  6. Gotowe kotlety podawaj na ciepło, najlepiej z sosem pieczarkowym.
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne warto podać z sosem pieczarkowym © Adobe Stock

Przepis na sos pieczarkowy

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie umyj, pokrój w plasterki.
  2. Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  4. Dodaj pieczarki i smaż przez ok. 5-6 minut, aż odparuje nadmiar wody.
  5. Następnie wlej na patelnię śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  6. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos możesz przygotować również na bazie bulionu warzywnego, jeśli chcesz wersji lżejszej. Dobrze komponuje się z wszelkimi warzywnymi kotletami i puree ziemniaczanym.

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste