Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce

Na wspomnienie tego deseru wiele osób się śmieje i wzdycha ze zrozumieniem. Takie były czas, że coś powstawało z niczego. Jednak myślę, że wcale nie mamy się czego wstydzić. Polski kogel-mogel w niczym nie ustępuje francuskim i włoskim kremom. Do tego jest pełen właściwości zdrowotnych.

Taki deserek mama kręciła na szybkoTaki deserek mama kręciła na szybko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Moja mama kręciła kogel-mogel w dwóch sytuacjach – kiedy nie było nic innego na deser i kiedy łapała mnie chrypka. W dzieciństwie śpiewałam w chórze i nieraz zdarzało się, że tuż przed występem gardło odmawiało posłuszeństwa. Krem z ucieranych żółtek działał niczym balsam na struny głosowe. Nie miałam pojęcia o tym, że wspierał również zdrowie serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Kogel-mogel i inne słynne desery z żółtek

Kultowy deser z PRL jest unikatowy i jedyny w swoim rodzaju, ale jednocześnie łatwo zauważyć podobieństwo do innych słynnych deserów kuchni włoskiej lub francuskiej. Chyba najbliższym kuzynem kogla-mogla jest włoskie zabaione, czyli krem przygotowywany z żółtek, cukru i słodkiego wina. W odróżnieniu od polskiej wersji, żółtka ubijane są na parze do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji.

W kuchni francuskiej kogel-mogel również odnalazłby bratnią duszą. W podobny sposób jest przygotowywany Crème Anglaise, z tym że ma nieco bardziej płynną konsystencję. Oprócz żółtek i cukru dodawane jest mleko bądź śmietanka, a także ziarna z laski wanilii. W bogatszej wersji deseru na krem z żółtek kładziona jest ubita piana z białek – taka kompozycja nosi dumną nazwę Ile Flottante, czyli "pływające wyspy".

Jak kogel-mogel wspiera zdrowie serca?

Krem z ucieranych żółtek to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dzięki nim deser ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Zapobiega nie tylko infekcji górnych dróg oddechowych i chroni przed zapaleniem gardła, ale także wspiera układ sercowo-naczyniowy.

Zawarta w żółtkach cholina odgrywa szczególną rolę w prawidłowym metabolizmie tłuszczów. Zapobiega odkładaniu się ich w wątrobie i tętnicach, w ten sposób przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy i chorób serca.

O zdrowie serca dba również witamina K2, która pomaga kierować wapń do kości zamiast do tkanek miękkich. Dzięki temu poprawia elastyczność i zapobiega zwapnieniu tętnic. Jaja kur z chowu ekologicznego są również cennym źródłem kwasów omega-3 i antyoksydantów, które chronią komórki przed zniszczeniami spowodowanymi działalnością wolnych rodników, co również przyczynia się do zdrowia naczyń krwionośnych.

Kogel-mogel na zdrowie, ale nie bez ograniczeń

Żółtka jaj z dobrych hodowli są wartościowym składnikiem diety i nawet spożywane na surowo nie zaszkodzą – pod warunkiem, że zachowasz odpowiednią higienę i będziesz trzymać się zalecanych ilości. Jajka dostępne w sklepach są naświetlane, więc raczej nie ma ryzyka zakażenia salmonellą, jednak dla pewności lepiej jest wyparzyć jajka zanim zaczniesz rozdzielać żółtka od białek.

Warto zwrócić również uwagę na ilość cukru. W koglu-moglu z dwóch żółtek i 4 łyżeczek cukru znajduje się już ok. 20 g cukru. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ograniczenie ilości cukrów dodanych do maksymalnie 5 proc. dziennej kaloryczności. U osoby dorosłej spożywającej 2 tys. kcal dziennie, 25 g cukru będzie już stanowiło zalecaną normę.   

Wybrane dla Ciebie

Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dziki skarb prosto z Bieszczad. Nikt nie pamięta o tym owocu, a wspiera serce
Dziki skarb prosto z Bieszczad. Nikt nie pamięta o tym owocu, a wspiera serce