Na piątek robię takie pyszne kotlety. Główny składnik zaskoczył całą rodzinę

Mimo że gdy słyszymy 'kotlety', myślimy przede wszystkim o mielonych lub schabowych, to te rybne również zasługują na miejsce na naszym stole. Drobna modyfikacja może sprawić, że to danie zacznie częściej pojawiać się w twoim menu.

Rybne kotletyRybne kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć sama nie jestem fanką mięsa, to te kotlety regularnie przygotowuję. Dzieje się tak, bo moi domownicy ciągle mnie proszą o nie proszą. To danie idealne na letni obiad – lekkie, delikatne i pełne smaku. Można je łatwo przygotować, a mały dodatek sprawi, że kotlety zachwycą twoich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Płatki owsiane w kotlecie rybnym

Śmiało spróbuj urozmaicić swoje kotlety dodatkiem płatków owsianych. Możesz zrobić to na kilka sposobów, na przykład mieląc surowe płatki i zastępując nimi klasyczną mąkę lub gotując i dodając do ryby. Płatki owsiane nie są najbardziej oczywistym wyborem na dodatek do kotletów, ale stanowczo warto jest się nimi zainspirować.

Płatki owsiane są pełnowartościowym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Z tego względu stanowią świetną opcję na zdrowe śniadanie, przekąskę lub obiad. Możesz śmiało przygotować z nich domowy, zdrowy baton, owsiankę lub panierkę do kotleta.

Jaka ryba do kotletów?

Do panierowanych kotletów najlepszym wyborem są delikatne ryby, które łatwo się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Unikaj ryb z dużą ilością ości – ułatwi to proces formowania kotletów i zminimalizuje ryzyko trafienia na nieprzyjemną niespodziankę. Możesz śmiało kupić filety lub rybę obraną z ości. Bardzo dobrym wyborem jest dorsz, który ma białe mięso i jest na tyle wilgotny, że kotlety nie wychodzą suche.

Przepis na kotlety rybne:

Składniki:

  • 300 g surowych płatków owsianych,
  • 250 g dorsza bez ości,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej wodą tak, aby je całkowicie przykryła.
  2. Gotuj do momentu w którym płatki się rozpadną i w razie potrzeby dolej wodę.
  3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij.
  4. Posiekaj drobno rybę, wrzuć na patelnię do cebuli i przypraw solą oraz pieprzem.
  5. Gdy ryba się przysmaży, dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw do ostygnięcia.
  7. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
  8. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i usmaż kotlety.
  9. Podając, skrop sokiem z cytryny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis