Na piątek robię takie pyszne kotlety. Główny składnik zaskoczył całą rodzinę
Mimo że gdy słyszymy 'kotlety', myślimy przede wszystkim o mielonych lub schabowych, to te rybne również zasługują na miejsce na naszym stole. Drobna modyfikacja może sprawić, że to danie zacznie częściej pojawiać się w twoim menu.
Choć sama nie jestem fanką mięsa, to te kotlety regularnie przygotowuję. Dzieje się tak, bo moi domownicy ciągle mnie proszą o nie proszą. To danie idealne na letni obiad – lekkie, delikatne i pełne smaku. Można je łatwo przygotować, a mały dodatek sprawi, że kotlety zachwycą twoich domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Płatki owsiane w kotlecie rybnym
Śmiało spróbuj urozmaicić swoje kotlety dodatkiem płatków owsianych. Możesz zrobić to na kilka sposobów, na przykład mieląc surowe płatki i zastępując nimi klasyczną mąkę lub gotując i dodając do ryby. Płatki owsiane nie są najbardziej oczywistym wyborem na dodatek do kotletów, ale stanowczo warto jest się nimi zainspirować.
Płatki owsiane są pełnowartościowym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Z tego względu stanowią świetną opcję na zdrowe śniadanie, przekąskę lub obiad. Możesz śmiało przygotować z nich domowy, zdrowy baton, owsiankę lub panierkę do kotleta.
Jaka ryba do kotletów?
Do panierowanych kotletów najlepszym wyborem są delikatne ryby, które łatwo się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Unikaj ryb z dużą ilością ości – ułatwi to proces formowania kotletów i zminimalizuje ryzyko trafienia na nieprzyjemną niespodziankę. Możesz śmiało kupić filety lub rybę obraną z ości. Bardzo dobrym wyborem jest dorsz, który ma białe mięso i jest na tyle wilgotny, że kotlety nie wychodzą suche.
Przepis na kotlety rybne:
Składniki:
- 300 g surowych płatków owsianych,
- 250 g dorsza bez ości,
- 2 jajka,
- cebula,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej wodą tak, aby je całkowicie przykryła.
- Gotuj do momentu w którym płatki się rozpadną i w razie potrzeby dolej wodę.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij.
- Posiekaj drobno rybę, wrzuć na patelnię do cebuli i przypraw solą oraz pieprzem.
- Gdy ryba się przysmaży, dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i usmaż kotlety.
- Podając, skrop sokiem z cytryny.