Na piątek robię takie pyszne kotlety. Główny składnik zaskoczył całą rodzinę

Mimo że gdy słyszymy 'kotlety', myślimy przede wszystkim o mielonych lub schabowych, to te rybne również zasługują na miejsce na naszym stole. Drobna modyfikacja może sprawić, że to danie zacznie częściej pojawiać się w twoim menu.

Rybne kotletyRybne kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć sama nie jestem fanką mięsa, to te kotlety regularnie przygotowuję. Dzieje się tak, bo moi domownicy ciągle mnie proszą o nie proszą. To danie idealne na letni obiad – lekkie, delikatne i pełne smaku. Można je łatwo przygotować, a mały dodatek sprawi, że kotlety zachwycą twoich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Płatki owsiane w kotlecie rybnym

Śmiało spróbuj urozmaicić swoje kotlety dodatkiem płatków owsianych. Możesz zrobić to na kilka sposobów, na przykład mieląc surowe płatki i zastępując nimi klasyczną mąkę lub gotując i dodając do ryby. Płatki owsiane nie są najbardziej oczywistym wyborem na dodatek do kotletów, ale stanowczo warto jest się nimi zainspirować.

Płatki owsiane są pełnowartościowym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów. Z tego względu stanowią świetną opcję na zdrowe śniadanie, przekąskę lub obiad. Możesz śmiało przygotować z nich domowy, zdrowy baton, owsiankę lub panierkę do kotleta.

Jaka ryba do kotletów?

Do panierowanych kotletów najlepszym wyborem są delikatne ryby, które łatwo się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Unikaj ryb z dużą ilością ości – ułatwi to proces formowania kotletów i zminimalizuje ryzyko trafienia na nieprzyjemną niespodziankę. Możesz śmiało kupić filety lub rybę obraną z ości. Bardzo dobrym wyborem jest dorsz, który ma białe mięso i jest na tyle wilgotny, że kotlety nie wychodzą suche.

Przepis na kotlety rybne:

Składniki:

  • 300 g surowych płatków owsianych,
  • 250 g dorsza bez ości,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej wodą tak, aby je całkowicie przykryła.
  2. Gotuj do momentu w którym płatki się rozpadną i w razie potrzeby dolej wodę.
  3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij.
  4. Posiekaj drobno rybę, wrzuć na patelnię do cebuli i przypraw solą oraz pieprzem.
  5. Gdy ryba się przysmaży, dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
  6. Odstaw do ostygnięcia.
  7. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
  8. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i usmaż kotlety.
  9. Podając, skrop sokiem z cytryny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀