Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga

Zaskakująca prawda o rybie, która jest prawdziwą tarczą przed rakiem. Choć halibut to jeden z najzdrowszych, ale i najdroższych gości na polskich stołach, jego właściwości prozdrowotne są nie do przecenienia.

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiemTa ryba działa jak tarcza przed rakiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | 2021 Candice Bell
Marcin Michałowski
5

Choć nie gości na polskich stołach zbyt często, halibut zasługuje na uwagę każdego, kto chce zadbać o zdrowie i odporność. To jedna z najcenniejszych ryb dostępnych w sprzedaży – nie tylko ze względu na smak i delikatną strukturę mięsa, ale przede wszystkim z uwagi na jego właściwości prozdrowotne. Dietetycy nie bez powodu nazywają ją "rybą ochronną" – składniki zawarte w halibucie mogą działać jak naturalna tarcza przeciw wielu chorobom, w tym nowotworom. Niestety, ta wyjątkowa ryba ma też swoją cenę – i to niemałą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia

Dlaczego mimo wysokiego kosztu warto sięgnąć po halibuta? Co sprawia, że jest tak wartościowy? A także – kto powinien go unikać?

Halibut – bogactwo składników, które wspierają organizm

Mięso halibuta to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. Wystarczy spojrzeć na jego skład, by zrozumieć, dlaczego zaliczany jest do jednych z najzdrowszych ryb morskich. Znajdziemy w nim solidną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które mają potwierdzone działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Regularne spożywanie produktów bogatych w omega-3 może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi, jelita grubego czy prostaty.

Ale to nie wszystko. Halibut dostarcza także witamin z grupy B (w tym B6, B12 i niacyny), a także witamin A i D, które odpowiadają za dobrą kondycję skóry, prawidłową pracę układu nerwowego i odporność. Do tego dochodzą ważne dla zdrowia minerały – fosfor, potasselen, które wspierają pracę serca, mięśni oraz pomagają w neutralizacji wolnych rodników.

Wysoka zawartość białka i stosunkowo niewielka ilość tłuszczu sprawiają, że halibut to doskonały wybór dla osób dbających o linię. Może być też wartościowym elementem diety wspierającej pracę układu krążenia – obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz zawałów serca.

Halibut w kuchni – smak, który warto poznać mimo ceny

Nie ma wątpliwości – halibut to ryba droga, często kosztująca nawet 90 zł za kilogram. Jednak z uwagi na jego walory zdrowotne i smakowe, warto czasem przełamać finansową barierę i zafundować sobie ten kulinarny luksus. Jego mięso jest delikatne, zwarte, białe i nie rozpada się podczas obróbki. Świetnie smakuje smażony, pieczony, duszony lub gotowany na parze.

Warto jednak pamiętać o kilku zasadach przy wyborze świeżego halibuta. Jego mięso powinno być sprężyste, pozbawione przebarwień, o lekko morskim zapachu. Oczy świeżego halibuta są wypukłe i jasne, a nie zapadnięte. Najlepsze filety będą miały jędrną konsystencję i jednolitą barwę.

Kto nie powinien jeść halibuta? Ograniczenia zdrowotne

Mimo wielu korzyści, halibut nie jest dla każdego. Ze względu na to, że jako duża ryba drapieżna może zawierać śladowe ilości metali ciężkich, zwłaszcza rtęci, jego spożycie powinno być ograniczane przez niektóre grupy osób. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią – ich organizm może przekazać szkodliwe związki rozwijającemu się dziecku.

Z ostrożnością do halibuta powinny również podchodzić osoby cierpiące na choroby nerek i dnę moczanową. Zawarte w jego mięsie puryny mogą nasilać objawy tych schorzeń. Również w diecie najmłodszych dzieci lepiej unikać zbyt częstego podawania tej ryby.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę