Tymi kotletami zajadano się przed wojną. Dziś o nich nie pamiętamy, a są tanie i pyszne
Kotlety ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, która kojarzy nam się z domowym jedzeniem i babcinymi przepisami. Chociaż wydawać by się mogło, że ich przygotowanie jest proste, to nie zawsze tak jest. Istnieje jednak sposób na to, aby przyrządzić kotlety ziemniaczane, które są idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a do tego pełne smaku. Ten przepis pochodzi z przedwojennej książki kucharskiej i jest zaskakująco prosty!
26.06.2024 08:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków, cenione za swoją wszechstronność i możliwość przygotowania na różne sposoby. Chociaż istnieje wiele przepisów na ich przyrządzenie, jednym z mniej znanych, a niezwykle smacznych, są kotlety ziemniaczane. To danie, które przed wojną cieszyło się ogromną popularnością, dziś niestety trochę zapomniane. Przepis na te pyszne kotlety ziemniaczane pochodzi z wydanej w 1930 roku książki "Potrawy z kartofli" autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej. Zobacz, jak łatwo można przygotować te smaczne i tanie kotlety, idealne na obiad lub przekąskę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety ziemniaczane z korniszonowym sosem - smak dzieciństwa
Kotlety ziemniaczane to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Są proste do przygotowania, a ich smak z pewnością zachwyci każdego. Oto, czego potrzebujesz.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 kajzerki,
- 1 szklanka mleka,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- dodatkowo: mąka i bułka tarta do panierowania, masło lub olej do smażenia.
Sos korniszonowy:
- 1 szklanka ogórków korniszonowych,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Jak przygotować kotlety ziemniaczane?Przygotowanie składników
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Możesz również użyć ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij je na maśle lub oleju do uzyskania złotego koloru. Bułki namocz w mleku, aby zmiękły.
Przygotowanie masy ziemniaczanej:
Ugotowane ziemniaki, cebulę i namoczone bułki zmiel w maszynce do mięsa lub dokładnie utłucz. Dodaj mąkę, jajka, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gęsta masa, którą łatwo będzie formować w kotlety.
Formowanie i smażenie kotletów:
Z gotowej masy formuj małe, lekko spłaszczone kotlety. Panieruj je najpierw w mące, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej na patelni masło lub olej i smaż kotlety z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Po usmażeniu zdejmij kotlety z patelni i podawaj gorące.
Dodatkowe wskazówki:
- Do masy ziemniaczanej można dodać starty ser żółty lub podsmażone grzyby.
- Kotlety ziemniaczane można zapiekać w piekarniku, zamiast smażyć.
- Sos korniszonowy można również przygotować z majonezem zamiast śmietany.
Kotlety ziemniaczane z korniszonowym sosem to pyszny i prosty sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że te tradycyjne kotlety są nadal tak samo pyszne, jak przed wojną!