Ulubione danie Ireny Santor. Dziś większość się krzywi, przed laty się zajadano

Irena Santor, ikona polskiej piosenki, w grudniu skończyła 90 lat i obchodzi jubileusz. Dziś o 18.35 będzie można obejrzeć w TVP jej koncert z największymi hitami. A co jest hitem kulinarnym artystki? Wielu z nas może być zdziwionych, bo to smakołyk, który dziś budzi kontrowersje. Kiedyś można było zjeść go w niemal każdej restauracji.

Irena Santor pamięta czasy, kiedy podroby jadana częstoIrena Santor pamięta czasy, kiedy podroby jadana często
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock

Irena Santor, nazywana Pierwszą Damą Polskiej Piosenki, często wspomina swoje ulubione danie, które nie cieszy się już dziś taką popularnością jak kiedyś. Ten smakołyk, który jeszcze lata temu był obecny w menu niemal każdej dobrej restauracji, to móżdżek wieprzowy. Przygotowywano go też w domu, a potrawa uchodziła za szybką i nikomu nie sprawiała kłopotu. Dziś ta potrawa budzi mieszane uczucia, podobnie jak inne dania bazujące na podrobach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Kulinarne wspomnienia

Podczas odwiedzin w Bydgoszczy, Irena Santor z sentymentem przywoływała wspomnienia o czasach, kiedy restauracje oferowały tradycyjne dania z lokalnych produktów. W jednym z wywiadów artystka podkreślała, jak bardzo tęskni za smakiem móżdżku wieprzowego, który serwowano w jednej z restauracji hotelowych właśnie w tym mieście. O tej potrawie nie zapomniała do dziś.

Prosty do przygotowania

Teraz móżdżek nie jest już tak często serwowany w restauracjach, chociaż nadal można go kupić u zaufanych rzeźników. Choć niektórym pomysł spożywania tej potrawy może się wydawać niezbyt apetyczny, jej wartość odżywcza jest niepodważalna. Móżdżek jest lekkostrawnym i delikatnym źródłem białka oraz zawiera cenne składniki, takie jak witamina B12, niacyna i fosfor.

Jak zrobić ulubione danie Ireny Santor? Jeśli tylko macie móżdżek, dalsze kroki są bardzo proste.

Móżdżek wieprzowy w stylu retro

Składniki:

  • 500 gramów mózgu wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu,
  • sól oraz pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie opłucz móżdżek, usuwając wszelkie błony, po czym umieść go w gorącej osolonej wodzie z dodatkiem octu na pięć minut. Odcedź, ostudź i pokrój na kawałki.
  2. Posiekaj cebulę w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, a następnie dodaj móżdżek. Po chwili wbij jajka na patelnię.
  3. Dopraw gotowe danie solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę