Uszka wigilijne z tego przepisu nigdy nie pękają. Są delikatne, ale ciasto jest trwałe
Przygotowanie dobrego ciasta na uszka wigilijne to nie tylko kwestia smaku, ale również... bezpieczeństwa. W końcu rozerwanie się ciasta i wpadnięcie z wysokości do czerwonego barszczu może spowodować przykre uszczerbki na białych koszulach. Dzięki poniższej recepturze to na pewno nie nastąpi!
22.11.2023 10:30
W pewnym sensie można powiedzieć, że farsz do uszek to sprawa drugorzędną. Wiemy, to brzmi obrazoburczo, ale pomyśl o tym w ten sposób. Nawet jeśli farsz z kapusty, grzybów, mięsa czy choćby szpinaku wyjdzie nam perfekcyjnie smaczny i doskonale doprawiony, to twarde, suche, za grube albo ciągnące się ciasto z uszek zepsuje cały ten efekt. Dlatego też to właśnie prawidłowo wyrobiona masa stanowi podstawę tego tradycyjnego, wigilijnego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tego powodu raz jeszcze chcielibyśmy przypomnieć najważniejsze zasady przygotowywania uszek. Po pierwsze: rodzaj mąki. Najlepiej sprawdzi się tu mąka pszenna typu 450, 500 lub 650. Zapewni ona pierożkom doskonałą elastyczność, a przy tym sympatyczną lekkość i delikatność. Należy tu stanowczo zaznaczyć, że mąka pełnoziarnista wymaga więcej wody, a i tak finalnie uszka mogą okazać się nieprzyjemnie twarde.
Zasada numer dwa polega na tym, żeby zawsze pamiętać, że mąka lubi się z ciepłem. W tym celu ten produkt spożywczy powinno się zaparzyć. W przypadku mąki pszennej trzeba użyć wrzątku; mąka żytnia wymaga już niższym temperatur, mniej więcej 70 stopni. Dzięki temu uszka wigilijne będą delikatne, a jednocześnie łatwe do składania.
Teraz wszystko, co potrzebne do zrobienia prawidłowego ciasta na uszka wigilijne masz już w małym palcu. Przejdźmy więc do przepisu!
Ciasto na uszka wigilijne
Składniki:
- ok. 320 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- ok. 40 g masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą.
- W garnuszku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło.
- Połącz składniki i rozpocznij wyrabianie ciasta. Nie rób tego jednak zbyt długo, a jedynie do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, żeby odpoczęło.
- Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj. Wykrój krążki, na ich środku umieść farsz i zlep uszka.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Wykładaj na talerz wysmarowany masłem, żeby ciasto się nie zlepiło. Smacznego!