W 15 minut mam kluseczki jak z dzieciństwa. Tylko 5 składników
Pierogi leniwe albo kładzione twarogowe, a u mnie w domu po prostu kluseczki serowe - to danie z dzieciństwa, które pamiętam i często do niego wracam. Aby całość trzymała strukturę, nie zapominam o odpowiednich proporcjach jajek, mąki i... kaszy manny.
Proste przygotowanie, a efekt na pewno zasmakuje wszystkim. Możesz je zrobić na obiad albo deser. Zazwyczaj podaję je na słodko, z rozgniecionymi owocami, zmiksowanymi resztkami kompotu albo świeżymi owocami. Możesz też spróbować wersji na wytrawnie z sosem pieczeniowym.
Jak użyć kaszy manny?
Kasza manna, znana z delikatnej konsystencji, jest popularnym składnikiem w kuchni polskiej. Wykorzystywana jest do przygotowywania różnorodnych potraw, w tym klusek, które zyskują dzięki niej lekkość i puszystość. Kasza manna jest bogata w węglowodany, co czyni ją sycącym dodatkiem do dań. Trzeba jednak uważać, bo dość szybko gęstnieje i mała porcja więcej może sprawić, że kluski czy np. kotlety mielone zagęszczone bułką tartą, będą zbyt zbite i po prostu mniej smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut
Przepis na serowe kluseczki z kaszą manną
Do tego dania polecam dobry, tłusty, najlepiej swojski twaróg. Idealnie sprawdzą się też jajka wiejskie - takie raczej większe, a być może trafi ci się podwójne żółtko? Do zagniatania nie potrzebujesz miksera, ale może ułatwić przygotowanie. Wybór należy do ciebie. U mnie w domu, gdy robi to danie babcia, zawsze zagniata się najpierw widelcem, a potem uciera drewnianą pałką kuchenną.
Składniki:
- 400 g twarogu,
- 1 łyżka masła,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 100 g kaszy manny.
Sposób przygotowania:
- W misce rozdrobnij twaróg za pomocą widelca.
- Dodaj przesianą mąkę oraz kaszę.
- Masło roztop (na patelni lub w mikrofalówce) i razem z jajkami dodaj do miski.
- Utrzyj lub zmiksuj całość na jednolitą masę.
- Zagotuj większy garnek wody.
- Uformuj niewielkie kluseczki, staraj się już nie podsypywać mąką, ale jeśli to koniecznie, dodaj niewielką ilość.
- Wrzucaj kulki do osolonego wrzątku, gotuj do wypłynięcia przez ok. 5-6 minut.