W ostatni weekend upiekłam to proste ciasto. Wszyscy się zachwycali, a nie ma grama cukru

Tak, w tym deserze nie ma cukru, ale użyłam jego zamiennika. Ideał na diecie? Przyjaciółki, które walczą z nadprogramowymi kilogramami i stosują dietę wysokobiałkową, doceniły ten wypiek. Dostałam także pochwały od nastolatków. To ciasto dietetyczne, ale też po prostu bardzo smaczne.

Domowy skyrnikDomowy skyrnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | p-fotography
Dorota Gepert

Gdy ktoś lubi tradycyjny sernik, tak jak ja, musi zmienić podejście do tego deseru. Skyrnik, o którym dziś piszemy, to zupełnie inny rodzaj wypieku. Przede wszystkim jego bazą nie jest ser, tylko skyr. Dzięki temu dobrze wpisuje się w założenia diety wysokobiałkowej.

Dobry dla sylwetki

Skyr to tradycyjny jogurt islandzki z mleka krowiego. Dietetycy często polecają go na śniadanie, bo jest bardzo bogaty w pełnowartościowe białko, a na dodatek niskokaloryczny. Dzięki tym właściwościom skyr jest bardzo popularny jako szybka przekąska dla osób, które dbają o sylwetkę. Na jego bazie powstały przepisy na desery, które trochę przypominają lub może nawiązują w smaku do klasycznych serników. Mają mniej kalorii, na kawałek syrnika można pozwolić sobie nawet na śniadanie czy podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Prosty i pyszny

Przepis na taki fit sernik, czyli skyrnik jest niezwykle prosty. Poradzą sobie z tym nawet nastolatki. Do jogurowej masy można dodać świeże owoce, np. truskawki czy borówki. Jednak moim zdaniem lepiej smakują na świeżo zjedzone razem z syrnikiem. Do tego wypieku nie przygotowuje się też żadnego ciasta czy spodu z kruszonych herbatników. W ten sposób kalorii jest mniej, ale też można go polecić osobom, które unikają glutenu. Podobnie jak w przypadku klasycznego sernika wiedeńskiego, to sama masa - w tym przypadku jogurtowa.

Przepis na skyrnik

Składniki:

  • 4 białka,
  • 4 żółtka,
  • 800 g skyru naturalnego,
  • 110 g ksylitolu (lub cukru),
  • 1 budyń o smaku waniliowym,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywno. Skyr, ksylitol, budyń, ekstrakt, żółtka i proszek do pieczenia dokładnie zmiksuj.
  2. Do masy ze skyrem dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj.
  3. Formę o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę na skyrnik. Piecz go w  nagrzanym piekararniku do 180 stopni C przez około 40 minut. Jego wierzch powinien być zarumieniony.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej