PrzepisCiastaW ostatni weekend upiekłam to proste ciasto. Wszyscy się zachwycali, a nie ma grama cukru

W ostatni weekend upiekłam to proste ciasto. Wszyscy się zachwycali, a nie ma grama cukru

Domowy skyrnik
Domowy skyrnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | p-fotography
29.04.2024 14:10, aktualizacja: 29.04.2024 14:26

Tak, w tym deserze nie ma cukru, ale użyłam jego zamiennika. Ideał na diecie? Przyjaciółki, które walczą z nadprogramowymi kilogramami i stosują dietę wysokobiałkową, doceniły ten wypiek. Dostałam także pochwały od nastolatków. To ciasto dietetyczne, ale też po prostu bardzo smaczne.

Gdy ktoś lubi tradycyjny sernik, tak jak ja, musi zmienić podejście do tego deseru. Skyrnik, o którym dziś piszemy, to zupełnie inny rodzaj wypieku. Przede wszystkim jego bazą nie jest ser, tylko skyr. Dzięki temu dobrze wpisuje się w założenia diety wysokobiałkowej.

Dobry dla sylwetki

Skyr to tradycyjny jogurt islandzki z mleka krowiego. Dietetycy często polecają go na śniadanie, bo jest bardzo bogaty w pełnowartościowe białko, a na dodatek niskokaloryczny. Dzięki tym właściwościom skyr jest bardzo popularny jako szybka przekąska dla osób, które dbają o sylwetkę. Na jego bazie powstały przepisy na desery, które trochę przypominają lub może nawiązują w smaku do klasycznych serników. Mają mniej kalorii, na kawałek syrnika można pozwolić sobie nawet na śniadanie czy podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty i pyszny

Przepis na taki fit sernik, czyli skyrnik jest niezwykle prosty. Poradzą sobie z tym nawet nastolatki. Do jogurowej masy można dodać świeże owoce, np. truskawki czy borówki. Jednak moim zdaniem lepiej smakują na świeżo zjedzone razem z syrnikiem. Do tego wypieku nie przygotowuje się też żadnego ciasta czy spodu z kruszonych herbatników. W ten sposób kalorii jest mniej, ale też można go polecić osobom, które unikają glutenu. Podobnie jak w przypadku klasycznego sernika wiedeńskiego, to sama masa - w tym przypadku jogurtowa.

Przepis na skyrnik

Składniki:

  • 4 białka,
  • 4 żółtka,
  • 800 g skyru naturalnego,
  • 110 g ksylitolu (lub cukru),
  • 1 budyń o smaku waniliowym,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywno. Skyr, ksylitol, budyń, ekstrakt, żółtka i proszek do pieczenia dokładnie zmiksuj.
  2. Do masy ze skyrem dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj.
  3. Formę o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę na skyrnik. Piecz go w  nagrzanym piekararniku do 180 stopni C przez około 40 minut. Jego wierzch powinien być zarumieniony.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także