W ostatni weekend upiekłam to proste ciasto. Wszyscy się zachwycali, a nie ma grama cukru
Tak, w tym deserze nie ma cukru, ale użyłam jego zamiennika. Ideał na diecie? Przyjaciółki, które walczą z nadprogramowymi kilogramami i stosują dietę wysokobiałkową, doceniły ten wypiek. Dostałam także pochwały od nastolatków. To ciasto dietetyczne, ale też po prostu bardzo smaczne.
29.04.2024 | aktual.: 29.04.2024 14:26
Gdy ktoś lubi tradycyjny sernik, tak jak ja, musi zmienić podejście do tego deseru. Skyrnik, o którym dziś piszemy, to zupełnie inny rodzaj wypieku. Przede wszystkim jego bazą nie jest ser, tylko skyr. Dzięki temu dobrze wpisuje się w założenia diety wysokobiałkowej.
Dobry dla sylwetki
Skyr to tradycyjny jogurt islandzki z mleka krowiego. Dietetycy często polecają go na śniadanie, bo jest bardzo bogaty w pełnowartościowe białko, a na dodatek niskokaloryczny. Dzięki tym właściwościom skyr jest bardzo popularny jako szybka przekąska dla osób, które dbają o sylwetkę. Na jego bazie powstały przepisy na desery, które trochę przypominają lub może nawiązują w smaku do klasycznych serników. Mają mniej kalorii, na kawałek syrnika można pozwolić sobie nawet na śniadanie czy podwieczorek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosty i pyszny
Przepis na taki fit sernik, czyli skyrnik jest niezwykle prosty. Poradzą sobie z tym nawet nastolatki. Do jogurowej masy można dodać świeże owoce, np. truskawki czy borówki. Jednak moim zdaniem lepiej smakują na świeżo zjedzone razem z syrnikiem. Do tego wypieku nie przygotowuje się też żadnego ciasta czy spodu z kruszonych herbatników. W ten sposób kalorii jest mniej, ale też można go polecić osobom, które unikają glutenu. Podobnie jak w przypadku klasycznego sernika wiedeńskiego, to sama masa - w tym przypadku jogurtowa.
Przepis na skyrnik
Składniki:
- 4 białka,
- 4 żółtka,
- 800 g skyru naturalnego,
- 110 g ksylitolu (lub cukru),
- 1 budyń o smaku waniliowym,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywno. Skyr, ksylitol, budyń, ekstrakt, żółtka i proszek do pieczenia dokładnie zmiksuj.
- Do masy ze skyrem dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj.
- Formę o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę na skyrnik. Piecz go w nagrzanym piekararniku do 180 stopni C przez około 40 minut. Jego wierzch powinien być zarumieniony.