W PRL-u były obiadowym hitem. Dziś mało kto robi, a mięso rozpada się pod widelcem, bo jest tak delikatne

Żeberka duszone z kapustą to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które w czasach PRL-u uchodziło za rarytas. Obawiasz się, że tak przygotowane mięso wyjdzie twarde? Nic bardziej mylnego. Nieśpieszne gotowanie razem z warzywami sprawia, że żeberka wychodzą idealnie miękkie, soczyste i kruche jednocześnie.

Mięso duszone z kapustą kiszoną jest kruche i mięciutkieMięso duszone z kapustą kiszoną jest kruche i mięciutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Taką kapustę z żeberkami możesz przygotować na wiele różnych sposobów: w dużym garnku na standardowej kuchence, w piekarniku lub w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. W sumie to nie musisz nawet przekładać mięsa do osobnego naczynia. Wszystko może się smażyć i dusić razem, jak za starych dobrych czasów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka w sosie kawowym podbiją podniebienia gości. Są po prostu genialne!

Jak przygotować żeberka, aby rozpadały się pod widelcem?

Kluczowym elementem przepisu jest obsmażenie mięsa. Nawet nie musisz doprawiać żeberek. Wystarczy, że pokroisz je na mniejsze porcje i wrzucisz na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem. Chcesz oddać słuszność kuchni staropolskiej? Do smażenia użyj smalcu wieprzowego, który podkręci naturalny aromat mięsa, a przy okazji zachowa stabilność w wysokiej temperaturze.

Żeberka smaż krótko na rumiany kolor. Na tym etapie nie będą jeszcze miękkie, ale nie martw się, to przyjdzie z czasem. Teraz chodzi tylko o to, aby zamknąć włókna i zatrzymać w środku jak najwięcej soczystości.

Przepis na żeberka duszone z kapustą

Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pajdą świeżego chleba na zakwasie.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój żeberka, zostawiając po dwie kości na jedną porcję. Obsmaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem do zarumienienia, po czym przełóż do garnka z grubym dnem.
  2. Na tej samej patelni (z tłuszczem po smażeniu mięsa) zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj startą marchewkę, a po chwili także kiszoną kapustę. Gdy woda odparuje, przełóż wszystko z patelni do garnka z żeberkami.
  3. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Wlej bulion, dodaj 1 łyżkę miodu lub cukru.
  4. Wszystko razem wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez ok. 1,5 godziny. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯