W PRL-u były obiadowym hitem. Dziś mało kto robi, a mięso rozpada się pod widelcem, bo jest tak delikatne
Żeberka duszone z kapustą to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które w czasach PRL-u uchodziło za rarytas. Obawiasz się, że tak przygotowane mięso wyjdzie twarde? Nic bardziej mylnego. Nieśpieszne gotowanie razem z warzywami sprawia, że żeberka wychodzą idealnie miękkie, soczyste i kruche jednocześnie.
Taką kapustę z żeberkami możesz przygotować na wiele różnych sposobów: w dużym garnku na standardowej kuchence, w piekarniku lub w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. W sumie to nie musisz nawet przekładać mięsa do osobnego naczynia. Wszystko może się smażyć i dusić razem, jak za starych dobrych czasów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeberka w sosie kawowym podbiją podniebienia gości. Są po prostu genialne!
Jak przygotować żeberka, aby rozpadały się pod widelcem?
Kluczowym elementem przepisu jest obsmażenie mięsa. Nawet nie musisz doprawiać żeberek. Wystarczy, że pokroisz je na mniejsze porcje i wrzucisz na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem. Chcesz oddać słuszność kuchni staropolskiej? Do smażenia użyj smalcu wieprzowego, który podkręci naturalny aromat mięsa, a przy okazji zachowa stabilność w wysokiej temperaturze.
Żeberka smaż krótko na rumiany kolor. Na tym etapie nie będą jeszcze miękkie, ale nie martw się, to przyjdzie z czasem. Teraz chodzi tylko o to, aby zamknąć włókna i zatrzymać w środku jak najwięcej soczystości.
Przepis na żeberka duszone z kapustą
Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pajdą świeżego chleba na zakwasie.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 800 g kiszonej kapusty,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 1 łyżka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój żeberka, zostawiając po dwie kości na jedną porcję. Obsmaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem do zarumienienia, po czym przełóż do garnka z grubym dnem.
- Na tej samej patelni (z tłuszczem po smażeniu mięsa) zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj startą marchewkę, a po chwili także kiszoną kapustę. Gdy woda odparuje, przełóż wszystko z patelni do garnka z żeberkami.
- Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Wlej bulion, dodaj 1 łyżkę miodu lub cukru.
- Wszystko razem wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez ok. 1,5 godziny. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.