To tanie danie było hitem PRL-u. Dziś zapomniane, a pyszne, sycące i szybkie do zrobienia

Taka już nasza cecha narodowa, że do dań z PRL-u podchodzimy z sentymentem. W końcu dla wielu osób to powrót do wspomnień z czasów dzieciństwa lub młodości. Prosta smażona kiełbasa z cebulą i popularnym sosem ze słoika była przysmakiem, na który się czekało.

Smażona kiełbasa z cebulą i keczupemSmażona kiełbasa z cebulą i keczupem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiełbasa pokrojona na plasterki, usmażona z cebulą i keczupem to danie, którego się nie zapomina. Co więcej, teraz wraca do łask i jest sprzedawana nawet w food truckach, często w zestawie z frytkami belgijskimi. Może i sosy są bardziej wyszukane, czasem pojawiają się fantazyjne dodatki, ale w gruncie rzeczy smak jest podobny – pomidorowy i słodko-kwaśny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Jakie dodatki do kiełbasek z PRL-u?

W czasach deficytu musiała wystarczyć cebula i słoik keczupu, który często przygotowywano samodzielnie. Cebuli nie żałowano, bo było jej pod dostatkiem – wielokrotnie na patelni dominowała nad ilością kiełbasek. Kto miał rodzinę na wsi, nie musiał się martwić o dostawę mięsa, reszta kombinowała jak tylko się dało, aby dostać konkretne kąski na obiad lub kolację.

Teraz możesz zaszaleć z dodatkami. Podstawy już znasz – zwykła kiełbasa śląska, cebula i keczup. Do tego możesz wrzucić słodką lub ostrą mieloną paprykę, łyżeczkę musztardy sarepskiej, a jeśli masz ochotę na świeże zioła, postaw na oregano lub natkę pietruszki.

Przepis na smażone kiełbaski w keczupie

Kiełbaski podawaj z pajdą chleba (jak w PRL-u) lub z frytkami – w bardziej współczesnym stylu.

Składniki:

  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej,
  • 2 cebule,
  • 200 g keczupu,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w plasterki. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
  3. Następnie dodaj kiełbaski i smaż do zarumienienia.
  4. Dodaj keczup, wymieszaj i smaż jeszcze przez 3–4 minuty.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne