W PRL‑u dzieci jadły je na potęgę. Dziś mało kto po nie sięga
Znają je zarówno ci, którzy wychowali się w PRLu, jak i dzieci lat 90. Ciepłe lody to przysmak naszych lat młodości, który powoli wraca do łask. Kultowy przepis odtworzysz bez problemu w swoim domu.
31.10.2023 07:38
Niesamowicie słodkie, nieco lepkie i ciągnące ciepłe lody to przysmak, który dla wielu osób jest synonimem beztroskiego dzieciństwa. Jeszcze w latach 00' można było znaleźć go w osiedlowych sklepach, jednak z biegiem czasu odszedł nieco do lamusa. Ciepłe lody, podobnie jak szyszki z karmelem, czekoladowy blok czy oranżada w proszku, budzą miłe wspomnienia. Możesz odtworzyć ten smak w swoim domu i na chwilę znów poczuć się jak dziecko. Puszysta piana, chrupiący wafelek i czekoladowa polewa to proste połączenie, dzięki któremu pokażesz swoim dzieciom, jak kiedyś smakowała beztroska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciepłe lody
Chociaż dokładne pochodzenie ciepłych lodów nie jest do końca jasne, to popularne one były niemal w całej Polsce.
- Bardzo trudno jest wskazać miejsce narodzin, najczęściej mówi się o dwóch cukierniach z Trójmiasta. Początków powstania ciepłych lodów szukałbym zbieżnie z powstaniem pierwszego producenta rożków waflowych w Polsce na skalę półprzemysłową. Na podstawie wielu rozmów mogę powiedzieć, że powstały przypadkowo, a swoją popularność zyskały dzięki potrzebie ograniczania strat surowca zostającego z produkcji (białek z jaj kurzych) i pozostawania kremów z produkcji innych wyrobów oraz wzrostu popularności ciepłych lodów wśród kupujących- mówi Andrzej Piętka z Akademii Wypieków w rozmowie z portalspozywczy.pl
Jak zrobić ciepłe lody?
Składniki:
- 3 białka,
- 330 g cukru,
- 80 ml soku z cytryny,
- 40 ml wody,
- 150 g czekolady deserowej,
- 1 łyżka oleju,
- 10 wafelków do lodów,
- opcjonalnie: cukrowa posypka.
Sposób przygotowania:
- W rondelku umieść cukier, sok z cytryny oraz wodę. Podgrzej na średnim ogniu, ale nie mieszaj składników.
- Gdy masa zacznie wrzeć, gotują ją jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z palnika.
- Białka wbij do miski miksera i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po przechyleniu miski nie powinna ona z niej wypływać.
- Do ubitych białek cienkim strumieniem wlej przygotowany syrop cytrynowy, cały czas miksując masę.
- Ubijaj przez 10-15 minut do momentu, aż masa zupełnie przestygnie.
- Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią wafelki do lodów.
- Wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby masa całkowicie stężała.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju i przelej do wysokiej szklanki. Poczekaj, aż przestygnie.
- Zanurzaj lody w czekoladzie, białą masą do dołu. Możesz je po zanurzeniu posypać cukrową dekoracją.
- Wstaw do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła.