W PRL-u dzieci jadły je na potęgę. Dziś mało kto po nie sięga

Znają je zarówno ci, którzy wychowali się w PRLu, jak i dzieci lat 90. Ciepłe lody to przysmak naszych lat młodości, który powoli wraca do łask. Kultowy przepis odtworzysz bez problemu w swoim domu.

Ciepłe lody - PysznościCiepłe lody - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Niesamowicie słodkie, nieco lepkie i ciągnące ciepłe lody to przysmak, który dla wielu osób jest synonimem beztroskiego dzieciństwa. Jeszcze w latach 00' można było znaleźć go w osiedlowych sklepach, jednak z biegiem czasu odszedł nieco do lamusa. Ciepłe lody, podobnie jak szyszki z karmelem, czekoladowy blok czy oranżada w proszku, budzą miłe wspomnienia. Możesz odtworzyć ten smak w swoim domu i na chwilę znów poczuć się jak dziecko. Puszysta piana, chrupiący wafelek i czekoladowa polewa to proste połączenie, dzięki któremu pokażesz swoim dzieciom, jak kiedyś smakowała beztroska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Ciepłe lody

Chociaż dokładne pochodzenie ciepłych lodów nie jest do końca jasne, to popularne one były niemal w całej Polsce.

- Bardzo trudno jest wskazać miejsce narodzin, najczęściej mówi się o dwóch cukierniach z Trójmiasta. Początków powstania ciepłych lodów szukałbym zbieżnie z powstaniem pierwszego producenta rożków waflowych w Polsce na skalę półprzemysłową. Na podstawie wielu rozmów mogę powiedzieć, że powstały przypadkowo, a swoją popularność zyskały dzięki potrzebie ograniczania strat surowca zostającego z produkcji (białek z jaj kurzych) i pozostawania kremów z produkcji innych wyrobów oraz wzrostu popularności ciepłych lodów wśród kupujących- mówi Andrzej Piętka z Akademii Wypieków w rozmowie z portalspozywczy.pl

Jak zrobić ciepłe lody?

Składniki:

  • 3 białka,
  • 330 g cukru,
  • 80 ml soku z cytryny,
  • 40 ml wody,
  • 150 g czekolady deserowej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 10 wafelków do lodów,
  • opcjonalnie: cukrowa posypka.
Ciepłe lody - Pyszności
Ciepłe lody - Pyszności © YouTube

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieść cukier, sok z cytryny oraz wodę. Podgrzej na średnim ogniu, ale nie mieszaj składników.
  2. Gdy masa zacznie wrzeć, gotują ją jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z palnika.
  3. Białka wbij do miski miksera i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po przechyleniu miski nie powinna ona z niej wypływać.
  4. Do ubitych białek cienkim strumieniem wlej przygotowany syrop cytrynowy, cały czas miksując masę.
  5. Ubijaj przez 10-15 minut do momentu, aż masa zupełnie przestygnie.
  6. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią wafelki do lodów.
  7. Wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby masa całkowicie stężała.
  8. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju i przelej do wysokiej szklanki. Poczekaj, aż przestygnie.
  9. Zanurzaj lody w czekoladzie, białą masą do dołu. Możesz je po zanurzeniu posypać cukrową dekoracją.
  10. Wstaw do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯