W racuchach zmieniam główny składnik. Zamiast jabłka wybieram inny sezonowy owoc
Racuchy to jeden z kulinarnych klasyków dzieciństwa, a ich zapach roznoszący się po domu przywołuje ciepłe wspomnienia z rodzinnej kuchni. Tradycyjny przepis zna niemal każda gospodyni, ale czasem warto sięgnąć po coś nowego. Zamiast wprowadzać jedynie drobne zmiany, można całkowicie odmienić to danie, zaczynając od zamiany jego głównego składnika.
Tradycyjnie racuchy przygotowuje się z jabłkami, ale jeśli znudziła ci się ta klasyczna wersja albo akurat nie masz jabłek pod ręką, śmiało sięgnij po gruszki. Ten owoc świetnie sprawdza się w cieście na racuchy, nadając im delikatnej słodyczy i soczystości, a kto wie, może posmakują ci nawet bardziej niż te, które pamiętasz z dzieciństwa.
Ciasto agrestowa pokusa. Każda warstwa ma coś ciekawego do zaoferowania
Racuchy z gruszką
Racuchy z gruszką to domowy klasyk w nowym, jesiennym wydaniu. Dzięki gruszkom ciasto zyskuje wyjątkową delikatność, a ich naturalna słodycz pięknie komponuje się z wanilią i cynamonem dodanym do masy. Plasterki owocu wciśnięte w środek każdego racucha nie tylko świetnie wyglądają, ale też nadają deserowi wilgotność i miękkość. Podane na ciepło i oprószone cukrem pudrem, smakują jak wspomnienie z dzieciństwa – tylko w nieco bardziej aromatycznej i efektownej odsłonie. To idealna propozycja na chłodniejsze dni, gdy ma się ochotę na coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego.
Przepis na racuchy z gruszki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 600 ml mleka,
- 40 g drożdży świeżych,
- 4–5 gruszek,
- 1 jajka,
- 2,5 łyżeczki cukru, 1
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mąki pszennej do zaczynu,
- olej roślinny do smażenia,
- cukier puder do podania.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij jajko i drożdże wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową.
- Podgrzej mleko (nie gotuj), dodaj rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, by powstał zaczyn.
- W dużej misce połącz przesianą mąkę z solą i cynamonem, dodaj zaczyn, resztę ciepłego mleka, jajko, cukier i cukier waniliowy.
- Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto przez około 10 minut – ręcznie lub mikserem z hakiem.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi objętość.
- W międzyczasie obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.
- Na dobrze rozgrzany olej wykładaj łyżką porcje ciasta, na każdy racuch połóż plasterek gruszki i lekko go dociśnij.
- Smaż na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
- Odsącz racuchy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj posypane odrobiną cukru pudru.