W sklepach są coraz tańsze, ale wielu Polaków omija je szerokim łukiem. Nie wiedzą, jak je jeść

Kaki, zwane też hurmą perską, sharonem czy persymoną, to owoc, który w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Jest to słodki i soczysty owoc, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Warto go lepiej poznać.

Jak jeść kaki?Jak jeść kaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lobanova Tatiana
Marcin Michałowski

W sklepach biją rekordy popularności, a jednak wielu Polaków omija je szerokim łukiem. Mówimy o kaki, owocu z intensywnie pomarańczową skórką, który zaskakuje swoim soczystym i słodkim miąższem. Niewielki, ale pełen smaku, kaki zasługuje na swoje miejsce w diecie każdego, kto pragnie poszerzyć swoje kulinarne horyzonty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe koszyczki. Pięknie się prezentują i obłędnie smakują

Jak wybrać dobre kaki?

Najlepsze kaki to te, które mają gładką, błyszczącą skórkę w kolorze od pomarańczowego do czerwonego. Owoce powinny być jędrne i bez plam. Kaki niedojrzałe są twarde i gorzkie. Jeśli chcemy, aby owoce dojrzały szybciej, możemy je włożyć do papierowej torby lub do woreczka foliowego z jabłkami.

Jak jeść kaki?

Kaki można jeść na surowo, gotować, piec, grillować lub dodawać do deserów. Najczęściej jednak spożywa się go na surowo. Aby jeść kaki, należy je umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub cząstki. Mocno dojrzałe kaki można jeść ze skórką.

To owoc o słodkim smaku, doskonały zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Właśnie trwa na nie sezon, więc sięgnij po nie. Zwłaszcza że teraz są w promocyjnych cenach.

Przepis na carpaccio z kaki

Carpaccio z kaki to proste i smaczne danie, które można przygotować w kilka minut. Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

  • 2 owoce kaki,
  • 50 g sera pecorino romano,
  • 1 burrata,
  • 3 łyżki oleju bazyliowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • listki bazylii,
  • sól Maldon.

Sposób przygotowania:

  1. Kaki pokrój na cienkie plasterki.
  2. Ułóż plasterki kaki na talerzu i posyp solą Maldon.
  3. Rozgnieć burratę i połóż na owocach.
  4. Udekoruj danie listkami bazylii i zetrzyj ser pecorino romano.
  5. Na koniec skrop wszystko octem balsamicznym i olejem bazyliowym.

Kaki to smaczny i zdrowy owoc, który warto włączyć do swojej diety. Jest dostępny w wielu sklepach i jest stosunkowo tani. Jeśli nie wiesz, jak go jeść, spróbuj carpaccio z kaki. To pyszne i łatwe do przygotowania danie, które przypadnie ci do gustu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę