PrzepisPrzekąskiW sklepach są coraz tańsze, ale wielu Polaków omija je szerokim łukiem. Nie wiedzą, jak je jeść

W sklepach są coraz tańsze, ale wielu Polaków omija je szerokim łukiem. Nie wiedzą, jak je jeść

Jak jeść kaki?
Jak jeść kaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lobanova Tatiana
28.11.2023 19:23, aktualizacja: 28.11.2023 20:42

Kaki, zwane też hurmą perską, sharonem czy persymoną, to owoc, który w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Jest to słodki i soczysty owoc, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Warto go lepiej poznać.

W sklepach biją rekordy popularności, a jednak wielu Polaków omija je szerokim łukiem. Mówimy o kaki, owocu z intensywnie pomarańczową skórką, który zaskakuje swoim soczystym i słodkim miąższem. Niewielki, ale pełen smaku, kaki zasługuje na swoje miejsce w diecie każdego, kto pragnie poszerzyć swoje kulinarne horyzonty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać dobre kaki?

Najlepsze kaki to te, które mają gładką, błyszczącą skórkę w kolorze od pomarańczowego do czerwonego. Owoce powinny być jędrne i bez plam. Kaki niedojrzałe są twarde i gorzkie. Jeśli chcemy, aby owoce dojrzały szybciej, możemy je włożyć do papierowej torby lub do woreczka foliowego z jabłkami.

Jak jeść kaki?

Kaki można jeść na surowo, gotować, piec, grillować lub dodawać do deserów. Najczęściej jednak spożywa się go na surowo. Aby jeść kaki, należy je umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub cząstki. Mocno dojrzałe kaki można jeść ze skórką.

To owoc o słodkim smaku, doskonały zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Właśnie trwa na nie sezon, więc sięgnij po nie. Zwłaszcza że teraz są w promocyjnych cenach.

Przepis na carpaccio z kaki

Carpaccio z kaki to proste i smaczne danie, które można przygotować w kilka minut. Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

  • 2 owoce kaki,
  • 50 g sera pecorino romano,
  • 1 burrata,
  • 3 łyżki oleju bazyliowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • listki bazylii,
  • sól Maldon.

Sposób przygotowania:

  1. Kaki pokrój na cienkie plasterki.
  2. Ułóż plasterki kaki na talerzu i posyp solą Maldon.
  3. Rozgnieć burratę i połóż na owocach.
  4. Udekoruj danie listkami bazylii i zetrzyj ser pecorino romano.
  5. Na koniec skrop wszystko octem balsamicznym i olejem bazyliowym.

Kaki to smaczny i zdrowy owoc, który warto włączyć do swojej diety. Jest dostępny w wielu sklepach i jest stosunkowo tani. Jeśli nie wiesz, jak go jeść, spróbuj carpaccio z kaki. To pyszne i łatwe do przygotowania danie, które przypadnie ci do gustu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także