W sklepach są coraz tańsze, ale wielu Polaków omija je szerokim łukiem. Nie wiedzą, jak je jeść

Kaki, zwane też hurmą perską, sharonem czy persymoną, to owoc, który w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Jest to słodki i soczysty owoc, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Warto go lepiej poznać.

Jak jeść kaki?Jak jeść kaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lobanova Tatiana
Marcin Michałowski

W sklepach biją rekordy popularności, a jednak wielu Polaków omija je szerokim łukiem. Mówimy o kaki, owocu z intensywnie pomarańczową skórką, który zaskakuje swoim soczystym i słodkim miąższem. Niewielki, ale pełen smaku, kaki zasługuje na swoje miejsce w diecie każdego, kto pragnie poszerzyć swoje kulinarne horyzonty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe koszyczki. Pięknie się prezentują i obłędnie smakują

Jak wybrać dobre kaki?

Najlepsze kaki to te, które mają gładką, błyszczącą skórkę w kolorze od pomarańczowego do czerwonego. Owoce powinny być jędrne i bez plam. Kaki niedojrzałe są twarde i gorzkie. Jeśli chcemy, aby owoce dojrzały szybciej, możemy je włożyć do papierowej torby lub do woreczka foliowego z jabłkami.

Jak jeść kaki?

Kaki można jeść na surowo, gotować, piec, grillować lub dodawać do deserów. Najczęściej jednak spożywa się go na surowo. Aby jeść kaki, należy je umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub cząstki. Mocno dojrzałe kaki można jeść ze skórką.

To owoc o słodkim smaku, doskonały zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Właśnie trwa na nie sezon, więc sięgnij po nie. Zwłaszcza że teraz są w promocyjnych cenach.

Przepis na carpaccio z kaki

Carpaccio z kaki to proste i smaczne danie, które można przygotować w kilka minut. Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

  • 2 owoce kaki,
  • 50 g sera pecorino romano,
  • 1 burrata,
  • 3 łyżki oleju bazyliowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • listki bazylii,
  • sól Maldon.

Sposób przygotowania:

  1. Kaki pokrój na cienkie plasterki.
  2. Ułóż plasterki kaki na talerzu i posyp solą Maldon.
  3. Rozgnieć burratę i połóż na owocach.
  4. Udekoruj danie listkami bazylii i zetrzyj ser pecorino romano.
  5. Na koniec skrop wszystko octem balsamicznym i olejem bazyliowym.

Kaki to smaczny i zdrowy owoc, który warto włączyć do swojej diety. Jest dostępny w wielu sklepach i jest stosunkowo tani. Jeśli nie wiesz, jak go jeść, spróbuj carpaccio z kaki. To pyszne i łatwe do przygotowania danie, które przypadnie ci do gustu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇