PoradyFasolka szparagowa w tej formie jest toksyczna. Nigdy jej nie jedzcie

Fasolka szparagowa w tej formie jest toksyczna. Nigdy jej nie jedzcie

W tej formie fasolka szparagowa jest toksyczna. Nigdy jej nie jedzcie - Pyszności; Źródło: Canva.com
W tej formie fasolka szparagowa jest toksyczna. Nigdy jej nie jedzcie - Pyszności; Źródło: Canva.com
Agnieszka

23.06.2022 09:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na fasolkę szparagową rozpoczął się już miesiąc temu. Kupujemy to pyszne warzywo na bazarkach i w supermarketach. Jednak nie każdy wie, jak najlepiej ją przygotować. Okazuje się, że może być dla nas bardzo toksyczna. Sprawdź, w jakiej formie nie należy jej jeść!

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

Fasolka - Pysznościl Foto: Pixabay.com
Fasolka - Pysznościl Foto: Pixabay.com

Fasolka to popularne warzywo, które latem gości na naszych stołach. Zazwyczaj ją gotujemy i podajemy z dodatkiem masełka. Jest pyszna, lekka i wyjątkowo zdrowa.

Na bazarkach często mamy do wyboru żółtą i zieloną fasolkę szparagową. Niezależnie od koloru, warzywo to wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. W związku z tym warto po nie sięgać.

Fasolka szparagowa kryje w sobie spore ilości witaminy z grupy B, C i A. Dodatkowo zawiera sole mineralne takie jak magnez, potas, czy żelazo. Jest ona również wyjątkowo niskokaloryczna. Około 100 gramów tego warzywa dostarcza nam jedynie 31 kcal. W związku z tym stanowi świetny składnik diet odchudzających.

Kiedy fasolka szparagowa jest toksyczna?

Zielona fasolka szparagowa - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Zielona fasolka szparagowa - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niestety okazuje się, że fasolka szparagowa może być dla nas toksyczna. Zawiera ona składnik o nazwie fazyna. To białko roślinne nie lubi wysokich temperatur. W konsekwencji łatwo rozkłada się podczas gotowania warzywa. W związku z tym nie powinniśmy jeść surowej fasolki szparagowej.

Co się stanie, jeśli zjemy surową fasolkę szparagową? W takiej sytuacji będziemy zmagali się z ostrym bólem brzucha i wzdęciami. Jest to związane m.in. z negatywnym wpływem fazyny na nasze jelita. 

Jak najlepiej spożywać fasolkę szparagową?

Podczas gotowania warzywa, część cennych składników przedostaje się do wody. W konsekwencji nasza fasolka traci swoje wartości odżywcze. Jak wspominaliśmy, warzywo to nie powinno być jedzone na surowo. Jak w takim razie najlepiej go przygotować?

Polecamy gotować fasolkę szparagową na parze. Dzięki temu zachowamy większość cennych składników warzywa. Tak przygotowana fasolka rewelacyjnie smakuje z uprażonymi migdałami. Niebo w gębie!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować drobiowe roladki z szynką parmeńską i fasolką szparagową krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także