Fasolka szparagowa w tej formie jest toksyczna. Nigdy jej nie jedzcie
Sezon na fasolkę szparagową rozpoczął się już miesiąc temu. Kupujemy to pyszne warzywo na bazarkach i w supermarketach. Jednak nie każdy wie, jak najlepiej ją przygotować. Okazuje się, że może być dla nas bardzo toksyczna. Sprawdź, w jakiej formie nie należy jej jeść!
Wartości odżywcze fasolki szparagowej
Fasolka to popularne warzywo, które latem gości na naszych stołach. Zazwyczaj ją gotujemy i podajemy z dodatkiem masełka. Jest pyszna, lekka i wyjątkowo zdrowa.
Na bazarkach często mamy do wyboru żółtą i zieloną fasolkę szparagową. Niezależnie od koloru, warzywo to wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. W związku z tym warto po nie sięgać.
Fasolka szparagowa kryje w sobie spore ilości witaminy z grupy B, C i A. Dodatkowo zawiera sole mineralne takie jak magnez, potas, czy żelazo. Jest ona również wyjątkowo niskokaloryczna. Około 100 gramów tego warzywa dostarcza nam jedynie 31 kcal. W związku z tym stanowi świetny składnik diet odchudzających.
Kiedy fasolka szparagowa jest toksyczna?
Niestety okazuje się, że fasolka szparagowa może być dla nas toksyczna. Zawiera ona składnik o nazwie fazyna. To białko roślinne nie lubi wysokich temperatur. W konsekwencji łatwo rozkłada się podczas gotowania warzywa. W związku z tym nie powinniśmy jeść surowej fasolki szparagowej.
Co się stanie, jeśli zjemy surową fasolkę szparagową? W takiej sytuacji będziemy zmagali się z ostrym bólem brzucha i wzdęciami. Jest to związane m.in. z negatywnym wpływem fazyny na nasze jelita.
Jak najlepiej spożywać fasolkę szparagową?
Podczas gotowania warzywa, część cennych składników przedostaje się do wody. W konsekwencji nasza fasolka traci swoje wartości odżywcze. Jak wspominaliśmy, warzywo to nie powinno być jedzone na surowo. Jak w takim razie najlepiej go przygotować?
Polecamy gotować fasolkę szparagową na parze. Dzięki temu zachowamy większość cennych składników warzywa. Tak przygotowana fasolka rewelacyjnie smakuje z uprażonymi migdałami. Niebo w gębie!
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować drobiowe roladki z szynką parmeńską i fasolką szparagową krok po kroku.