Fasolka szparagowa w tej formie jest toksyczna. Nigdy jej nie jedzcie

Sezon na fasolkę szparagową rozpoczął się już miesiąc temu. Kupujemy to pyszne warzywo na bazarkach i w supermarketach. Jednak nie każdy wie, jak najlepiej ją przygotować. Okazuje się, że może być dla nas bardzo toksyczna. Sprawdź, w jakiej formie nie należy jej jeść!

ObrazekW tej formie fasolka szparagowa jest toksyczna. Nigdy jej nie jedzcie - Pyszności; Źródło: Canva.com
Agnieszka

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

Obrazek
Fasolka - Pysznościl Foto: Pixabay.com

Fasolka to popularne warzywo, które latem gości na naszych stołach. Zazwyczaj ją gotujemy i podajemy z dodatkiem masełka. Jest pyszna, lekka i wyjątkowo zdrowa.

Na bazarkach często mamy do wyboru żółtą i zieloną fasolkę szparagową. Niezależnie od koloru, warzywo to wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. W związku z tym warto po nie sięgać.

Fasolka szparagowa kryje w sobie spore ilości witaminy z grupy B, C i A. Dodatkowo zawiera sole mineralne takie jak magnez, potas, czy żelazo. Jest ona również wyjątkowo niskokaloryczna. Około 100 gramów tego warzywa dostarcza nam jedynie 31 kcal. W związku z tym stanowi świetny składnik diet odchudzających.

Kiedy fasolka szparagowa jest toksyczna?

Obrazek
Zielona fasolka szparagowa - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niestety okazuje się, że fasolka szparagowa może być dla nas toksyczna. Zawiera ona składnik o nazwie fazyna. To białko roślinne nie lubi wysokich temperatur. W konsekwencji łatwo rozkłada się podczas gotowania warzywa. W związku z tym nie powinniśmy jeść surowej fasolki szparagowej.

Co się stanie, jeśli zjemy surową fasolkę szparagową? W takiej sytuacji będziemy zmagali się z ostrym bólem brzucha i wzdęciami. Jest to związane m.in. z negatywnym wpływem fazyny na nasze jelita. 

Jak najlepiej spożywać fasolkę szparagową?

Podczas gotowania warzywa, część cennych składników przedostaje się do wody. W konsekwencji nasza fasolka traci swoje wartości odżywcze. Jak wspominaliśmy, warzywo to nie powinno być jedzone na surowo. Jak w takim razie najlepiej go przygotować?

Polecamy gotować fasolkę szparagową na parze. Dzięki temu zachowamy większość cennych składników warzywa. Tak przygotowana fasolka rewelacyjnie smakuje z uprażonymi migdałami. Niebo w gębie!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować drobiowe roladki z szynką parmeńską i fasolką szparagową krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀