W tym roku pieczesz pierwszy raz babkę na Wielkanoc? Jogurtowa zawsze się udaje

Stresujesz się, że babka ci nie wyjdzie? Rzeczywiście te wypieki rzadko przygotowujemy i nie każdy ma w nich wprawę. Są jednak takie, które można polecić nawet początkującym cukiernikom.

Babka maślana to ozdoba wielkanocnego stołuBabka jogurtowa to ozdoba wielkanocnego stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Dorota Gepert

Babka jogurtowa jest idealna dla wszystkich, którzy lubią proste i szybkie do przygotowania wypieki. Przepis nie sprawi trudności nikomu. Do tej babki pasuje wiele dodatków, więc jej mleczny posmak łatwo można podkręcić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka cytrynowa. Przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc

Co jest ważne podczas przygotowywania babki?

Babka jogurtowa to doskonały sposób, aby zaimponować gościom, nawet jeśli brakuje ci czasu na skomplikowane wypieki. Kluczem do sukcesu jest prosty przepis, który wymaga jedynie połączenia kilku składników, rozgrzania piekarnika i odpowiedniego momentu na wyjęcie ciasta. Zakalec w jej przypadku jest praktycznie niemożliwy. Istotne jest, aby wszystkie składniki były precyzyjnie odmierzone i dokładnie wymieszane.

Co daje jogurt? Dzięki niemu smak babki jest delikatny, ciasto zaś zachowuje dobrą wilgotność. Ten rodzaj nabiału sprawia też, że wypiek dłużej utrzymuje świeżość, nie wysusza się zbyt szybko. Dlatego można ją przygotować nawet trzy dni przed świętami.

Najlepsze dodatki do babki jogurtowej

Babka jogurtowa jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale również doskonale smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Pomysłów na jej udekorowanie jest sporo. Świetnie sprawdzi się lukier, polewa czekoladowa z dodatkiem orzechów lub bakalii. Jeśli wolisz prostsze rozwiązania, wystarczy posypać babkę cukrem pudrem. Warto też wykorzystać gotowe słodycze, które wyglądają jak miniaturowe pisanki lub jajka. To będzie dodatkowy świąteczny akcent.

Babka jogurtowa dla początkujących

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 ml oleju,
  • 3 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru białego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego,
  • cynamon do smaku (opcjonalnie),
  • drobno pokrojone orzechy lub czekolada do smaku (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • masło i bułka tarta do formy.

Przygotowanie:

  1. Jajka i cukier ubij na puszystą pianę. Jeśli korzystasz z miksera, po ubiciu piany zmniejsz obroty i cienkim strumieniem dolewaj olej.
  2. Dorzuć jogurt naturalny i cukier wanilinowy. Wymieszaj całość dokładnie drewnianą szpatułką.
  3. Mąkę połączoną z budyniem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiej do gotowej masy jogurtowej. Dokładnie wszystko wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj ulubione dodatki.
  4. Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Masę wylej do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 45 minut.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką