Wątróbka z cebulką w jesiennym stylu. Pyszny smak nadają jej legendarne owoce
Wątróbka z cebulką jest daniem, które ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Okazuje się jednak, że jej smak może zostać wzbogacony, przez danie karmelizowanej cebuli i gruszki. Wątróbka w wersji jesiennej? Bardzo proszę! Chętnie podzielimy się z Wami tym przepisem.
11.10.2022 | aktual.: 26.09.2023 12:39
Wątróbka z cebulką - jak nadać jej jesiennego charakteru?
Wątróbka z cebulką nie należy do kategorii dań, które wzbudza pozytywne skojarzenia. Mimo wszystko lubisz tego typu danie, to wiedz, że możesz nadać jej unikalnego, jesiennego charakteru, dodając karmelizowaną cebulkę i gruszkę. Jeśli mówimy o gruszkach, to październik na nie to najlepszy sezon. Znajdziemy je w wielu sklepach, czy na targu, dzięki czemu są bardzo łatwo dostępne. W połączeniu z karmelizowaną cebulką nadają naszej wątróbce naprawdę unikalnego charakteru i smaku, który kojarzy się z jesienną porą.
Urozmaicona smakiem wątróbka z cebulką, to cała paleta różnorodności. Trochę słodka, odrobinę słona, ale przede wszystkim bogata w żelazo, które jest niezwykle ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Gwarantujemy, że przygotowana w tej wersji, zachwyci wszystkich miłośników tego typu dania. Być może zdarzy się, że i jej przeciwnicy polubią właśnie taką wersję. Co ważne, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a jesteśmy w stanie połączyć przyjemne z pożytecznym i na pewno jest to gra warta świeczki.
Wątróbka z cebulką karmelizowaną i gruszką - poznaj najlepszy przepis!
Wystarczy parę chwil, by wątróbka z cebulką stała się wyjątkowym przysmakiem, nawet gdy nie jesteście ich zwolennikami. Poznajcie przepis na jesienne wydanie, z gruszką w roli głównej!
Składniki:
- 60 dag wątróbki drobiowej
- łyżka mąki
- oliwa do smażenia
- odpowiednio duża szczypta soli
- czarny pieprz świeżo mielony
- 2 duże i twarde gruszki
- pół cytryny
- 2 duże cebule cukrowe
- łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy.
Sposób przygotowania:
Wątróbka z cebulką to szybkie i proste w przygotowaniu danie. Najlepiej jest rozpocząć od przygotowania cebuli, którą kroimy w grube plastry (0,5 cm). Następne w kolejności będą gruszki, które obieramy, kroimy na ósemki, a następnie wydrążamy pestki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju i smażymy cebulę na dużym ogniu przez około 3 minuty. Należy przewracać ją bardzo ostrożnie, by nasze plasterki się nie porozpadały. Gdy będzie zarumieniona, to zdejmujemy ją delikatnie z patelni, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy pod przykryciem.
Na tłuszcz, który pozostał na patelni, wrzucamy gruszki, dodając zielony pieprz. Całość smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy je do cebuli. Czas na smażenie wątróbki. Najpierw ją dokładnie myjemy, osuszamy i obsypujemy mąką. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z dwoma łyżkami oliwy. Należy ją smażyć na dużym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut. W międzyczasie dobrze jest ją kilka razy obrócić. Gdy będzie zarumieniona, to zdejmujemy z patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z wcześniej przygotowaną cebulą i gruszkami. Smacznego!
Wolisz gruszkę jako deser? Już teraz zobacz na naszym kanale YouTube, przepis na mega smaczny deser z gruszką w roli głównej: