Wątróbka z cebulką w jesiennym stylu. Pyszny smak nadają jej legendarne owoce

Wątróbka z cebulką jest daniem, które ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Okazuje się jednak, że jej smak może zostać wzbogacony, przez danie karmelizowanej cebuli i gruszki. Wątróbka w wersji jesiennej? Bardzo proszę! Chętnie podzielimy się z Wami tym przepisem.

ObrazekWątróbka z cebulką - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Wątróbka z cebulką - jak nadać jej jesiennego charakteru?

Wątróbka z cebulką nie należy do kategorii dań, które wzbudza pozytywne skojarzenia. Mimo wszystko lubisz tego typu danie, to wiedz, że możesz nadać jej unikalnego, jesiennego charakteru, dodając karmelizowaną cebulkę i gruszkę. Jeśli mówimy o gruszkach, to październik na nie to najlepszy sezon. Znajdziemy je w wielu sklepach, czy na targu, dzięki czemu są bardzo łatwo dostępne. W połączeniu z karmelizowaną cebulką nadają naszej wątróbce naprawdę unikalnego charakteru i smaku, który kojarzy się z jesienną porą.

Obrazek
Gruszki - Pyszności; Foto: Canva.com

Urozmaicona smakiem wątróbka z cebulką, to cała paleta różnorodności. Trochę słodka, odrobinę słona, ale przede wszystkim bogata w żelazo, które jest niezwykle ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Gwarantujemy, że przygotowana w tej wersji, zachwyci wszystkich miłośników tego typu dania. Być może zdarzy się, że i jej przeciwnicy polubią właśnie taką wersję. Co ważne, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a jesteśmy w stanie połączyć przyjemne z pożytecznym i na pewno jest to gra warta świeczki.

Wątróbka z cebulką karmelizowaną i gruszką - poznaj najlepszy przepis!

Wystarczy parę chwil, by wątróbka z cebulką stała się wyjątkowym przysmakiem, nawet gdy nie jesteście ich zwolennikami. Poznajcie przepis na jesienne wydanie, z gruszką w roli głównej!

Składniki:

           
  • 60 dag wątróbki drobiowej
  • łyżka mąki
  • oliwa do smażenia
  • odpowiednio duża szczypta soli
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • 2 duże i twarde gruszki
  • pół cytryny
  • 2 duże cebule cukrowe
  • łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy.

Sposób przygotowania:

Wątróbka z cebulką to szybkie i proste w przygotowaniu danie. Najlepiej jest rozpocząć od przygotowania cebuli, którą kroimy w grube plastry (0,5 cm). Następne w kolejności będą gruszki, które obieramy, kroimy na ósemki, a następnie wydrążamy pestki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju i smażymy cebulę na dużym ogniu przez około 3 minuty. Należy przewracać ją bardzo ostrożnie, by nasze plasterki się nie porozpadały. Gdy będzie zarumieniona, to zdejmujemy ją delikatnie z patelni, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy pod przykryciem.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Na tłuszcz, który pozostał na patelni, wrzucamy gruszki, dodając zielony pieprz. Całość smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy je do cebuli. Czas na smażenie wątróbki. Najpierw ją dokładnie myjemy, osuszamy i obsypujemy mąką. Wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z dwoma łyżkami oliwy. Należy ją smażyć na dużym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut. W międzyczasie dobrze jest ją kilka razy obrócić. Gdy będzie zarumieniona, to zdejmujemy z patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z wcześniej przygotowaną cebulą i gruszkami. Smacznego!

Wolisz gruszkę jako deser? Już teraz zobacz na naszym kanale YouTube, przepis na mega smaczny deser z gruszką w roli głównej:

Wybrane dla Ciebie

To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych