Wcale nie bułka tarta. Pierś kurczaka obtaczam w tych ziarenkach i panierka chrupie jak szalona
Lubisz kurczaka smażonego jak z KFC? Gwarantuję, że ta panierka jest o wiele lepsza, a także prostsza do przygotowania. Niepozorne ziarenka sezamu zapewniają zniewalająco chrupiące doznania.
Kiedy myślisz o kurczaku w sezamie, prawdopodobnie oczyma wyobraźni widzisz popularne danie kuchni azjatyckiej w sosie teriyaki. Jednak z chrupiącymi ziarenkami o delikatnie słodkawym smaku możesz przygotować także klasyczne filety w panierce. Wystarczy zastąpić bułkę tartą sezamem i usmażyć obtoczone w nim kawałki kurczaka na złoty kolor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Jakie dodatki do filetów w sezamie?
Przed tobą cała gama możliwości. Złociste kąski możesz podać z domowymi frytkami lub ryżem jaśminowym. Świetnie smakują także w charakterze przekąski, maczane w ostrym sosie. Możesz je także włożyć do pity lub zawinąć w tortillę razem ze świeżymi warzywami. Nie zapomnij o wyrazistym dipie, na przykład jogurtowo-miętowym.
Przepis na kurczaka w panierce z sezamem
W ten sposób może panierować także krewetki oraz sezonowe warzywa.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pół szklanki sezamu,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia w wysokiej temperaturze,
- opcjonalnie: mielona papryka słodka i chili.
Sposób przygotowania:
- Piersi kurczaka pokój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
- W trzech osobnych miseczkach przygotuj mąkę, rozkłócone jajka i ziarna sezamu. Jajka możesz dodatkowo wymieszać z mieloną słodką papryką i papryczką chili.
- Kawałki kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajku i sezamie.
- Smaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor.