PrzepisProste przepisyWcale nie w jajku. Wiola dorzuca kilka składników i serwuje najlepszy chleb z patelni

Wcale nie w jajku. Wiola dorzuca kilka składników i serwuje najlepszy chleb z patelni

W zimnym grudniowy poranek naturalnie szukamy rozgrzewających i sycących posiłków. Dużo energii zużywamy na rozgrzanie organizmu, więc zarówno rankiem trzeba uzbroić się w odpowiednią ilość kalorii, a i po powrocie do domu warto uzupełnić braki. Na profilu Kulinarnej Wioli znalazłam pomysł na pyszne smażone kromki z serem i szczypiorkiem. Sprawdzą się na śniadanie i kolację.

W tej wersji chleb smażony w jajku jest jeszcze smaczniejszy
W tej wersji chleb smażony w jajku jest jeszcze smaczniejszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.12.2024 09:30

Grzanki z serem i szynką, chleb w jajku czy tosty francuskie – do tych sprawdzonych pomysłów na ciepły posiłek możesz dodać jeszcze jeden. Chleb w otoczce Wioli to przepis, który nie potrzebuje dodatków. W jednej misce łączysz wszystko, co jest potrzebne na pełnowartościowy posiłek. Nie brakuje nawet świeżego dodatku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na czym smażyć chleb w otoczce od Wioli?

Do usmażenia kromek w masie jajecznej możesz użyć oleju rzepakowego lub masła klarowanego. Obydwa rodzaje tłuszczu charakteryzuje odpowiednio wysoki próg dymienia, więc nie musisz obawiać się szkodliwych substancji, które są efektem spalania tłuszczów. Jeśli masz problem z cholesterolem, lepszym wyborem jest olej rzepakowy, który zawiera o wiele mniej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Do masy dodać śmietanę czy jogurt?

Jeśli masz skłonność do przybierania na wadze, lepszym wyborem jest jogurt. Zawiera mniej tłuszczu niż śmietana. Do tego jest bogaty w bakterie probiotyczne, które usprawniają pracę jelit i wspomagają odporność organizmu na infekcje. Z kolei śmietana sprawia, że masa jest bardziej kremowa w smaku. Ponadto w tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E i K i niektóre minerały, dzięki czemu są lepiej przyswajane przez organizm.

Przepis na chleb w masie jajecznej z serem i szczypiorkiem

Tym, co wyróżnia chleb Wioli, jest dodanie do masy kilku nietypowych składników. W miseczce do maczania kromek znajdują się nie tylko jajka, ale także kwaśna śmietana, ser żółty i szczypiorek.

Składniki: 

  • 2 jajka,
  • duża łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 łyżki startego sera żółtego,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 5 kromek chleba,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: 

  1. Do miski wbij 2 duże jajka i dodaj dużą łyżkę śmietany 12 lub 18 proc. Wymieszaj przy pomocy rózgi.
  2. Dodaj mąkę, starty ser żółty, na przykład cheddar, posiekany szczypiorek, odrobinę soli i pieprzu. Ponownie wymieszaj składniki.
  3. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego.
  4. Chleb pokrój w kromki i maczaj je w masie jajecznej, całkowicie pokrywając ich powierzchnię.
  5. Smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie