Węgrzy robią leczo inaczej i nie szaleją ze składnikami. Kluczem do sukcesu jest ten dodatek

Polskie leczo często daleko odbiega od oryginału. Oprócz papryki, cebuli i pomidorów w środku pojawiają się także cukinia, bakłażan, a nawet pieczarki – taka ilość składników sprawia, że żaden nie jest dominujący, a potrawa traci swój węgierski charakter. Warto sięgnąć do źródła.

Tradycyjne węgierskie leczo wzbogaca konkretna mięsna wkładkaTradycyjne węgierskie leczo wzbogaca konkretna mięsna wkładka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Węgierskie leczo to przede wszystkim potrawa z duszonej papryki, która pod wpływem długiego procesu obróbki i dzięki ostrym dodatkom staje się przyjemnie miękka i wyrazista w smaku. Pomysłodawcy przepisu uwielbiają dodawać do niej mięso – często jest to ostra kiełbasa, czyli węgierski kolbasz, ale w wielu domowych przepisach pojawiają się także inne mięsne kąski, na przykład skwarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Niezbędne składniki węgierskiego leczo

Oryginalna potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania – wystarczy podsmażyć cebulę, a następnie dusić ją z papryką i pomidorami. Oczywiście, pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Smaku dodają proste przyprawy – sól, świeżo zmielony pieprz i wędzona papryka. Możesz poprzestać na wersji wegetariańskiej, która sprawdzi się jako dodatek do obiadu, albo pójść o krok dalej i przygotować pełnoprawne danie z konkretną ilością mięsa.

Oryginalne leczo z mięsną wkładką

Węgierskie leczo nabiera wyrazu, gdy do duszonej papryki dodasz podsmażoną ostrą kiełbasę. To nie mogą być parówki – postaw na swojskie wyroby dobrej jakości z pieprzem i ostrą papryką. Ciekawym urozmaiceniem są skwarki, które zrobisz z boczku lub słoniny. Tłuste mięso pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Rumiane skwarki przełóż na chwilę do osobnego naczynia, a na powstałym smalcu podsmaż cebulę. Zobaczysz, jak pięknie się zarumieni.

Co więcej, smalec ma tę przewagę nad olejami roślinnymi, że zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze – jego próg dymienia wynosi 190-205 stopni Celsjusza, więc podczas domowego smażenia nie ma mowy o wydzielaniu substancji szkodliwych dla zdrowia. Chociaż zawiera tłuszcze nasycone, charakteryzuje się także dobrą proporcją zdrowych kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu. Na liście 100 najzdrowszych produktów na świecie (opublikowanej przez facts.net) smalec wieprzowy zajmuje wysoką 8. pozycję.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯