Węgrzy robią leczo inaczej i nie szaleją ze składnikami. Kluczem do sukcesu jest ten dodatek

Polskie leczo często daleko odbiega od oryginału. Oprócz papryki, cebuli i pomidorów w środku pojawiają się także cukinia, bakłażan, a nawet pieczarki – taka ilość składników sprawia, że żaden nie jest dominujący, a potrawa traci swój węgierski charakter. Warto sięgnąć do źródła.

Tradycyjne węgierskie leczo wzbogaca konkretna mięsna wkładkaTradycyjne węgierskie leczo wzbogaca konkretna mięsna wkładka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Węgierskie leczo to przede wszystkim potrawa z duszonej papryki, która pod wpływem długiego procesu obróbki i dzięki ostrym dodatkom staje się przyjemnie miękka i wyrazista w smaku. Pomysłodawcy przepisu uwielbiają dodawać do niej mięso – często jest to ostra kiełbasa, czyli węgierski kolbasz, ale w wielu domowych przepisach pojawiają się także inne mięsne kąski, na przykład skwarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Niezbędne składniki węgierskiego leczo

Oryginalna potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania – wystarczy podsmażyć cebulę, a następnie dusić ją z papryką i pomidorami. Oczywiście, pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Smaku dodają proste przyprawy – sól, świeżo zmielony pieprz i wędzona papryka. Możesz poprzestać na wersji wegetariańskiej, która sprawdzi się jako dodatek do obiadu, albo pójść o krok dalej i przygotować pełnoprawne danie z konkretną ilością mięsa.

Oryginalne leczo z mięsną wkładką

Węgierskie leczo nabiera wyrazu, gdy do duszonej papryki dodasz podsmażoną ostrą kiełbasę. To nie mogą być parówki – postaw na swojskie wyroby dobrej jakości z pieprzem i ostrą papryką. Ciekawym urozmaiceniem są skwarki, które zrobisz z boczku lub słoniny. Tłuste mięso pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Rumiane skwarki przełóż na chwilę do osobnego naczynia, a na powstałym smalcu podsmaż cebulę. Zobaczysz, jak pięknie się zarumieni.

Co więcej, smalec ma tę przewagę nad olejami roślinnymi, że zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze – jego próg dymienia wynosi 190-205 stopni Celsjusza, więc podczas domowego smażenia nie ma mowy o wydzielaniu substancji szkodliwych dla zdrowia. Chociaż zawiera tłuszcze nasycone, charakteryzuje się także dobrą proporcją zdrowych kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu. Na liście 100 najzdrowszych produktów na świecie (opublikowanej przez facts.net) smalec wieprzowy zajmuje wysoką 8. pozycję.

Wybrane dla Ciebie

Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche