WAŻNE
TERAZ

Media: Izrael zbombardował miasto w Strefie Gazy. Podali powód

Weź z koszyczka z kuchni i zrób z niego naturalny oprysk. Wytępisz mszyce z pomidorów

Mszyce pustoszą twoje uprawy i nie masz pojęcia, co z nimi zrobić? Musisz zacząć działać najszybciej, jak to możliwe. Jeśli nie chcecie kupować żadnych chemikaliów, możecie przygotować naturalny i ekologiczny oprysk. Insekty niemalże od razu się wyniosą.

ObrazekOprysk na mszyce (ADOBE)
Paulina Hermann

Pojawiają się wtedy, gdy rośliny się rozwijają. Masowo niszczą uprawy i jeśli nic z nimi nie zrobimy, nie będziemy mogli cieszyć się plonami. Mszyce atakują pomidory, cukinię, ogórki i inne warzywa. Biorą się też za kwiaty, na przykład róże. Wiosną i latem co roku mamy plagę insektów.

Niezawodny sposób na mszyce. Zrób oprysk z czosnku

Okazuje się, że insekty nie znoszą zapachu tego warzywa. Możemy z niego przygotować wiele rzeczy, nie tylko dań lub sosów. To świetny składnik gnojówki, nawozu lub wywaru. Dzięki temu przepisowi nauczysz się przygotowywać idealny oprysk. Potrzebne więc będzie 200 gram czosnku i 1o litrów wody.

Sposób wykonania

  1. Ząbki warzywa rozgnieć, a następnie rozetrzyj. Włóż je do dużego garnka (najlepiej takiego o pojemności większej niż 10 litrów).
  2. Czosnek zalej wodą i odstaw na 24 godziny.
  3. Kiedy ten czas minie, ustaw naczynie na palniku i gotuj przez 20 minut.
  4. Ostudź, a następnie przecedź przez sito. Oprysk na mszyce przelejcie do specjalnych butelek ze spryskiwaczami. Skorzystaj z niego od razu po przygotowaniu.

Taki wywar możesz przechowywać dwa miesiące. Przelej część do słoika i zakręć. Szkło ustaw do góry dnem i przechowuj je w zimnym, ciemnym i suchym miejscu.

Obrazek
Czosnek to idealny sposób na mszyce (Pexels)

Oprysk z czosnku ma bardzo wysoką skuteczność

Warzywo świetnie radzi sobie z mszycami, dlatego też od wielu wieków używa się go do walki z insektami. Owady wręcz nienawidzą zapachu czosnku i szybko opuszczają roślinę. To nie jest jego jedyna zaleta. Ma bowiem działanie grzybo- i bakteriobójcze. Pamiętaj o tym, by wywar z tego warzywa stosować regularnie. Jeśli nie zauważymy niechcianych lokatorów, używajmy go raz na tydzień. Możemy nim spryskać liście z wierzchu i pod spodem. Kiedy mszyce zaatakują warzywo, oprysk najlepiej stosować codziennie.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce