PoradyWeź z koszyczka z kuchni i zrób z niego naturalny oprysk. Wytępisz mszyce z pomidorów

Weź z koszyczka z kuchni i zrób z niego naturalny oprysk. Wytępisz mszyce z pomidorów

Oprysk na mszyce (ADOBE)
Oprysk na mszyce (ADOBE)
13.06.2023 16:36, aktualizacja: 13.06.2023 16:46

Mszyce pustoszą twoje uprawy i nie masz pojęcia, co z nimi zrobić? Musisz zacząć działać najszybciej, jak to możliwe. Jeśli nie chcecie kupować żadnych chemikaliów, możecie przygotować naturalny i ekologiczny oprysk. Insekty niemalże od razu się wyniosą.

Pojawiają się wtedy, gdy rośliny się rozwijają. Masowo niszczą uprawy i jeśli nic z nimi nie zrobimy, nie będziemy mogli cieszyć się plonami. Mszyce atakują pomidory, cukinię, ogórki i inne warzywa. Biorą się też za kwiaty, na przykład róże. Wiosną i latem co roku mamy plagę insektów.

Niezawodny sposób na mszyce. Zrób oprysk z czosnku

Okazuje się, że insekty nie znoszą zapachu tego warzywa. Możemy z niego przygotować wiele rzeczy, nie tylko dań lub sosów. To świetny składnik gnojówki, nawozu lub wywaru. Dzięki temu przepisowi nauczysz się przygotowywać idealny oprysk. Potrzebne więc będzie 200 gram czosnku i 1o litrów wody.

Sposób wykonania

  1. Ząbki warzywa rozgnieć, a następnie rozetrzyj. Włóż je do dużego garnka (najlepiej takiego o pojemności większej niż 10 litrów).
  2. Czosnek zalej wodą i odstaw na 24 godziny.
  3. Kiedy ten czas minie, ustaw naczynie na palniku i gotuj przez 20 minut.
  4. Ostudź, a następnie przecedź przez sito. Oprysk na mszyce przelejcie do specjalnych butelek ze spryskiwaczami. Skorzystaj z niego od razu po przygotowaniu.

Taki wywar możesz przechowywać dwa miesiące. Przelej część do słoika i zakręć. Szkło ustaw do góry dnem i przechowuj je w zimnym, ciemnym i suchym miejscu.

Czosnek to idealny sposób na mszyce (Pexels)
Czosnek to idealny sposób na mszyce (Pexels)

Oprysk z czosnku ma bardzo wysoką skuteczność

Warzywo świetnie radzi sobie z mszycami, dlatego też od wielu wieków używa się go do walki z insektami. Owady wręcz nienawidzą zapachu czosnku i szybko opuszczają roślinę. To nie jest jego jedyna zaleta. Ma bowiem działanie grzybo- i bakteriobójcze. Pamiętaj o tym, by wywar z tego warzywa stosować regularnie. Jeśli nie zauważymy niechcianych lokatorów, używajmy go raz na tydzień. Możemy nim spryskać liście z wierzchu i pod spodem. Kiedy mszyce zaatakują warzywo, oprysk najlepiej stosować codziennie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także