Większość wylewa do zlewu. Dla doświadczonych kucharzy to płynne złoto

Woda po gotowaniu kiełbasy, często niedoceniana i wylewana do zlewu, to prawdziwe płynne złoto. Pełna smaku i aromatu, stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, nadając im wyjątkowy charakter. Przekonaj się, jak wykorzystać ten cenny płyn w swojej kuchni!

Gotowanie białej kiełbasyGotowanie białej kiełbasy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

W polskich domach podczas świąt, ale też na co dzień, gotowanie białej kiełbasy to kulinarny klasyk. Niestety, wiele osób popełnia ogromny błąd – wodę po gotowaniu kiełbasy bez zastanowienia wylewa do zlewu. Tymczasem ci, którzy dobrze znają tajniki kuchni, traktują ją jak prawdziwy skarb. To nie jest zwykła woda – to naturalny, aromatyczny wywar, który może stać się bazą wielu fantastycznych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Niepozorny płyn, który zostaje po ugotowaniu kiełbasy, kryje w sobie mnóstwo smaku, aromatu i wartościowych składników. Jeśli do tej pory nie wiedziałeś, co z nim zrobić, ten artykuł otworzy ci oczy.

Co zawiera woda po gotowaniu białej kiełbasy?

Wielu kucharzy uważa, że woda po gotowaniu kiełbasy to prawdziwe płynne złoto. I trudno się z tym nie zgodzić. Dlaczego? Podczas gotowania biała kiełbasa oddaje do wody swoje najcenniejsze walory: naturalny tłuszcz, białko i oczywiście przyprawy, których użyto do jej przygotowania. Czosnek, majeranek, pieprz, liść laurowy czy ziele angielskie – to wszystko trafia właśnie do wywaru.

Co ważne, biała kiełbasa surowa nie zawiera soli peklującej, dlatego wywar z jej gotowania również jej nie posiada. To oznacza, że taka woda po gotowaniu kiełbasy jest całkowicie bezpieczna i doskonale nadaje się do dalszego wykorzystania w kuchni.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy?

  • baza do zup: Krupnik, ogórkowa, kapuśniak – to tylko niektóre z zup, które zyskają wyjątkowy smak dzięki wywarowi z kiełbasy.
  • baza do sosów: Sos grzybowy, pieczeniowy – woda po gotowaniu kiełbasy idealnie sprawdzi się jako podstawa aromatycznych sosów.
  • gotowanie kaszy, ryżu i ziemniaków: Ugotowane w wywarze z kiełbasy, staną się bardziej aromatyczne i smaczne.
  • podlewanie duszonych potraw: Mięsa i warzywa duszone w wywarze z kiełbasy zyskają głęboki, bogaty smak.

Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę, by woda po gotowaniu kiełbasy była jak najlepsza?

Aby woda po gotowaniu kiełbasy miała jak najwięcej smaku, warto zadbać o odpowiedni sposób jej przygotowania. Najpierw zagotuj wodę z dodatkiem cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego. Po 10 minutach gotowania wywaru, zmniejsz ogień i włóż do środka wcześniej opłukaną kiełbasę.

Gotuj ją na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Pamiętaj, by woda nie wrzała – dzięki temu kiełbasa nie popęka i zachowa swój kształt oraz smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯