Wiele osób dodaje. Ten składnik psuje smak sałatki jarzynowej

Chociaż temat sałatki jarzynowej wydaje się już przegadany na wszelkie możliwe sposoby, warto dodać trzy grosze. Bo to nie jest tak, że można po prostu posiekać warzywa, a po wymieszaniu z majonezem wszystko będzie smakować dobrze. Jeden składnik może zepsuć cały efekt.

Ta sałatka nadal króluje na rodzinnych imprezachTa sałatka nadal króluje na rodzinnych imprezach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż sałatka jarzynowa ma o wiele dłuższą tradycję, forma, jaką znamy dzisiaj w Polsce, ukształtowała się dopiero w czasach PRL-u. Wtedy, z terenów byłego ZSRR, przybyła do nas bardzo uproszczona wersja moskiewskiej sałatki Luciena Oliviera, kucharza pochodzenia belgijskiego, który opracował przepis pod koniec XIX wieku. Wcześniej potrawa była bogata w mięsne kąski, dzisiaj są to głównie warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Czego lepiej nie dodawać do sałatki jarzynowej?

O składnikach, tych pożądanych i zakazanych w sałatce jarzynowej, stanowczo wypowiada się Magda Gessler i wyraźnie wskazuje na cebulę, która nie wpływa korzystnie na smak popularnej potrawy. Jest ona zbyt ostra i za bardzo dominuje nad innymi składnikami. Co więcej, cebula może sprawić, że sałatka szybciej zacznie podchodzić wodą.

Jeśli lubisz ostre dodatki, możesz dodać cebulę, ale dopiero na sam koniec, tuż przed podaniem sałatki na stół. Restauratorka przekonuje, że jeśli wrzucisz to warzywo dzień wcześniej, sałatka będzie miała nieprzyjemny zapach. Cebula zacznie fermentować i wydzielać gaz o charakterystycznym, ostrym aromacie.

Dodaj zamiast cebuli do sałatki

O wiele lepiej sprawdzi się por lub marynowe grzybki, które w o wiele ciekawszy sposób podkręcą smak sałatki jarzynowej. Ewentualnie możesz dodać słodką, białą cebulę hiszpańską, której smak nie przytłoczy innych składników.

Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybkami

Warzywa na sałatkę ugotuj w mundurkach, a po ostudzeniu obierz ze skórki. Opcjonalnie możesz dodać trochę pora i jabłko – skrop je odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało.

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 3 ugotowane marchewki,
  • 2 ugotowane pietruszki (korzeń),
  • 4 jajka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 mały słoik marynowanych grzybków,
  • 1 puszka groszku konserwowego (lub mrożony i zblanszowany),
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i obrane warzywa: ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój w kostkę.
  3. Ogórki kiszone i marynowane grzybki pokrój w drobną kostkę.
  4. Groszek odsącz z zalewy. Jeśli masz mrożony, wrzuć go na chwilę do wrzątku i przelej zimną wodą.
  5. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
  6. Gotową sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇