Wiele osób dodaje. Ten składnik psuje smak sałatki jarzynowej
Chociaż temat sałatki jarzynowej wydaje się już przegadany na wszelkie możliwe sposoby, warto dodać trzy grosze. Bo to nie jest tak, że można po prostu posiekać warzywa, a po wymieszaniu z majonezem wszystko będzie smakować dobrze. Jeden składnik może zepsuć cały efekt.
Chociaż sałatka jarzynowa ma o wiele dłuższą tradycję, forma, jaką znamy dzisiaj w Polsce, ukształtowała się dopiero w czasach PRL-u. Wtedy, z terenów byłego ZSRR, przybyła do nas bardzo uproszczona wersja moskiewskiej sałatki Luciena Oliviera, kucharza pochodzenia belgijskiego, który opracował przepis pod koniec XIX wieku. Wcześniej potrawa była bogata w mięsne kąski, dzisiaj są to głównie warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi
Czego lepiej nie dodawać do sałatki jarzynowej?
O składnikach, tych pożądanych i zakazanych w sałatce jarzynowej, stanowczo wypowiada się Magda Gessler i wyraźnie wskazuje na cebulę, która nie wpływa korzystnie na smak popularnej potrawy. Jest ona zbyt ostra i za bardzo dominuje nad innymi składnikami. Co więcej, cebula może sprawić, że sałatka szybciej zacznie podchodzić wodą.
Jeśli lubisz ostre dodatki, możesz dodać cebulę, ale dopiero na sam koniec, tuż przed podaniem sałatki na stół. Restauratorka przekonuje, że jeśli wrzucisz to warzywo dzień wcześniej, sałatka będzie miała nieprzyjemny zapach. Cebula zacznie fermentować i wydzielać gaz o charakterystycznym, ostrym aromacie.
Dodaj zamiast cebuli do sałatki
O wiele lepiej sprawdzi się por lub marynowe grzybki, które w o wiele ciekawszy sposób podkręcą smak sałatki jarzynowej. Ewentualnie możesz dodać słodką, białą cebulę hiszpańską, której smak nie przytłoczy innych składników.
Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybkami
Warzywa na sałatkę ugotuj w mundurkach, a po ostudzeniu obierz ze skórki. Opcjonalnie możesz dodać trochę pora i jabłko – skrop je odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało.
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 3 ugotowane marchewki,
- 2 ugotowane pietruszki (korzeń),
- 4 jajka,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 mały słoik marynowanych grzybków,
- 1 puszka groszku konserwowego (lub mrożony i zblanszowany),
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotowane i obrane warzywa: ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój w kostkę.
- Ogórki kiszone i marynowane grzybki pokrój w drobną kostkę.
- Groszek odsącz z zalewy. Jeśli masz mrożony, wrzuć go na chwilę do wrzątku i przelej zimną wodą.
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.