Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe

Jeśli zawsze kupujesz czosnek w sklepie, masz prawo nie mieć o nich zielonego pojęcia. Ale jeśli uprawiasz czosnek w ogródku, z pewnością nieraz zastanawiałeś się, co z nimi zrobić. Czy zostawić, czy uciąć? Odpowiedź jest tylko jedna – uciąć i wrzucić na patelnię.

Usmażone na masełku smakują doskonaleUsmażone na masełku smakują doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pędy czosnku to niedoceniane skarby, które często lądują w kompostowniku. Tymczasem warto je wykorzystać w kuchni – zarówno ze względu na walory smakowe, jak i wymierne korzyści dla zdrowia. To naturalne bogactwo witamin, minerałów i flawonoidów. Ponadto obcięcie pędów sprawi, że ząbki czosnku w główce urosną o wiele większe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Jak zbierać pędy czosnku?

Pędy kwiatowe czosnku wyrastają prosto z główki. Pojawiają się z początkiem czerwca i warto je ściąć, ponieważ kiedy zakwitną, cała energia pójdzie w rozwój kwiatu, ze stratą dla główki czosnku. Można je urwać ręcznie lub przy pomocy nożyczek – nie ma to większego znaczenia. Warto jednak założyć rękawiczki, inaczej dłonie mogą przejść charakterystycznym, intensywnym zapachem. Tak, nie tylko ząbki są pełne aromatu, również pędy potrafią poruszać zmysły.

Zdrowotne właściwości pędów czosnku

Pędy czosnku mają silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne dzięki zawartości olejków eterycznych. Pierwsze skrzypce odgrywa allicyna, która skutecznie chroni organizm przez przeziębieniem i grypą. Podobnie jak wszystkim znane ząbki, również pędy są naturalnymi antybiotykami. Ponadto pomagają w odchudzaniu i opóźniają procesy miażdżycowe.

Niedoceniane pędy to skarbnica antyoksydantów. Zawierają flawanoidy, które chronią komórki przed zniszczeniami spowodowanymi działalnością wolnych rodników. Dzięki temu stanowią cenny element profilaktyki antynowotworowej. Opóźniają również procesy starzenia.

Jak zastosować je w kuchni?

Pędy czosnku można spożywać na surowo lub po zblanszowaniu. Doskonale sprawdzają się w sałatkach i zapiekankach, a także jako składnik pesto. Wystarczy zmiksować je z orzechami piniowymi, twardym serem i oliwą, a by uzyskać aromatyczną pastę do pieczywa lub makaronu. Świetnym pomysłem jest zblendowanie pędów czosnku z masłem – w ten prosty sposób zrobisz aromatyczne smarowidło do kanapek.

Doskonale smakują również na ciepło. Podgotuj je przez kilka minut w osolonym wrzątku, po czym wrzuć na patelnię z łyżką prawdziwego masła. Posyp parmezanem i podaj na kolację. Usmażone na maśle pędy czosnku doskonale smakują w towarzystwie świeżej bagietki lub chrupiących grzanek.

Możesz je także drobno pokroić, ususzyć i schować do słoika. W ten sposób otrzymasz aromatyczną przyprawę do zup, mięs i sosów.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki