Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe

Jeśli zawsze kupujesz czosnek w sklepie, masz prawo nie mieć o nich zielonego pojęcia. Ale jeśli uprawiasz czosnek w ogródku, z pewnością nieraz zastanawiałeś się, co z nimi zrobić. Czy zostawić, czy uciąć? Odpowiedź jest tylko jedna – uciąć i wrzucić na patelnię.

Usmażone na masełku smakują doskonaleUsmażone na masełku smakują doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pędy czosnku to niedoceniane skarby, które często lądują w kompostowniku. Tymczasem warto je wykorzystać w kuchni – zarówno ze względu na walory smakowe, jak i wymierne korzyści dla zdrowia. To naturalne bogactwo witamin, minerałów i flawonoidów. Ponadto obcięcie pędów sprawi, że ząbki czosnku w główce urosną o wiele większe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Jak zbierać pędy czosnku?

Pędy kwiatowe czosnku wyrastają prosto z główki. Pojawiają się z początkiem czerwca i warto je ściąć, ponieważ kiedy zakwitną, cała energia pójdzie w rozwój kwiatu, ze stratą dla główki czosnku. Można je urwać ręcznie lub przy pomocy nożyczek – nie ma to większego znaczenia. Warto jednak założyć rękawiczki, inaczej dłonie mogą przejść charakterystycznym, intensywnym zapachem. Tak, nie tylko ząbki są pełne aromatu, również pędy potrafią poruszać zmysły.

Zdrowotne właściwości pędów czosnku

Pędy czosnku mają silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne dzięki zawartości olejków eterycznych. Pierwsze skrzypce odgrywa allicyna, która skutecznie chroni organizm przez przeziębieniem i grypą. Podobnie jak wszystkim znane ząbki, również pędy są naturalnymi antybiotykami. Ponadto pomagają w odchudzaniu i opóźniają procesy miażdżycowe.

Niedoceniane pędy to skarbnica antyoksydantów. Zawierają flawanoidy, które chronią komórki przed zniszczeniami spowodowanymi działalnością wolnych rodników. Dzięki temu stanowią cenny element profilaktyki antynowotworowej. Opóźniają również procesy starzenia.

Jak zastosować je w kuchni?

Pędy czosnku można spożywać na surowo lub po zblanszowaniu. Doskonale sprawdzają się w sałatkach i zapiekankach, a także jako składnik pesto. Wystarczy zmiksować je z orzechami piniowymi, twardym serem i oliwą, a by uzyskać aromatyczną pastę do pieczywa lub makaronu. Świetnym pomysłem jest zblendowanie pędów czosnku z masłem – w ten prosty sposób zrobisz aromatyczne smarowidło do kanapek.

Doskonale smakują również na ciepło. Podgotuj je przez kilka minut w osolonym wrzątku, po czym wrzuć na patelnię z łyżką prawdziwego masła. Posyp parmezanem i podaj na kolację. Usmażone na maśle pędy czosnku doskonale smakują w towarzystwie świeżej bagietki lub chrupiących grzanek.

Możesz je także drobno pokroić, ususzyć i schować do słoika. W ten sposób otrzymasz aromatyczną przyprawę do zup, mięs i sosów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej