Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Jeśli zawsze kupujesz czosnek w sklepie, masz prawo nie mieć o nich zielonego pojęcia. Ale jeśli uprawiasz czosnek w ogródku, z pewnością nieraz zastanawiałeś się, co z nimi zrobić. Czy zostawić, czy uciąć? Odpowiedź jest tylko jedna – uciąć i wrzucić na patelnię.
Pędy czosnku to niedoceniane skarby, które często lądują w kompostowniku. Tymczasem warto je wykorzystać w kuchni – zarówno ze względu na walory smakowe, jak i wymierne korzyści dla zdrowia. To naturalne bogactwo witamin, minerałów i flawonoidów. Ponadto obcięcie pędów sprawi, że ząbki czosnku w główce urosną o wiele większe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!
Jak zbierać pędy czosnku?
Pędy kwiatowe czosnku wyrastają prosto z główki. Pojawiają się z początkiem czerwca i warto je ściąć, ponieważ kiedy zakwitną, cała energia pójdzie w rozwój kwiatu, ze stratą dla główki czosnku. Można je urwać ręcznie lub przy pomocy nożyczek – nie ma to większego znaczenia. Warto jednak założyć rękawiczki, inaczej dłonie mogą przejść charakterystycznym, intensywnym zapachem. Tak, nie tylko ząbki są pełne aromatu, również pędy potrafią poruszać zmysły.
Zdrowotne właściwości pędów czosnku
Pędy czosnku mają silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne dzięki zawartości olejków eterycznych. Pierwsze skrzypce odgrywa allicyna, która skutecznie chroni organizm przez przeziębieniem i grypą. Podobnie jak wszystkim znane ząbki, również pędy są naturalnymi antybiotykami. Ponadto pomagają w odchudzaniu i opóźniają procesy miażdżycowe.
Niedoceniane pędy to skarbnica antyoksydantów. Zawierają flawanoidy, które chronią komórki przed zniszczeniami spowodowanymi działalnością wolnych rodników. Dzięki temu stanowią cenny element profilaktyki antynowotworowej. Opóźniają również procesy starzenia.
Jak zastosować je w kuchni?
Pędy czosnku można spożywać na surowo lub po zblanszowaniu. Doskonale sprawdzają się w sałatkach i zapiekankach, a także jako składnik pesto. Wystarczy zmiksować je z orzechami piniowymi, twardym serem i oliwą, a by uzyskać aromatyczną pastę do pieczywa lub makaronu. Świetnym pomysłem jest zblendowanie pędów czosnku z masłem – w ten prosty sposób zrobisz aromatyczne smarowidło do kanapek.
Doskonale smakują również na ciepło. Podgotuj je przez kilka minut w osolonym wrzątku, po czym wrzuć na patelnię z łyżką prawdziwego masła. Posyp parmezanem i podaj na kolację. Usmażone na maśle pędy czosnku doskonale smakują w towarzystwie świeżej bagietki lub chrupiących grzanek.
Możesz je także drobno pokroić, ususzyć i schować do słoika. W ten sposób otrzymasz aromatyczną przyprawę do zup, mięs i sosów.