PrzepisDania mięsneWieprzowe roladki w genialnym sosie. Zawsze pamiętam o 1 rzeczy, żeby się nie zwarzył

Wieprzowe roladki w genialnym sosie. Zawsze pamiętam o 1 rzeczy, żeby się nie zwarzył

Roladki wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań, ale nie wyobrażam sobie serwowania go bez dobrze skomponowanego sosu. To klucz do sukcesu i zadowolonych min domowników. A pomysłów na smaczny obiad nigdy za wiele!

Wieprzowe roladki w sosie musztardowym
Wieprzowe roladki w sosie musztardowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | posinote

Wieprzowina to mięso, które w kuchniach Polaków pojawia się wyjątkowo często. Oczywiście za najznamienitszych przedstawicieli tej grupy należy uznać tradycyjne kotlety schabowe i mielone, ale poza tymi klasykami warto znać też inne przepisy. Mnie szczególnie dobrze kojarzą się wieprzowe roladki, zwłaszcza takie z dodatkiem ogórków kiszonych i marchewki. Poza wspomnianymi składnikami stawiam również na sprawdzony sos – w tym przypadku musztardowy.

Dzięki tym dodatkom wieprzowina nie wychodzi sucha, jest za to soczysta i pełna smaku. Przepis jest bardzo prosty, warto tylko pamiętać o tym, by do sosu użyć śmietany o 30 proc. zawartości tłuszczu. Ten składnik (oraz dokładne jego wymieszanie z mąką i zahartowanie z ciepłym bulionem), to gwarancja tego, że sos się nie zwarzy i nie będzie zawierał nieprzyjemnych dla podniebienia grudek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowe roladki w sosie musztardowym

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 marchewki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 300 g śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżeczki ulubionej musztardy,
  • 400 ml bulionu,
  • 1,5 łyżeczki mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroję na dosyć cienkie kotlety. Rozbijam je tłuczkiem, przyprawiam.
  2. Ogórki kroję w ćwiartki, a obraną marchew w słupki.
  3. Teraz układam boczek oraz warzywa na środku mięsa i zawijam roladki.
  4. Obsmażam je z każdej strony na rozgrzanym oleju roślinnym (dzięki temu nie rozpadną się w dalszej obróbce), a następnie przekładam do garnka i zalewam bulionem.
  5. Duszę pod przykryciem do momentu, w którym roladki staną się już miękkie. Wtedy wyciągam mięso łyżką cedzakową.
  6. Oddzielnie mieszam śmietankę z musztardą i mąką, hartuję z odrobiną gorącego bulionu z roladek. Powoli dodaję sos do całości, ciągle mieszając.
  7. Na koniec z powrotem umieszczam mięso w garnku, całość doprawiam, zagotowuję i gotowe. Smacznego!
roladki na obiadroladawieprzowina

Wybrane dla Ciebie