WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Wieprzowe roladki w genialnym sosie. Zawsze pamiętam o 1 rzeczy, żeby się nie zwarzył

Roladki wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań, ale nie wyobrażam sobie serwowania go bez dobrze skomponowanego sosu. To klucz do sukcesu i zadowolonych min domowników. A pomysłów na smaczny obiad nigdy za wiele!

Wieprzowe roladki w genialnym sosie. Zawsze pamiętam o 1 rzeczy, żeby się nie zwarzyłWieprzowe roladki w sosie musztardowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | posinote
SKOMENTUJ

Wieprzowina to mięso, które w kuchniach Polaków pojawia się wyjątkowo często. Oczywiście za najznamienitszych przedstawicieli tej grupy należy uznać tradycyjne kotlety schabowe i mielone, ale poza tymi klasykami warto znać też inne przepisy. Mnie szczególnie dobrze kojarzą się wieprzowe roladki, zwłaszcza takie z dodatkiem ogórków kiszonych i marchewki. Poza wspomnianymi składnikami stawiam również na sprawdzony sos – w tym przypadku musztardowy.

Dzięki tym dodatkom wieprzowina nie wychodzi sucha, jest za to soczysta i pełna smaku. Przepis jest bardzo prosty, warto tylko pamiętać o tym, by do sosu użyć śmietany o 30 proc. zawartości tłuszczu. Ten składnik (oraz dokładne jego wymieszanie z mąką i zahartowanie z ciepłym bulionem), to gwarancja tego, że sos się nie zwarzy i nie będzie zawierał nieprzyjemnych dla podniebienia grudek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Wieprzowe roladki w sosie musztardowym

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 marchewki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 300 g śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżeczki ulubionej musztardy,
  • 400 ml bulionu,
  • 1,5 łyżeczki mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroję na dosyć cienkie kotlety. Rozbijam je tłuczkiem, przyprawiam.
  2. Ogórki kroję w ćwiartki, a obraną marchew w słupki.
  3. Teraz układam boczek oraz warzywa na środku mięsa i zawijam roladki.
  4. Obsmażam je z każdej strony na rozgrzanym oleju roślinnym (dzięki temu nie rozpadną się w dalszej obróbce), a następnie przekładam do garnka i zalewam bulionem.
  5. Duszę pod przykryciem do momentu, w którym roladki staną się już miękkie. Wtedy wyciągam mięso łyżką cedzakową.
  6. Oddzielnie mieszam śmietankę z musztardą i mąką, hartuję z odrobiną gorącego bulionu z roladek. Powoli dodaję sos do całości, ciągle mieszając.
  7. Na koniec z powrotem umieszczam mięso w garnku, całość doprawiam, zagotowuję i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób