Wlej do ciasta na naleśniki zamiast mleka. Wyjdą puszyste i delikatne jak nigdy wcześniej
Naleśniki to jedno z ulubionych dań zarówno tych mniejszych, jak i większych miłośników pyszności. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to kilka niuansów decyduje o efekcie końcowym. Zamiast mleka wybierz inny napojów i odkryj naleśniki na nowo.
13.08.2024 08:44
Można podać je zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdzą się na słodkie śniadanie, szybki obiad czy smaczny podwieczorek. Naleśniki nie jedno mają imię, a dzięki swojej prostocie stają się kryzysowym przepisem, gdy brak czasu na gotowanie. Sprawa wydaje się być prosta, ot po prostu mleko, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że można podrasować je jeszcze bardziej, by stały się puszyste i delikatne jak nigdy wcześniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym zastąpić mleko w naleśnikach?
Mogłoby się wydawać, że nie ma naleśników bez mleka. Łatwo je jednak zastąpić o wiele lepszym produktem. Kluczem do perfekcyjnych naleśników jest wybranie maślanki. Ten składnik nadaje ciastu puszystości i elastyczności, zapobiegając jego pękaniu podczas smażenia.
Dzięki temu, że ciasto jest elastyczne i nie pęka, idealnie nadaje się do zawijania z różnymi farszami i sprawdzi się do przygotowania krokietów. Naleśniki są jednocześnie delikatne i jędrne, a ich przygotowanie to czysta przyjemność. Znikają z talerza jeszcze przed nadzianiem - same w sobie są bardzo smaczne.
Składniki:
- 2 szklanki pszennej mąki,
- 2 szklanki maślanki,
- 3 większe jajka,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę pszenną oraz sól.
- Wbij jajka, wlej maślankę oraz olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek.
- Smaż na rozgrzanej patelni. Dodatek oleju sprawia, że nie trzeba dodatkowo natłuszczać powierzchni przed smażeniem.
Gotowe naleśniki podaj z ulubionym nadzieniem. Jeśli planujesz serwować je na słodko, do ciasta możesz dodać płaską łyżeczkę cukru lub cukru pudru. Smacznego!