PrzepisProste przepisyWlej do ciasta na naleśniki zamiast mleka. Wyjdą puszyste i delikatne jak nigdy wcześniej

Wlej do ciasta na naleśniki zamiast mleka. Wyjdą puszyste i delikatne jak nigdy wcześniej

Naleśniki to jedno z ulubionych dań zarówno tych mniejszych, jak i większych miłośników pyszności. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to kilka niuansów decyduje o efekcie końcowym. Zamiast mleka wybierz inny napojów i odkryj naleśniki na nowo.

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Photopips

13.08.2024 08:44

Można podać je zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdzą się na słodkie śniadanie, szybki obiad czy smaczny podwieczorek. Naleśniki nie jedno mają imię, a dzięki swojej prostocie stają się kryzysowym przepisem, gdy brak czasu na gotowanie. Sprawa wydaje się być prosta, ot po prostu mleko, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że można podrasować je jeszcze bardziej, by stały się puszyste i delikatne jak nigdy wcześniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym zastąpić mleko w naleśnikach?

Mogłoby się wydawać, że nie ma naleśników bez mleka. Łatwo je jednak zastąpić o wiele lepszym produktem. Kluczem do perfekcyjnych naleśników jest wybranie maślanki. Ten składnik nadaje ciastu puszystości i elastyczności, zapobiegając jego pękaniu podczas smażenia.

Dodaj do ciasta na naleśniki zamiast mąki. Będą delikatne i zdrowsze
Dodaj do ciasta na naleśniki zamiast mąki. Będą delikatne i zdrowsze© Adobe Stock | Aleksandrs Samuilovs

Dzięki temu, że ciasto jest elastyczne i nie pęka, idealnie nadaje się do zawijania z różnymi farszami i sprawdzi się do przygotowania krokietów. Naleśniki są jednocześnie delikatne i jędrne, a ich przygotowanie to czysta przyjemność. Znikają z talerza jeszcze przed nadzianiem - same w sobie są bardzo smaczne.

Składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 3 większe jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną oraz sól.
  2. Wbij jajka, wlej maślankę oraz olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek.
  3. Smaż na rozgrzanej patelni. Dodatek oleju sprawia, że nie trzeba dodatkowo natłuszczać powierzchni przed smażeniem.

Gotowe naleśniki podaj z ulubionym nadzieniem. Jeśli planujesz serwować je na słodko, do ciasta możesz dodać płaską łyżeczkę cukru lub cukru pudru. Smacznego!

przepispopularne potrawynaleśniki
Wybrane dla Ciebie