PrzepisProste przepisyWlej do ciasta na naleśniki zamiast mleka. Wyjdą puszyste i delikatne jak nigdy wcześniej

Wlej do ciasta na naleśniki zamiast mleka. Wyjdą puszyste i delikatne jak nigdy wcześniej

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Photopips

13.08.2024 08:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki to jedno z ulubionych dań zarówno tych mniejszych, jak i większych miłośników pyszności. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to kilka niuansów decyduje o efekcie końcowym. Zamiast mleka wybierz inny napojów i odkryj naleśniki na nowo.

Można podać je zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdzą się na słodkie śniadanie, szybki obiad czy smaczny podwieczorek. Naleśniki nie jedno mają imię, a dzięki swojej prostocie stają się kryzysowym przepisem, gdy brak czasu na gotowanie. Sprawa wydaje się być prosta, ot po prostu mleko, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że można podrasować je jeszcze bardziej, by stały się puszyste i delikatne jak nigdy wcześniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym zastąpić mleko w naleśnikach?

Mogłoby się wydawać, że nie ma naleśników bez mleka. Łatwo je jednak zastąpić o wiele lepszym produktem. Kluczem do perfekcyjnych naleśników jest wybranie maślanki. Ten składnik nadaje ciastu puszystości i elastyczności, zapobiegając jego pękaniu podczas smażenia.

Dodaj do ciasta na naleśniki zamiast mąki. Będą delikatne i zdrowsze
Dodaj do ciasta na naleśniki zamiast mąki. Będą delikatne i zdrowsze© Adobe Stock | Aleksandrs Samuilovs

Dzięki temu, że ciasto jest elastyczne i nie pęka, idealnie nadaje się do zawijania z różnymi farszami i sprawdzi się do przygotowania krokietów. Naleśniki są jednocześnie delikatne i jędrne, a ich przygotowanie to czysta przyjemność. Znikają z talerza jeszcze przed nadzianiem - same w sobie są bardzo smaczne.

Składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 3 większe jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną oraz sól.
  2. Wbij jajka, wlej maślankę oraz olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek.
  3. Smaż na rozgrzanej patelni. Dodatek oleju sprawia, że nie trzeba dodatkowo natłuszczać powierzchni przed smażeniem.

Gotowe naleśniki podaj z ulubionym nadzieniem. Jeśli planujesz serwować je na słodko, do ciasta możesz dodać płaską łyżeczkę cukru lub cukru pudru. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także