Włóż do pojemnika z wodą i postaw na parapecie. Zbiór będzie obfity

Wiele osób rezygnuje z upraw przypraw egzotycznych ze względu na klimat, który w Polsce nieco odstaje od warunków panujących w tropikach. Jednak to, że nie należy danych roślin uprawiać w ogródku, nie znaczy, że nie przyjmą się w domu. Na parapecie w kuchni z powodzeniem możesz uprawiać imbir – przyprawę rozchwytywaną w okresie jesienno-zimowym.

Domowa uprawa na rozgrzewający naparDomowa uprawa na rozgrzewający napar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Imbir to roślina pochodząca z terenów tropikalnych i subtropikalnych. Naturalnie występuje w południowo-wschodniej Azji, a także w Afryce na terenie Nowej Gwinei. Istnieje kilkadziesiąt różnych gatunków imbiru, w tym piękne ozdobne okazy z efektownymi kwiatami. Imbir jadalny również kwitnie, ale w tym przypadku kwiaty schodzą na drugi plan, blednąc wobec cennych właściwości bulw tworzących się przy korzeniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Jaki imbir możesz uprawiać w domu?

Jeśli chcesz uprawiać imbir z przeznaczeniem na pomnażanie cennych korzeni, udaj się do warzywniaka lub marketu. W sklepach ogrodniczych być może znajdziesz kłącza z imbirem jadalnym, ale na półkach mogą występować także gatunki typowo ozdobne. Korzenie z warzywniaka będą więc najbezpieczniejszy wyborem.

Przygotowanie uprawy

Jest duża szansa, że już na półce w sklepie dostrzeżesz kiełkujące korzenie imbiru, które możesz od razu posadzić do doniczki z ziemią. Spokojnie, nie musisz przeznaczać na uprawę całego kłącza, wystarczy fragment o długości 2-3 cm wokół pędu. Pozostały korzeń możesz przeznaczyć na pyszny i rozgrzewający napar.

Bulwy, które nie mają jeszcze zielonych zalążków, również możesz przeznaczyć na domową uprawę imbiru. Aby przyspieszyć proces powstawania kiełków, zalej je wodą do ok. ¾ ich wysokości. Pierwsze zielone pędy powinny pojawić się po ok. 2 tygodniach, jednak jest to zależne od świeżości korzeni – im krótszy czas od zbiorów, tym szybciej pojawią się efekty. Gdy korzenie zaczną się zielenić, posadź je w doniczkach z ziemią.

Jaka ziemia do uprawy imbiru?

Ważne jest, żeby ziemia pod uprawę imbiru przepuszczała powietrze, inaczej korzenie szybko pokryją się pleśnią. Zadbaj o lekkie podłoże, a dno doniczki wyłóż keramzytem. Weź pod uwagę to, że imbir puszcza korzenie poziomo i przygotuj doniczkę o średnicy ok. 30 cm. Doskonale sprawdzi się także korytko do upraw na balkonie.

Jak dbać o imbir w doniczce?

Imbir podlewaj regularnie, dbając o to, by ziemia zawsze była lekko wilgotna, jednak nie zbyt mokra. Postaw doniczkę w słonecznym miejscu, nie narażonym na przeciągi. Optymalna temperatura do uprawy imbiru to 20-25 stopni. Latem możesz wystawić doniczkę na zewnątrz, ale unikaj bezpośredniego, ostrego słońca.

Czas na zbiory

Imbir jest gotowy do zebrania po ok. 8-10 miesiącach od rozpoczęcia uprawy. Sygnałem do rozpoczęcia zbiorów są żółknięjące lub opadające liście – to znak, że cała energia idzie w rozwój kłącza. Jeśli chcesz kontynuować uprawę, pozostaw część korzeni w doniczce.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej