Wystarczy pół łyżeczki dziennie. Szybko zbija cholesterol i chroni przed cukrzycą

Wyniki badań wskazują, że masz zbyt wysoki poziom cukru? A może podniósł się cholesterol? To częsty problem. Na szczęście, można go rozwiązać. Wystarczy, że włączysz do swojej diety świeży imbir. Ta niepozorna przyprawa poprawi wyniki badań.

Wystarczy pół łyżeczki dziennie. Szybko zbija cholesterol i chroni przed cukrzycąImbir — pogromca tłuszczu i cholesterolu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mnimage
SKOMENTUJ

Imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Najprawdopodobniej odkryto go na wyspach Melanezji, gdzie cieszył się dużą popularnością. Już wtedy ceniono go za wyjątkowy smak, a także liczne właściwości prozdrowotne. Świeże kłącze imbiru to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Spożywany regularnie, zapobiegnie wielu chorobom, a także... obniży poziom cukru i "złego cholesterolu".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Imbir — źródło wielu cennych składników odżywczych

Imbir uprawiano już 3000 lat temu. Za ojczyznę rośliny uważa się Melanezję, skąd zaczęto importować ją do Azji, a podróżnicy przywieźli ją do Europy. Niestety, ze względy na specyficzne wymagania klimatyczne roślina rośnie wyłącznie w ciepłych krajach, takich jak Indie, Nepal, Tajwan czy Bangladesz. Importowany korzeń imbiru znajdziesz w większości marketów.

W tej niepozornej roślinie kryje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina E, sód, cynk, mangan czy żelazo. To jeszcze nie wszystko. Świeży imbir działa rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwzapalnie, dlatego też często wykorzystuje się go w walce z przeziębieniem. Co istotne, prozdrowotne działanie imbiru zostało udowodnione naukowo.

Imbir — pogromca tłuszczu i złego cholesterolu

Badania naukowe wykazały, że codzienne spożywanie 2 g świeżego imbiru pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Roślina obniża poziom trójglicerydów, znanych jako "zły" cholesterol, a także poziom cukru we krwi. Specjaliści wskazują, że przyprawa może pomóc w walce z insulinoopornością, bowiem poprawia funkcjonowanie gospodarki glukozowo-insulinowej.

Jak włączyć go do swojej diety? Zaopatrz się w świeży korzeń imbiru i zetrzyj go na tarce. Świeży imbir jest dość ostry i można wyczuć w nim cytrusową nutę, dlatego doskonale nadaje się do napojów, np. rozgrzewającej herbaty, a także zup. Szybko przyzwyczaisz się do jego smaku, a pierwsze efekty działania rośliny zauważysz już po miesiącu.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia