Wystarczy pół łyżeczki dziennie. Szybko zbija cholesterol i chroni przed cukrzycą

Wyniki badań wskazują, że masz zbyt wysoki poziom cukru? A może podniósł się cholesterol? To częsty problem. Na szczęście, można go rozwiązać. Wystarczy, że włączysz do swojej diety świeży imbir. Ta niepozorna przyprawa poprawi wyniki badań.

Imbir — pogromca tłuszczu i cholesterolu.Imbir — pogromca tłuszczu i cholesterolu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mnimage

Imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Najprawdopodobniej odkryto go na wyspach Melanezji, gdzie cieszył się dużą popularnością. Już wtedy ceniono go za wyjątkowy smak, a także liczne właściwości prozdrowotne. Świeże kłącze imbiru to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Spożywany regularnie, zapobiegnie wielu chorobom, a także... obniży poziom cukru i "złego cholesterolu".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Imbir — źródło wielu cennych składników odżywczych

Imbir uprawiano już 3000 lat temu. Za ojczyznę rośliny uważa się Melanezję, skąd zaczęto importować ją do Azji, a podróżnicy przywieźli ją do Europy. Niestety, ze względy na specyficzne wymagania klimatyczne roślina rośnie wyłącznie w ciepłych krajach, takich jak Indie, Nepal, Tajwan czy Bangladesz. Importowany korzeń imbiru znajdziesz w większości marketów.

W tej niepozornej roślinie kryje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina E, sód, cynk, mangan czy żelazo. To jeszcze nie wszystko. Świeży imbir działa rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwzapalnie, dlatego też często wykorzystuje się go w walce z przeziębieniem. Co istotne, prozdrowotne działanie imbiru zostało udowodnione naukowo.

Imbir — pogromca tłuszczu i złego cholesterolu

Badania naukowe wykazały, że codzienne spożywanie 2 g świeżego imbiru pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Roślina obniża poziom trójglicerydów, znanych jako "zły" cholesterol, a także poziom cukru we krwi. Specjaliści wskazują, że przyprawa może pomóc w walce z insulinoopornością, bowiem poprawia funkcjonowanie gospodarki glukozowo-insulinowej.

Jak włączyć go do swojej diety? Zaopatrz się w świeży korzeń imbiru i zetrzyj go na tarce. Świeży imbir jest dość ostry i można wyczuć w nim cytrusową nutę, dlatego doskonale nadaje się do napojów, np. rozgrzewającej herbaty, a także zup. Szybko przyzwyczaisz się do jego smaku, a pierwsze efekty działania rośliny zauważysz już po miesiącu.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier