Wystarczy pół łyżeczki dziennie. Szybko zbija cholesterol i chroni przed cukrzycą

Wyniki badań wskazują, że masz zbyt wysoki poziom cukru? A może podniósł się cholesterol? To częsty problem. Na szczęście, można go rozwiązać. Wystarczy, że włączysz do swojej diety świeży imbir. Ta niepozorna przyprawa poprawi wyniki badań.

Imbir — pogromca tłuszczu i cholesterolu.Imbir — pogromca tłuszczu i cholesterolu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mnimage

Imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Najprawdopodobniej odkryto go na wyspach Melanezji, gdzie cieszył się dużą popularnością. Już wtedy ceniono go za wyjątkowy smak, a także liczne właściwości prozdrowotne. Świeże kłącze imbiru to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Spożywany regularnie, zapobiegnie wielu chorobom, a także... obniży poziom cukru i "złego cholesterolu".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Imbir — źródło wielu cennych składników odżywczych

Imbir uprawiano już 3000 lat temu. Za ojczyznę rośliny uważa się Melanezję, skąd zaczęto importować ją do Azji, a podróżnicy przywieźli ją do Europy. Niestety, ze względy na specyficzne wymagania klimatyczne roślina rośnie wyłącznie w ciepłych krajach, takich jak Indie, Nepal, Tajwan czy Bangladesz. Importowany korzeń imbiru znajdziesz w większości marketów.

W tej niepozornej roślinie kryje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina E, sód, cynk, mangan czy żelazo. To jeszcze nie wszystko. Świeży imbir działa rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwzapalnie, dlatego też często wykorzystuje się go w walce z przeziębieniem. Co istotne, prozdrowotne działanie imbiru zostało udowodnione naukowo.

Imbir — pogromca tłuszczu i złego cholesterolu

Badania naukowe wykazały, że codzienne spożywanie 2 g świeżego imbiru pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Roślina obniża poziom trójglicerydów, znanych jako "zły" cholesterol, a także poziom cukru we krwi. Specjaliści wskazują, że przyprawa może pomóc w walce z insulinoopornością, bowiem poprawia funkcjonowanie gospodarki glukozowo-insulinowej.

Jak włączyć go do swojej diety? Zaopatrz się w świeży korzeń imbiru i zetrzyj go na tarce. Świeży imbir jest dość ostry i można wyczuć w nim cytrusową nutę, dlatego doskonale nadaje się do napojów, np. rozgrzewającej herbaty, a także zup. Szybko przyzwyczaisz się do jego smaku, a pierwsze efekty działania rośliny zauważysz już po miesiącu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej