10 zaskakujących właściwości zalewy po ogórkach konserwowych. Nigdy więcej jej nie wylejesz!

Jest nieskończenie wiele sposobów na zjedzenie ogórków konserwowych.

Obrazek
Mika

Doskonale sprawdzają się na kanapce, w sałatce, jako dodatek do obiadu albo po prostu jedzone prosto ze słoika. Jednak co robisz z sokiem po ogórkach? Prawdopodobnie wylewasz go do zlewu.

Okazuje się, że woda po ogórkach konserwowych ma wiele wspaniałych właściwości! Więc następnym razem po prostu odłóż ją do lodówki i pamiętaj o niej, gdy zaatakują problemy zdrowotne lub podczas gotowania. Zobaczcie jak wiele problemów jest w stanie rozwiązać.

1. Uspokaja kwas żołądkowy

Zalewa po ogórkach jest pełna octu, który świetnie wpływa na żołądek. Refluks żołądka jest spowodowany nieprawidłowym poziomem kwasu żołądkowego, a ocet pomaga go wyrównać i uspokoić dolegliwości. Ma również niezastąpiony wpływ na układ pokarmowy, gdyż bardzo skutecznie przeciwdziała niektórym drobnoustrojom i bakteriom.

2. Łagodzi ból mięśni

Obrazek
<a target="_blank" href="http://www.lovelyoldtree.com/history-pickling/">lovelyoldtree</a>

Można to nazwać napojem sportowców! Bolesne mięśnie zostają złagodzone dawką potasu. Elektrolity zawarte w wodzie po ogórkach zapobiegają odwodnieniu, a chlorek wapnia i ocet pozwala organizmowi szybciej wchłonąć potas i sód.

3. Doskonały do marynowania

Po co robić dodatkową marynatę? Warto wrzucić czosnek, cebule, jajka czy miękkie warzywa, a otrzymamy doskonale przyprawiony smakołyk.

4. Idealne mięso

Do marynowania mięsa warto również użyć soku z ogórków. Wystarczy dodać ulubione przyprawy, a potrawa będzie aromatyczna i z pewnością częściej będziecie przygotowywać mięso w ten sposób.

5. Chleb żytni

Obrazek
<a target="_blank" href="http://www.kingarthurflour.com/recipes/sandwich-rye-bread-recipe">King Arthur Flour</a>

Sekretnym składnikom żytniego chleba jest właśnie woda po ogórkach! Sprawia, że chleb jest wilgotny i aromatyczny. Dla miłośników domowych wyrobów chleba jest to bardzo cenna informacja.

6. Przywraca elektrolity

Doskonale nawadnia i wyrównuje poziom elektrolitów w organizmie. Przydaje się zarówno na kaca, w chorobie jak i po wysiłku fizycznym.

7. Leczy kaca

Fani napojów alkoholowych powinni spróbować tej metody. Kac bywa morderczy, a uzupełnienie elektrolitów i odpowiednie nawodnienie może okazać się skuteczne w walce. Później nam za to podziękujecie!

8. Ożywia rośliny domowe

Obrazek
<a target="_blank" href="http://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/15-ways-to-use-leftover-pickle-juice">Bon Appetit</a>

Rośliny potrzebują odpowiednio dużo potasu do przetrwania, a właśnie całkiem sporo potasu zawarte jest w soku z ogórków. Wystarczy dodać odrobinę, by je wzmocnić.

9. Oczyszcza miedziane przedmioty

Utlenianie doprowadza miedziane przedmioty do brzydkich przebarwień. Z łatwością możesz przywrócić naczyniom dawny wygląd i w tym przypadku również pomaga woda po ogórkach. Wystarczy odpowiednia mieszanka soli i octu, czyli wszystko to, co zawarte jest w marynacie, którą zazwyczaj wylewasz do zlewu.

10. Łagodzi oparzenia słoneczne

Zimne okłady z pewnością ukoją ból i przyspieszą proces regeneracji skóry. Warto więc pamiętać o tym w zbliżającym się sezonie.

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson