10 zaskakujących właściwości zalewy po ogórkach konserwowych. Nigdy więcej jej nie wylejesz!
09.05.2017 16:54, aktual.: 10.05.2017 15:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest nieskończenie wiele sposobów na zjedzenie ogórków konserwowych.
Doskonale sprawdzają się na kanapce, w sałatce, jako dodatek do obiadu albo po prostu jedzone prosto ze słoika. Jednak co robisz z sokiem po ogórkach? Prawdopodobnie wylewasz go do zlewu.
Okazuje się, że woda po ogórkach konserwowych ma wiele wspaniałych właściwości! Więc następnym razem po prostu odłóż ją do lodówki i pamiętaj o niej, gdy zaatakują problemy zdrowotne lub podczas gotowania. Zobaczcie jak wiele problemów jest w stanie rozwiązać.
1. Uspokaja kwas żołądkowy
Zalewa po ogórkach jest pełna octu, który świetnie wpływa na żołądek. Refluks żołądka jest spowodowany nieprawidłowym poziomem kwasu żołądkowego, a ocet pomaga go wyrównać i uspokoić dolegliwości. Ma również niezastąpiony wpływ na układ pokarmowy, gdyż bardzo skutecznie przeciwdziała niektórym drobnoustrojom i bakteriom.
2. Łagodzi ból mięśni
Można to nazwać napojem sportowców! Bolesne mięśnie zostają złagodzone dawką potasu. Elektrolity zawarte w wodzie po ogórkach zapobiegają odwodnieniu, a chlorek wapnia i ocet pozwala organizmowi szybciej wchłonąć potas i sód.
3. Doskonały do marynowania
Po co robić dodatkową marynatę? Warto wrzucić czosnek, cebule, jajka czy miękkie warzywa, a otrzymamy doskonale przyprawiony smakołyk.
4. Idealne mięso
Do marynowania mięsa warto również użyć soku z ogórków. Wystarczy dodać ulubione przyprawy, a potrawa będzie aromatyczna i z pewnością częściej będziecie przygotowywać mięso w ten sposób.
5. Chleb żytni
Sekretnym składnikom żytniego chleba jest właśnie woda po ogórkach! Sprawia, że chleb jest wilgotny i aromatyczny. Dla miłośników domowych wyrobów chleba jest to bardzo cenna informacja.
6. Przywraca elektrolity
Doskonale nawadnia i wyrównuje poziom elektrolitów w organizmie. Przydaje się zarówno na kaca, w chorobie jak i po wysiłku fizycznym.
7. Leczy kaca
Fani napojów alkoholowych powinni spróbować tej metody. Kac bywa morderczy, a uzupełnienie elektrolitów i odpowiednie nawodnienie może okazać się skuteczne w walce. Później nam za to podziękujecie!
8. Ożywia rośliny domowe
Rośliny potrzebują odpowiednio dużo potasu do przetrwania, a właśnie całkiem sporo potasu zawarte jest w soku z ogórków. Wystarczy dodać odrobinę, by je wzmocnić.
9. Oczyszcza miedziane przedmioty
Utlenianie doprowadza miedziane przedmioty do brzydkich przebarwień. Z łatwością możesz przywrócić naczyniom dawny wygląd i w tym przypadku również pomaga woda po ogórkach. Wystarczy odpowiednia mieszanka soli i octu, czyli wszystko to, co zawarte jest w marynacie, którą zazwyczaj wylewasz do zlewu.
10. Łagodzi oparzenia słoneczne
Zimne okłady z pewnością ukoją ból i przyspieszą proces regeneracji skóry. Warto więc pamiętać o tym w zbliżającym się sezonie.