Wraz z nimi możesz zjeść groźne pasożyty. Wielu z nas nie ma świadomości
O tym, że pleśń na powierzchni jedzenia dyskwalifikuje od razu produkty, wiedzą niemal wszyscy. Temat pasożytów pozostaje jednak w cieniu, a i one mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Wystarczy jednak zachować trochę ostrożności i trzymać się prostych zasad, by nie wpaść w tarapaty.
Pasożyty kojarzą się głównie ze zwierzętami i wizytami u weterynarza. Pojawić się jednak mogą w pożywieniu, siejąc później spustoszenie w organizmie. Szczególną uwagę należy zwrócić na kilka produktów, które w szczególności polubiły pasożyty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Surowe ryby i owoce morza
Sushi, sashimi czy ceviche to przysmaki, które kojarzą się dość ekskluzywnie. W owocach można trafić można jednak na nicienie i przywry. W końcu nie bez powodu zaleca się, by kobiety w ciąży zrezygnowały z jedzenia sushi. Z kolei w ostrygach trafić można na pierwotniaka Bonamia exitiosa, który jeszcze nie do końca został poznany przez naukowców. Najważniejszą zasadą jest kupowanie produktów tylko ze sprawdzonych źródeł, przebadanych i pewnych.
Dziczyzna i wieprzowina
Tych mięs nie powinno się pod żadnym pozorem jeść na surowo, bo wiąże się z ryzykiem zarażenia pasożytami. Mowa tutaj między innymi o tasiemcu uzbrojonym. Jeśli człowiek połknie jaja tasiemca, w jego organizmie mogą rozwinąć się larwy, które przenikają do krwioobiegu. Z krwią mogą dotrzeć do różnych tkanek i narządów, tworząc wągry (cysticercosis). Wągry mogą lokalizować się w różnych częściach ciała, w tym w mięśniach, skórze, ale także w oku i mózgu. To z kolei prowadzić może do napadów padaczkowych, bólów głowy, zaburzeń neurologicznych, utraty wzroku, a nawet śmierci. Równie niebezpieczna jest włośnica. To choroba pasożytnicza wywoływana przez nicienie z rodzaju Trichinella.
W niedogotowanym mięsie trafić można również na pierwotniaka Toxoplasma gondii. Najczęściej znaleźć go można w wieprzowinie lub baraninie.
Nieumyte owoce i warzywa
Brudne owoce i warzywa to raj dla pasożytów. Znaleźć można na nich Giardię, tęgoryjce, jaja glisty ludzkiej i owsików czy wspomnianą wcześniej Toxoplasma gondii i tasiemce. Najważniejszym sposobem zapobiegania jest dokładne mycie owoców i warzyw pod bieżącą wodą przed spożyciem. W przypadku niektórych warzyw (np. sałaty, szpinaku) zaleca się oddzielanie liści i płukanie ich pojedynczo.
Jedzenie z niepewnego źródła
Chociaż jedzenie na ulicy może być wspaniałym sposobem na odkrywanie lokalnych smaków podczas podróży, to warto mieć się na baczności. Warunki sanitarne i standardy przygotowywania żywności w takich miejscach często odbiegają od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Ograniczony dostęp do czystej wody, niewystarczająca kanalizacja i utylizacja odpadów sprzyjają rozprzestrzenianiu się jaj i cyst pasożytów w środowisku. Na dodatek w cieplejszym klimacie tropikalnym wiele pasożytów ma idealne warunki do rozwoju i przetrwania.
Podczas podróży do krajów o niższych standardach sanitarnych zachowaj szczególną ostrożność w kwestii jedzenia i picia. Wybieraj bezpieczne źródła żywności i wody.
Jak unikać zakażenia?
Najważniejsza zasada to czystość. Regularnie myj ręce, dezynfekuj blaty, deski do krojenia, naczynia i inne przybory kuchenne. Używaj oddzielnych desek do krojenia surowego mięsa, ryb i warzyw.
Wybieraj świeże ryby z zaufanych sklepów, podobnie zresztą jak mięso. Wieprzowinę, dziczyznę i drób, piecz do osiągnięcia bezpiecznej temperatury wewnętrznej. Zamrażanie mięsa może zabić niektóre pasożyty, ale nie wszystkie (np. włośnia jest bardziej odporna na mrożenie). Obróbka termiczna jest niezawodna. Myj wszystkie owoce i warzywa pod bie żącą wodą przed jedzeniem, krojeniem lub gotowaniem.