Wraz z nimi możesz zjeść groźne pasożyty. Wielu z nas nie ma świadomości

O tym, że pleśń na powierzchni jedzenia dyskwalifikuje od razu produkty, wiedzą niemal wszyscy. Temat pasożytów pozostaje jednak w cieniu, a i one mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Wystarczy jednak zachować trochę ostrożności i trzymać się prostych zasad, by nie wpaść w tarapaty.

W mięsie znaleźć można liczne pasożytyW mięsie znaleźć można liczne pasożyty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pasożyty kojarzą się głównie ze zwierzętami i wizytami u weterynarza. Pojawić się jednak mogą w pożywieniu, siejąc później spustoszenie w organizmie. Szczególną uwagę należy zwrócić na kilka produktów, które w szczególności polubiły pasożyty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Surowe ryby i owoce morza

Sushi, sashimi czy ceviche to przysmaki, które kojarzą się dość ekskluzywnie. W owocach można trafić można jednak na nicienie i przywry. W końcu nie bez powodu zaleca się, by kobiety w ciąży zrezygnowały z jedzenia sushi. Z kolei w ostrygach trafić można na pierwotniaka Bonamia exitiosa, który jeszcze nie do końca został poznany przez naukowców. Najważniejszą zasadą jest kupowanie produktów tylko ze sprawdzonych źródeł, przebadanych i pewnych. 

Dziczyzna i wieprzowina

Tych mięs nie powinno się pod żadnym pozorem jeść na surowo, bo wiąże się z ryzykiem zarażenia pasożytami. Mowa tutaj między innymi o tasiemcu uzbrojonym. Jeśli człowiek połknie jaja tasiemca, w jego organizmie mogą rozwinąć się larwy, które przenikają do krwioobiegu. Z krwią mogą dotrzeć do różnych tkanek i narządów, tworząc wągry (cysticercosis). Wągry mogą lokalizować się w różnych częściach ciała, w tym w mięśniach, skórze, ale także w oku i mózgu. To z kolei prowadzić może do napadów padaczkowych, bólów głowy, zaburzeń neurologicznych, utraty wzroku, a nawet śmierci. Równie niebezpieczna jest włośnica. To choroba pasożytnicza wywoływana przez nicienie z rodzaju Trichinella.

Dziczyzna jest zdrowa, ale pamiętaj, by kupować ją ze sprawdzonego źródła
Dziczyzna jest zdrowa, ale pamiętaj, by kupować ją ze sprawdzonego źródła © Licencjodawca | Ivan

W niedogotowanym mięsie trafić można również na pierwotniaka Toxoplasma gondii. Najczęściej znaleźć go można w wieprzowinie lub baraninie.

Nieumyte owoce i warzywa

Brudne owoce i warzywa to raj dla pasożytów. Znaleźć można na nich Giardię, tęgoryjce, jaja glisty ludzkiej i owsików czy wspomnianą wcześniej Toxoplasma gondii i tasiemce. Najważniejszym sposobem zapobiegania jest dokładne mycie owoców i warzyw pod bieżącą wodą przed spożyciem. W przypadku niektórych warzyw (np. sałaty, szpinaku) zaleca się oddzielanie liści i płukanie ich pojedynczo.

Jedzenie z niepewnego źródła

Chociaż jedzenie na ulicy może być wspaniałym sposobem na odkrywanie lokalnych smaków podczas podróży, to warto mieć się na baczności. Warunki sanitarne i standardy przygotowywania żywności w takich miejscach często odbiegają od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Ograniczony dostęp do czystej wody, niewystarczająca kanalizacja i utylizacja odpadów sprzyjają rozprzestrzenianiu się jaj i cyst pasożytów w środowisku. Na dodatek w cieplejszym klimacie tropikalnym wiele pasożytów ma idealne warunki do rozwoju i przetrwania.

Koreański street food
Koreański street food © Adobe Stock | tickcharoen04

Podczas podróży do krajów o niższych standardach sanitarnych zachowaj szczególną ostrożność w kwestii jedzenia i picia. Wybieraj bezpieczne źródła żywności i wody.

Jak unikać zakażenia?

Najważniejsza zasada to czystość. Regularnie myj ręce, dezynfekuj blaty, deski do krojenia, naczynia i inne przybory kuchenne. Używaj oddzielnych desek do krojenia surowego mięsa, ryb i warzyw.

Wybieraj świeże ryby z zaufanych sklepów, podobnie zresztą jak mięso. Wieprzowinę, dziczyznę i drób, piecz do osiągnięcia bezpiecznej temperatury wewnętrznej. Zamrażanie mięsa może zabić niektóre pasożyty, ale nie wszystkie (np. włośnia jest bardziej odporna na mrożenie). Obróbka termiczna jest niezawodna. Myj wszystkie owoce i warzywa pod bieżącą wodą przed jedzeniem, krojeniem lub gotowaniem.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane