Sama woda to zdecydowanie za mało. Tak usuniesz chemię z warzyw i owoców

Mycie owoców i warzyw to konieczność, niezależnie od ich pochodzenia. Produkty od znajomego rolnika czy własnego ogródka wystarczy opłukać, ale te ze sklepu wymagają większej uwagi. Warto wiedzieć, jak to robić prawidłowo.

Warto dokładnie myć owoceWarto dokładnie myć owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Owoce i warzywa, choć zdrowe, przechodzą przez wiele rąk i miejsc w trakcie produkcji, transportu i przechowywania. To sprawia, że ich czystość i bezpieczeństwo spożycia nie są pewne. Zjedzenie niedomytych produktów może doprowadzić nawet do zatrucia bakteryjnego, wywołać ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Największe zagrożenia

Na owocach i warzywach mogą znajdować się także pasożyty, takie jak bąblowce z rodzaju Echinococcus, pierwotniaki Toxoplasma Gondi, nicienie, owsiki, glisty czy tasiemce. Pestycydy, które są powszechnie stosowane w produkcji i transporcie, szczególnie egzotycznych owoców, również stanowią zagrożenie. Na owocach czy warzywach często są także inne substancje konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia i zatrucia pokarmowe.

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?

Wszystkie owoce i warzywa, nawet te, które planujemy obierać, powinny być dokładnie umyte. Cytrusy, banany czy kiwi należy myć, aby nie przenosić zarazków ze skórki na obraną powierzchnię. Pomarańcze, cytryny i grapefruity można sparzyć wrzątkiem, co nie zaszkodzi ich strukturze, a pozwoli pozbyć się zanieczyszczeń.

Do mycia twardych warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka czy seler, przyda się specjalna szczoteczka. Unikajmy używania ściereczki do osuszania umytych produktów, lepiej zastąpić ją papierowymi ręcznikami.

Nie wszystkie owoce i warzywa myje się tak samo. Delikatne owoce, jak truskawki czy maliny, myj bezpośrednio przed spożyciem i krótko, aby nie uległy zgnieceniu. Przechowuj je w lodówce nieoczyszczone, w zamkniętych pojemnikach.

Wybrane dla Ciebie
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Gdy zabraknie, a sklepy zamknięte, robię chleb z patelni. Ma wyjątkowy smak
Gdy zabraknie, a sklepy zamknięte, robię chleb z patelni. Ma wyjątkowy smak
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka