Sama woda to zdecydowanie za mało. Tak usuniesz chemię z warzyw i owoców

Mycie owoców i warzyw to konieczność, niezależnie od ich pochodzenia. Produkty od znajomego rolnika czy własnego ogródka wystarczy opłukać, ale te ze sklepu wymagają większej uwagi. Warto wiedzieć, jak to robić prawidłowo.

Warto dokładnie myć owoceWarto dokładnie myć owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Owoce i warzywa, choć zdrowe, przechodzą przez wiele rąk i miejsc w trakcie produkcji, transportu i przechowywania. To sprawia, że ich czystość i bezpieczeństwo spożycia nie są pewne. Zjedzenie niedomytych produktów może doprowadzić nawet do zatrucia bakteryjnego, wywołać ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Największe zagrożenia

Na owocach i warzywach mogą znajdować się także pasożyty, takie jak bąblowce z rodzaju Echinococcus, pierwotniaki Toxoplasma Gondi, nicienie, owsiki, glisty czy tasiemce. Pestycydy, które są powszechnie stosowane w produkcji i transporcie, szczególnie egzotycznych owoców, również stanowią zagrożenie. Na owocach czy warzywach często są także inne substancje konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia i zatrucia pokarmowe.

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?

Wszystkie owoce i warzywa, nawet te, które planujemy obierać, powinny być dokładnie umyte. Cytrusy, banany czy kiwi należy myć, aby nie przenosić zarazków ze skórki na obraną powierzchnię. Pomarańcze, cytryny i grapefruity można sparzyć wrzątkiem, co nie zaszkodzi ich strukturze, a pozwoli pozbyć się zanieczyszczeń.

Do mycia twardych warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka czy seler, przyda się specjalna szczoteczka. Unikajmy używania ściereczki do osuszania umytych produktów, lepiej zastąpić ją papierowymi ręcznikami.

Nie wszystkie owoce i warzywa myje się tak samo. Delikatne owoce, jak truskawki czy maliny, myj bezpośrednio przed spożyciem i krótko, aby nie uległy zgnieceniu. Przechowuj je w lodówce nieoczyszczone, w zamkniętych pojemnikach.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki