Sama woda to zdecydowanie za mało. Tak usuniesz chemię z warzyw i owoców
Mycie owoców i warzyw to konieczność, niezależnie od ich pochodzenia. Produkty od znajomego rolnika czy własnego ogródka wystarczy opłukać, ale te ze sklepu wymagają większej uwagi. Warto wiedzieć, jak to robić prawidłowo.
Owoce i warzywa, choć zdrowe, przechodzą przez wiele rąk i miejsc w trakcie produkcji, transportu i przechowywania. To sprawia, że ich czystość i bezpieczeństwo spożycia nie są pewne. Zjedzenie niedomytych produktów może doprowadzić nawet do zatrucia bakteryjnego, wywołać ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Największe zagrożenia
Na owocach i warzywach mogą znajdować się także pasożyty, takie jak bąblowce z rodzaju Echinococcus, pierwotniaki Toxoplasma Gondi, nicienie, owsiki, glisty czy tasiemce. Pestycydy, które są powszechnie stosowane w produkcji i transporcie, szczególnie egzotycznych owoców, również stanowią zagrożenie. Na owocach czy warzywach często są także inne substancje konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia i zatrucia pokarmowe.
Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
Wszystkie owoce i warzywa, nawet te, które planujemy obierać, powinny być dokładnie umyte. Cytrusy, banany czy kiwi należy myć, aby nie przenosić zarazków ze skórki na obraną powierzchnię. Pomarańcze, cytryny i grapefruity można sparzyć wrzątkiem, co nie zaszkodzi ich strukturze, a pozwoli pozbyć się zanieczyszczeń.
Do mycia twardych warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka czy seler, przyda się specjalna szczoteczka. Unikajmy używania ściereczki do osuszania umytych produktów, lepiej zastąpić ją papierowymi ręcznikami.
Nie wszystkie owoce i warzywa myje się tak samo. Delikatne owoce, jak truskawki czy maliny, myj bezpośrednio przed spożyciem i krótko, aby nie uległy zgnieceniu. Przechowuj je w lodówce nieoczyszczone, w zamkniętych pojemnikach.