Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca

Rosyjski razsolnik to bogatsza wersja naszej ogórkowej. W środku znajduje się sporo kawałków mięsa i mnóstwo warzyw. Są ogórki kiszone i kasza, które działają niczym balsam dla nadwyrężonych jelit, żołądka i wątroby. Po jednej porcji od razu odzyskasz energię.

Rosyjska zupa ogórkowa uzupełnia wszystkie braki w organizmieRosyjska zupa ogórkowa uzupełnia wszystkie braki w organizmie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oryginalny razsolnik jest gotowany na nerkach cielęcych lub podrobach kurzych. Taki rosołek często gotowały nasze mamy i babcie w PRL-u. Jednak pożywną rosyjską zupę ogórkową możesz ugotować również na wywarze z mięsa drobiowego i wieprzowego. Mięso oddziel od kości i wrzuć z powrotem do garnka. Zupa ma być klarowna, ale pełna sycących dodatków.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Rosyjska ogórkowa na regenerację organizmu

Zupa na mięsnym wywarze z warzywami korzeniowymi, ogórkami kiszonymi i kaszą pęczak jest bogata w elektrolity i cenne składniki odżywcze. Mięso dostarcza pełnowartościowego białka, wspierając odbudowę tkanek, w tym wątroby, która jest najbardziej obciążona po spożyciu alkoholu.

Kasza pęczak zawiera węglowodany złożone i błonnik, działający osłonowo na układ pokarmowy, a także witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. W końcu ogórki kiszone są bogate w elektrolity i kwas mlekowy – dzięki nim uzupełniają braki będące skutkiem odwodnienia organizmu i pomagają usunąć toksyny. Kwaśny smak ogórków pobudza wydzielanie soków trawiennych, łagodząc ewentualne mdłości.

Przepis na razsolnik, czyli rosyjską zupę ogórkową

Zupę możesz podać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 1 udko z indyka,
  • 2 skrzydełka z kurczaka,
  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 marchewki,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 mały por,
  • kawałek selera,
  • natka selera, pietruszki i lubczyk,
  • 40 g kaszy pęczak,
  • 6-7 ogórków kiszonych,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż mięso drobiowe i kawałek łopatki wieprzowej. Zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj jak na rosół – od momentu wrzenia na wolnym ogniu. Po ok. 30 minutach zdejmij szumowinę.
  2. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru, oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć z powrotem do zupy.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler.
  4. Wrzuć także podsmażonego na maśle pora, świeże natki selera i pietruszki oraz lubczyk. Gotuj dalej, aż warzywa będą miękkie.
  5. Wyciągnij natki i dodaj kaszę, gotuj przez 15-20 minut.
  6. Na koniec dorzuć starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni