Moja babcia często robiła takie kotleciki. Dzieciaki zjadały nawet po cztery

Kiedy szukam pomysłu na szybki, smaczny i niedrogi obiad, zawsze przypominam sobie o tych kotlecikach. Sprawdzają się doskonale, a do ich smaku przekonało się już wielu moich znajomych. Przygotowania zajmują dosłownie 15 minut.

Kotlety sprawdzą się na szybki obiadKotlety sprawdzą się na szybki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Moja babcia była mistrzynią w przygotowywaniu szybkich i tanich potraw. W jej kuchni nigdy nic się nie marnowało. A wszystkie dania znikały z talerzy w szybkim tempie. Tak też było z tymi kotletami z kapusty kiszonej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Warzywa nadają się na kotlety

Teraz kotlety warzywne to nic nadzwyczajnego. Często wykorzystuje się do nich warzywa sezonowe czy strączki z puszek. Są dostępne przez cały rok. Kiedyś to nie było takie proste. Dlatego znacznie częściej wykorzystywano kapustę kiszoną. Moja babcia robiła z niej surówki, gotowała zupy, a także używała jej do kotletów.

Jak podawać kotlety z kapusty kiszonej?

Kotlety z kapusty kiszonej to proste, a zarazem niezwykle smaczne danie, które można przygotować bardzo szybko. Ich delikatnie chrupiąca panierka i wyraziste wnętrze sprawiają, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. W tym drugim przypadku można je na przykład podać z sosem pieczarkowym.

Kapustę kiszoną dobrze jeść cały rok

Choć mamy teraz duży wybór świeżych warzyw, w tym także młodą kapustę, lepiej nie odstawiać tej kiszonej. Choć rzeczywiście może kojarzyć się z cięższymi, zimowym daniami to jednak kotlety na jej bazie to dość lekkie danie. A przy okazji dostarczymy sobie sporej ilości witamin i błonnika. Kapusta kiszona dobrze też wpływa na proces trawienia i zapewnia sytość na długo.

Kotlety z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 3 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, kminek, papryka do smaku,
  • 1 listek laurowy,
  • bułka tarta,
  • kilka gałązek szczypiorku lub natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Kapustę drobno pokrój. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Tak przygotowane warzywa zalej wodą, dodaj listek laurowy i ziarenka pieprzu, ugotuj do miękkości. Następnie odcedź całość i przestudź.
  3. Cebulę obierz, pokrój drobno i przesmaż na oliwie aż się zarumieni.
  4. Ugotowane warzywa wymieszaj z cebulą, dodaj jajka. Następnie dopraw masę do smaku i dołóż tyle bułki tartej, by masa nie była zbyt rzadka.
  5. Dołóż do masy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną zieleninę.
  6. Z masy formuj kotleciki i panieruj je w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru i chrupiącej skórki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇