Moja babcia często robiła takie kotleciki. Dzieciaki zjadały nawet po cztery
Kiedy szukam pomysłu na szybki, smaczny i niedrogi obiad, zawsze przypominam sobie o tych kotlecikach. Sprawdzają się doskonale, a do ich smaku przekonało się już wielu moich znajomych. Przygotowania zajmują dosłownie 15 minut.
Moja babcia była mistrzynią w przygotowywaniu szybkich i tanich potraw. W jej kuchni nigdy nic się nie marnowało. A wszystkie dania znikały z talerzy w szybkim tempie. Tak też było z tymi kotletami z kapusty kiszonej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Warzywa nadają się na kotlety
Teraz kotlety warzywne to nic nadzwyczajnego. Często wykorzystuje się do nich warzywa sezonowe czy strączki z puszek. Są dostępne przez cały rok. Kiedyś to nie było takie proste. Dlatego znacznie częściej wykorzystywano kapustę kiszoną. Moja babcia robiła z niej surówki, gotowała zupy, a także używała jej do kotletów.
Jak podawać kotlety z kapusty kiszonej?
Kotlety z kapusty kiszonej to proste, a zarazem niezwykle smaczne danie, które można przygotować bardzo szybko. Ich delikatnie chrupiąca panierka i wyraziste wnętrze sprawiają, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. W tym drugim przypadku można je na przykład podać z sosem pieczarkowym.
Kapustę kiszoną dobrze jeść cały rok
Choć mamy teraz duży wybór świeżych warzyw, w tym także młodą kapustę, lepiej nie odstawiać tej kiszonej. Choć rzeczywiście może kojarzyć się z cięższymi, zimowym daniami to jednak kotlety na jej bazie to dość lekkie danie. A przy okazji dostarczymy sobie sporej ilości witamin i błonnika. Kapusta kiszona dobrze też wpływa na proces trawienia i zapewnia sytość na długo.
Kotlety z kiszonej kapusty
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 3 marchewki,
- 2 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, kminek, papryka do smaku,
- 1 listek laurowy,
- bułka tarta,
- kilka gałązek szczypiorku lub natki pietruszki,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowywania:
- Kapustę drobno pokrój. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce.
- Tak przygotowane warzywa zalej wodą, dodaj listek laurowy i ziarenka pieprzu, ugotuj do miękkości. Następnie odcedź całość i przestudź.
- Cebulę obierz, pokrój drobno i przesmaż na oliwie aż się zarumieni.
- Ugotowane warzywa wymieszaj z cebulą, dodaj jajka. Następnie dopraw masę do smaku i dołóż tyle bułki tartej, by masa nie była zbyt rzadka.
- Dołóż do masy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną zieleninę.
- Z masy formuj kotleciki i panieruj je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru i chrupiącej skórki.