Moja babcia często robiła takie kotleciki. Dzieciaki zjadały nawet po cztery

Kiedy szukam pomysłu na szybki, smaczny i niedrogi obiad, zawsze przypominam sobie o tych kotlecikach. Sprawdzają się doskonale, a do ich smaku przekonało się już wielu moich znajomych. Przygotowania zajmują dosłownie 15 minut.

Kotlety sprawdzą się na szybki obiadKotlety sprawdzą się na szybki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Moja babcia była mistrzynią w przygotowywaniu szybkich i tanich potraw. W jej kuchni nigdy nic się nie marnowało. A wszystkie dania znikały z talerzy w szybkim tempie. Tak też było z tymi kotletami z kapusty kiszonej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Warzywa nadają się na kotlety

Teraz kotlety warzywne to nic nadzwyczajnego. Często wykorzystuje się do nich warzywa sezonowe czy strączki z puszek. Są dostępne przez cały rok. Kiedyś to nie było takie proste. Dlatego znacznie częściej wykorzystywano kapustę kiszoną. Moja babcia robiła z niej surówki, gotowała zupy, a także używała jej do kotletów.

Jak podawać kotlety z kapusty kiszonej?

Kotlety z kapusty kiszonej to proste, a zarazem niezwykle smaczne danie, które można przygotować bardzo szybko. Ich delikatnie chrupiąca panierka i wyraziste wnętrze sprawiają, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. W tym drugim przypadku można je na przykład podać z sosem pieczarkowym.

Kapustę kiszoną dobrze jeść cały rok

Choć mamy teraz duży wybór świeżych warzyw, w tym także młodą kapustę, lepiej nie odstawiać tej kiszonej. Choć rzeczywiście może kojarzyć się z cięższymi, zimowym daniami to jednak kotlety na jej bazie to dość lekkie danie. A przy okazji dostarczymy sobie sporej ilości witamin i błonnika. Kapusta kiszona dobrze też wpływa na proces trawienia i zapewnia sytość na długo.

Kotlety z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 3 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, kminek, papryka do smaku,
  • 1 listek laurowy,
  • bułka tarta,
  • kilka gałązek szczypiorku lub natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Kapustę drobno pokrój. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Tak przygotowane warzywa zalej wodą, dodaj listek laurowy i ziarenka pieprzu, ugotuj do miękkości. Następnie odcedź całość i przestudź.
  3. Cebulę obierz, pokrój drobno i przesmaż na oliwie aż się zarumieni.
  4. Ugotowane warzywa wymieszaj z cebulą, dodaj jajka. Następnie dopraw masę do smaku i dołóż tyle bułki tartej, by masa nie była zbyt rzadka.
  5. Dołóż do masy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną zieleninę.
  6. Z masy formuj kotleciki i panieruj je w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru i chrupiącej skórki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój