PrzepisProste przepisyMoja babcia często robiła takie kotleciki. Dzieciaki zjadały nawet po cztery

Moja babcia często robiła takie kotleciki. Dzieciaki zjadały nawet po cztery

Kiedy szukam pomysłu na szybki, smaczny i niedrogi obiad, zawsze przypominam sobie o tych kotlecikach. Sprawdzają się doskonale, a do ich smaku przekonało się już wielu moich znajomych. Przygotowania zajmują dosłownie 15 minut.

Kotlety sprawdzą się na szybki obiad
Kotlety sprawdzą się na szybki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moja babcia była mistrzynią w przygotowywaniu szybkich i tanich potraw. W jej kuchni nigdy nic się nie marnowało. A wszystkie dania znikały z talerzy w szybkim tempie. Tak też było z tymi kotletami z kapusty kiszonej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Warzywa nadają się na kotlety

Teraz kotlety warzywne to nic nadzwyczajnego. Często wykorzystuje się do nich warzywa sezonowe czy strączki z puszek. Są dostępne przez cały rok. Kiedyś to nie było takie proste. Dlatego znacznie częściej wykorzystywano kapustę kiszoną. Moja babcia robiła z niej surówki, gotowała zupy, a także używała jej do kotletów.

Jak podawać kotlety z kapusty kiszonej?

Kotlety z kapusty kiszonej to proste, a zarazem niezwykle smaczne danie, które można przygotować bardzo szybko. Ich delikatnie chrupiąca panierka i wyraziste wnętrze sprawiają, że doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. W tym drugim przypadku można je na przykład podać z sosem pieczarkowym.

Kapustę kiszoną dobrze jeść cały rok

Choć mamy teraz duży wybór świeżych warzyw, w tym także młodą kapustę, lepiej nie odstawiać tej kiszonej. Choć rzeczywiście może kojarzyć się z cięższymi, zimowym daniami to jednak kotlety na jej bazie to dość lekkie danie. A przy okazji dostarczymy sobie sporej ilości witamin i błonnika. Kapusta kiszona dobrze też wpływa na proces trawienia i zapewnia sytość na długo.

Kotlety z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 3 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, kminek, papryka do smaku,
  • 1 listek laurowy,
  • bułka tarta,
  • kilka gałązek szczypiorku lub natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Kapustę drobno pokrój. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Tak przygotowane warzywa zalej wodą, dodaj listek laurowy i ziarenka pieprzu, ugotuj do miękkości. Następnie odcedź całość i przestudź.
  3. Cebulę obierz, pokrój drobno i przesmaż na oliwie aż się zarumieni.
  4. Ugotowane warzywa wymieszaj z cebulą, dodaj jajka. Następnie dopraw masę do smaku i dołóż tyle bułki tartej, by masa nie była zbyt rzadka.
  5. Dołóż do masy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną zieleninę.
  6. Z masy formuj kotleciki i panieruj je w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru i chrupiącej skórki.

Wybrane dla Ciebie