Góralki kisiły ją na wiosnę. Szybko nabierały sił i odporności po zimie

Każdy o niej słyszał i dzieci wciąż zachwycają się wierszykiem Juliana Tuwima o rzepce, którą dziadek zasadził w ogrodzie. Jednak na co dzień mało kto ją je. Nie jest to warzywo popularne, ale bywa na straganach. Nadaje się nie tylko do surówek, ale i do kiszonek.

Dlaczego warto jeść kiszoną rzepę?Dlaczego warto jeść kiszoną rzepę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

W ostatnich latach kiszonki zrobiły niebywałą karierę. Kiedyś pod tym określeniem kryły się ogórki i kapusta, dziś to znacznie więcej warzyw. Praktycznie wszystkie nadają się do kiszenia. Wśród nich jest rzepa, o czym pewnie niewiele osób wie. Od lat kisiły ją góralki, jest też popularna w Austrii i Słowenii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Rzepa nadaje się do codziennych posiłków

Biała rzepa to warzywo, które zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, co czyni ją doskonałym dodatkiem do codziennych posiłków, wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki swojemu delikatnemu lekko pikantnemu smakowi, doskonale komponuje się zarówno w surowych sałatkach, jak i gotowanych potrawach. Sprawdzi się także jako kiszonka.

Co zawiera rzepa?

To warzywo ma niewiele kalorii, za to sporo cennych składników odżywczych. Na pierwszym miejscu trzeba wymienić witaminę C, która wspiera układ odpornościowy. Jest także źródłem witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza również minerały, w tym potas, magnez i wapń, które pomagają utrzymać zdrowe serce i mięśnie. Z kolei duża ilość błonnika dobrze działa na trawienie i zapewnia uczucie sytości.

Jak przygotować rzepę?

Jaką rzepę kupić? Powinna być twarda, jędrna i gładka, bez przebarwień czy uszkodzeń. Mniejsze egzemplarze są delikatniejsze, a te większe znacznie ostrzejsze. To wszechstronne warzywo. Dobrze smakuje na surowo, ale można je także piec, gotować czy smażyć, na przykład tak jak frytki. Kolejnym pomysłem na to warzywo jest kiszenie.

Kiszonka z rzepy

Składniki:

  • 2-3 rzepy,
  • sól po 25 g na kg rzepy.

Sposób przygotowywania:

  1. Korzenie rzepy umyj, obierz cienko obieraczką do warzyw. Przepłucz rzepy jeszcze raz i dokładnie osusz.
  2. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub użyj malaksera.
  3. Tartą rzepę zważ i dodaj odpowiednią ilość soli.
  4. Rzepę z solą wymieszaj, ugnieć dokładnie. Następnie przykryj ścierkę i odstaw na ok. 3 godziny.
  5. Rzepę przełóż do słoika, ponownie ugnieć i zakręć pokrywkę. Po tygodniu przenieś kiszonkę do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości