PrzepisProste przepisyGóralki kisiły ją na wiosnę. Szybko nabierały sił i odporności po zimie

Góralki kisiły ją na wiosnę. Szybko nabierały sił i odporności po zimie

Każdy o niej słyszał i dzieci wciąż zachwycają się wierszykiem Juliana Tuwima o rzepce, którą dziadek zasadził w ogrodzie. Jednak na co dzień mało kto ją je. Nie jest to warzywo popularne, ale bywa na straganach. Nadaje się nie tylko do surówek, ale i do kiszonek.

Dlaczego warto jeść kiszoną rzepę?
Dlaczego warto jeść kiszoną rzepę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W ostatnich latach kiszonki zrobiły niebywałą karierę. Kiedyś pod tym określeniem kryły się ogórki i kapusta, dziś to znacznie więcej warzyw. Praktycznie wszystkie nadają się do kiszenia. Wśród nich jest rzepa, o czym pewnie niewiele osób wie. Od lat kisiły ją góralki, jest też popularna w Austrii i Słowenii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Rzepa nadaje się do codziennych posiłków

Biała rzepa to warzywo, które zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, co czyni ją doskonałym dodatkiem do codziennych posiłków, wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki swojemu delikatnemu lekko pikantnemu smakowi, doskonale komponuje się zarówno w surowych sałatkach, jak i gotowanych potrawach. Sprawdzi się także jako kiszonka.

Co zawiera rzepa?

To warzywo ma niewiele kalorii, za to sporo cennych składników odżywczych. Na pierwszym miejscu trzeba wymienić witaminę C, która wspiera układ odpornościowy. Jest także źródłem witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dostarcza również minerały, w tym potas, magnez i wapń, które pomagają utrzymać zdrowe serce i mięśnie. Z kolei duża ilość błonnika dobrze działa na trawienie i zapewnia uczucie sytości.

Jak przygotować rzepę?

Jaką rzepę kupić? Powinna być twarda, jędrna i gładka, bez przebarwień czy uszkodzeń. Mniejsze egzemplarze są delikatniejsze, a te większe znacznie ostrzejsze. To wszechstronne warzywo. Dobrze smakuje na surowo, ale można je także piec, gotować czy smażyć, na przykład tak jak frytki. Kolejnym pomysłem na to warzywo jest kiszenie.

Kiszonka z rzepy

Składniki:

  • 2-3 rzepy,
  • sól po 25 g na kg rzepy.

Sposób przygotowywania:

  1. Korzenie rzepy umyj, obierz cienko obieraczką do warzyw. Przepłucz rzepy jeszcze raz i dokładnie osusz.
  2. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub użyj malaksera.
  3. Tartą rzepę zważ i dodaj odpowiednią ilość soli.
  4. Rzepę z solą wymieszaj, ugnieć dokładnie. Następnie przykryj ścierkę i odstaw na ok. 3 godziny.
  5. Rzepę przełóż do słoika, ponownie ugnieć i zakręć pokrywkę. Po tygodniu przenieś kiszonkę do lodówki.

Wybrane dla Ciebie