Właśnie trwa sezon na tę wartościową roślinę. My tępimy ją jak chwast, zamiast zajadać

Wiosną w ogrodach i na działkach wyrastają zielone rośliny, które większość z nas traktuje jako uciążliwe chwasty. Jedną z nich jest podagrycznik pospolity – niezwykle ekspansywny, trudny do wyplenienia… i jednocześnie pełen wartości odżywczych i zdrowotnych. W przeszłości ceniono go jako roślinę leczniczą i jadalną, dziś często ląduje w koszu razem z innymi "zielskiem".

Podagrycznik to roślina, która jest niedocenianaPodagrycznik to roślina, która jest niedoceniana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zamiast tępić podagrycznik w ogrodzie, warto… zaprosić go do kuchni. To nie tylko chwast, ale pełnoprawna, wartościowa roślina jadalna, która może wzbogacić nasze codzienne posiłki i wesprzeć organizm. W sezonie wiosennym warto z niego korzystać – bo natura często daje nam więcej, niż się spodziewamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki pieczarkowe z domowym zielonym pesto

Co to jest podagrycznik i jak wygląda?

Podagrycznik (Aegopodium podagraria) to roślina z rodziny selerowatych, rosnąca dziko w lasach, ogrodach, parkach i na nieużytkach. Ma charakterystyczne, błyszczące liście o ząbkowanych brzegach i delikatny, lekko pietruszkowy zapach. Młode liście są najsmaczniejsze i najdelikatniejsze – to właśnie je zbiera się do celów kulinarnych.

Właściwości podagrycznika – więcej niż zielenina

Podagrycznik to prawdziwa bomba odżywcza. Zawiera:

  • witaminę C i A,
  • magnez, wapń i żelazo,
  • flawonoidy i olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym.

W medycynie ludowej stosowano go jako środek wspomagający leczenie dny moczanowej (stąd nazwa!) i stanów zapalnych stawów. Działa moczopędnie, detoksykująco i wspiera trawienie. To doskonałe zioło na wiosenny detoks i pobudzenie organizmu po zimie.

Jak jeść podagrycznik?

Młode liście można wykorzystać na wiele sposobów:

  • jako dodatek do sałatek – zamiast rukoli czy natki pietruszki,
  • do zielonych koktajli i pesto,
  • jako zieleninę do twarożku lub jajecznicy,
  • do zup (np. w miejsce szpinaku lub szczawiu),
  • suszony jako zioło przyprawowe.

Uwaga – należy zbierać roślinę z dala od dróg i zanieczyszczonych terenów.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd