PrzepisSłodkościSyrop "z ziemi" robiła moja babcia. Najlepszy na kaszel i chrypę

Syrop "z ziemi" robiła moja babcia. Najlepszy na kaszel i chrypę

Syrop "z ziemi"
Syrop "z ziemi"
Źródło zdjęć: © Canva | Madeleine_Steinbach

22.08.2024 10:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W okresie przeziębień i ogólnego osłabienia babcia ratowała nas domowej roboty specyfikami, a wśród nich był nie najsmaczniejszy, za to skuteczny syrop "z ziemi". Łyżeczka, dwie dziennie i stawia na nogi.

Babka lancetowata rośnie na łąkach, pastwiskach, wzgórzach, terenach przydrożnych. Jej liście należy zbierać od maja do września. To więc ostatni dzwonek na pozyskanie surowca do stworzenia syropu "z ziemi". Ale dlaczego z ziemi? I jakie właściwości ma ta mikstura?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co jest dobry syrop z babki lancetowatej?

Babka lancetowata i je właściwości znane były już w starożytności. Roślina ta wykazuje szerokie spektrum działania, a za szczególnie warte zauważanie są jej właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwkaszlowe. Za ich sprawą babkę lancetowatą stosuje się w okresie przeziębień i sezonowych osłabień. Ponadto roślina ta słynie ze swojego działania przyspieszającego gojenie się ran oraz kojącego oparzenia i odmrożenia.

Babka lancetowata jest źródłem polisacharydów, w szczególności śluzów, za sprawą których roślina ta może łagodzić dolegliwości żołądkowe, w tym zaburzenia trawienia i przemiany materii oraz podrażnienia. Babka lancetowata wykazuje też działanie przeciwzapalne, a także wywołuje efekt rozkurczający, a związki garbnikowe w niej zawarte działają ściągająco na błonę śluzową żołądka oraz zmniejszają jej przekrwienie.

Babka lancetowata
Babka lancetowata © Canva | Dimijana

Jak zrobić syrop z babki lancetowatej?

Syrop z babki lancetowatej robiły przed laty nasze babcie i prababcie. Swoją drugą nazwę - syrop "z ziemi" - zawdzięcza dawnej technice wykonania. Pojemniki z przygotowanym syropem przechowywano niegdyś pod ziemią. Okazuje się bowiem, że zakopywanie ich zapewniało stałą, odpowiednią dla dojrzewania syropu temperaturę. Po ok. 3 miesiącach pojemnik wyjmowano, a syrop odcedzano i rozlewano np. do buteleczek. Tak przygotowany zachowywał właściwości nawet przez 10 miesięcy.

Obecnie przygotowanie syropu z babki lancetowatej jest o wiele łatwiejsze i nie wymaga kopania w ogródku. Wystarczy przygotować 30–40 świeżych liści babki lancetowatej lub 2 łyżki suszonej, gorącą wodę (tyle, by przykryła zmieloną babkę lancetowatą), a także 1-2 szklanki cukru.

Liście babki należy zmielić, np. za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Następnie tak przygotowaną trzeba przełożyć do rondelka i zalać wodą (tyle, by przykryła całość). Miksturę należy gotować na małym ogniu, dodając w trakcie cukier. Mieszaj zawartość garnka, dopóki syrop nie zgęstnieje. Gotowy gorący syrop przelej do dużego słoika, zakręć dokładnie i odstaw wieczkiem do dołu w chłodne miejsce do ostygnięcia. W okresie przeziębień i grypy syrop z babki lancetowatej należy spożywać w ilości ok. 1–2 łyżeczki dziennie. Po otwarciu syrop najlepiej przechowywać w lodówce.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także