Syrop "z ziemi" robiła moja babcia. Najlepszy na kaszel i chrypę

W okresie przeziębień i ogólnego osłabienia babcia ratowała nas domowej roboty specyfikami, a wśród nich był nie najsmaczniejszy, za to skuteczny syrop "z ziemi". Łyżeczka, dwie dziennie i stawia na nogi.

Syrop "z ziemi" Syrop "z ziemi"
Źródło zdjęć: © Canva | Madeleine_Steinbach

Babka lancetowata rośnie na łąkach, pastwiskach, wzgórzach, terenach przydrożnych. Jej liście należy zbierać od maja do września. To więc ostatni dzwonek na pozyskanie surowca do stworzenia syropu "z ziemi". Ale dlaczego z ziemi? I jakie właściwości ma ta mikstura?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Na co jest dobry syrop z babki lancetowatej?

Babka lancetowata i je właściwości znane były już w starożytności. Roślina ta wykazuje szerokie spektrum działania, a za szczególnie warte zauważanie są jej właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwkaszlowe. Za ich sprawą babkę lancetowatą stosuje się w okresie przeziębień i sezonowych osłabień. Ponadto roślina ta słynie ze swojego działania przyspieszającego gojenie się ran oraz kojącego oparzenia i odmrożenia.

Babka lancetowata jest źródłem polisacharydów, w szczególności śluzów, za sprawą których roślina ta może łagodzić dolegliwości żołądkowe, w tym zaburzenia trawienia i przemiany materii oraz podrażnienia. Babka lancetowata wykazuje też działanie przeciwzapalne, a także wywołuje efekt rozkurczający, a związki garbnikowe w niej zawarte działają ściągająco na błonę śluzową żołądka oraz zmniejszają jej przekrwienie.

Babka lancetowata
Babka lancetowata © Canva | Dimijana

Jak zrobić syrop z babki lancetowatej?

Syrop z babki lancetowatej robiły przed laty nasze babcie i prababcie. Swoją drugą nazwę - syrop "z ziemi" - zawdzięcza dawnej technice wykonania. Pojemniki z przygotowanym syropem przechowywano niegdyś pod ziemią. Okazuje się bowiem, że zakopywanie ich zapewniało stałą, odpowiednią dla dojrzewania syropu temperaturę. Po ok. 3 miesiącach pojemnik wyjmowano, a syrop odcedzano i rozlewano np. do buteleczek. Tak przygotowany zachowywał właściwości nawet przez 10 miesięcy.

Obecnie przygotowanie syropu z babki lancetowatej jest o wiele łatwiejsze i nie wymaga kopania w ogródku. Wystarczy przygotować 30–40 świeżych liści babki lancetowatej lub 2 łyżki suszonej, gorącą wodę (tyle, by przykryła zmieloną babkę lancetowatą), a także 1-2 szklanki cukru.

Liście babki należy zmielić, np. za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Następnie tak przygotowaną trzeba przełożyć do rondelka i zalać wodą (tyle, by przykryła całość). Miksturę należy gotować na małym ogniu, dodając w trakcie cukier. Mieszaj zawartość garnka, dopóki syrop nie zgęstnieje. Gotowy gorący syrop przelej do dużego słoika, zakręć dokładnie i odstaw wieczkiem do dołu w chłodne miejsce do ostygnięcia. W okresie przeziębień i grypy syrop z babki lancetowatej należy spożywać w ilości ok. 1–2 łyżeczki dziennie. Po otwarciu syrop najlepiej przechowywać w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości