Syrop "z ziemi" robiła moja babcia. Najlepszy na kaszel i chrypę

W okresie przeziębień i ogólnego osłabienia babcia ratowała nas domowej roboty specyfikami, a wśród nich był nie najsmaczniejszy, za to skuteczny syrop "z ziemi". Łyżeczka, dwie dziennie i stawia na nogi.

Syrop "z ziemi" Syrop "z ziemi"
Źródło zdjęć: © Canva | Madeleine_Steinbach

Babka lancetowata rośnie na łąkach, pastwiskach, wzgórzach, terenach przydrożnych. Jej liście należy zbierać od maja do września. To więc ostatni dzwonek na pozyskanie surowca do stworzenia syropu "z ziemi". Ale dlaczego z ziemi? I jakie właściwości ma ta mikstura?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Na co jest dobry syrop z babki lancetowatej?

Babka lancetowata i je właściwości znane były już w starożytności. Roślina ta wykazuje szerokie spektrum działania, a za szczególnie warte zauważanie są jej właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwkaszlowe. Za ich sprawą babkę lancetowatą stosuje się w okresie przeziębień i sezonowych osłabień. Ponadto roślina ta słynie ze swojego działania przyspieszającego gojenie się ran oraz kojącego oparzenia i odmrożenia.

Babka lancetowata jest źródłem polisacharydów, w szczególności śluzów, za sprawą których roślina ta może łagodzić dolegliwości żołądkowe, w tym zaburzenia trawienia i przemiany materii oraz podrażnienia. Babka lancetowata wykazuje też działanie przeciwzapalne, a także wywołuje efekt rozkurczający, a związki garbnikowe w niej zawarte działają ściągająco na błonę śluzową żołądka oraz zmniejszają jej przekrwienie.

Babka lancetowata
Babka lancetowata © Canva | Dimijana

Jak zrobić syrop z babki lancetowatej?

Syrop z babki lancetowatej robiły przed laty nasze babcie i prababcie. Swoją drugą nazwę - syrop "z ziemi" - zawdzięcza dawnej technice wykonania. Pojemniki z przygotowanym syropem przechowywano niegdyś pod ziemią. Okazuje się bowiem, że zakopywanie ich zapewniało stałą, odpowiednią dla dojrzewania syropu temperaturę. Po ok. 3 miesiącach pojemnik wyjmowano, a syrop odcedzano i rozlewano np. do buteleczek. Tak przygotowany zachowywał właściwości nawet przez 10 miesięcy.

Obecnie przygotowanie syropu z babki lancetowatej jest o wiele łatwiejsze i nie wymaga kopania w ogródku. Wystarczy przygotować 30–40 świeżych liści babki lancetowatej lub 2 łyżki suszonej, gorącą wodę (tyle, by przykryła zmieloną babkę lancetowatą), a także 1-2 szklanki cukru.

Liście babki należy zmielić, np. za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Następnie tak przygotowaną trzeba przełożyć do rondelka i zalać wodą (tyle, by przykryła całość). Miksturę należy gotować na małym ogniu, dodając w trakcie cukier. Mieszaj zawartość garnka, dopóki syrop nie zgęstnieje. Gotowy gorący syrop przelej do dużego słoika, zakręć dokładnie i odstaw wieczkiem do dołu w chłodne miejsce do ostygnięcia. W okresie przeziębień i grypy syrop z babki lancetowatej należy spożywać w ilości ok. 1–2 łyżeczki dziennie. Po otwarciu syrop najlepiej przechowywać w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska