Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na wigilię popularne śledzie w słodko-kwaśnej zalewie robię od zera. Do sosu wrzucam dwa aromatyczne dodatki, dzięki którym przekąska nabiera bardziej świątecznego charakteru.
Przepis na śledzie po kaszubsku zna chyba każdy, ale mało kto wzbogaca sos o dodatek suszonych grzybów i śliwek. Nieraz pojawiają się rodzynki, które również są ciekawym urozmaiceniem, ale z wyżej wymienionym duetem nie mogą się równać. Tak przygotowany sosik nadaje wigilijnym filetom pięknego aromatu i głębokiego smaku. Przy czym warto pamiętać, że śledzie potrzebują poleżeć w sosie minimum 12 godzin.
Kiedy te pyszności pojawiają się na wigilijnym stole, każdy prosi od razu o dokładkę
Nie tylko śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z grzybami i śliwką możesz wykorzystać nie tylko jako dodatek do śledzi, ale także do boczniaków lub bakłażanów, które często pojawiają się jako alternatywa dla ryby na wegetariańskiej wigilii. Boczniaki pokrój w paski i podsmaż z cebulką lub dodatkowo obtocz w panierce – wtedy przekąska będzie bardziej pożywna, a sos nabierze przyjemnej gęstości. Bakłażany warto wcześniej oprószyć solą, aby zlikwidować ewentualną goryczkę. Po przepłukaniu i osuszeniu, pokrój je w paski, polej oliwą i wstaw do piekarnika (ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza).
Możesz połączyć boczniaki i bakłażany, jak w przepisie od Rozkosznego, lub przygotować jeden wybrany wybrany składnik w wersji po kaszubsku. Wegetariańskie "śledzie" świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami i śliwką
Dwa dni przed Wigilią namocz śledzie i dopiero dzień przed Wigilią zabierz się za przygotowanie przekąski. Wtedy zacznij od namoczenia grzybów i śliwek – zalej je ciepłą wodą i pozostaw na co najmniej 30 minut. Woda po grzybach będzie ci potrzebna do podlania składników na patelni, a wodę po śliwkach możesz dodać do wigilijnej kapusty.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 20 g suszonych borowików,
- 6 suszonych śliwek,
- 2 cebule,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka miodu,
- ocet i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby i śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem do momentu, aż będzie szklista.
- Wtedy dodaj pokrojone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż przez kilka minut, aż woda z grzybów odparuje.
- Następnie wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dodaj pół szklanki wody po moczeniu grzybów, wymieszaj, przykryj i duś przez ok. 10-15 minut.
- Następnie dodaj pokrojone śliwki, miód i szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
- Na koniec wlej 1-2 łyżki octu.
- Przestudzony sos wymieszaj z pokrojonymi na mniejsze kawałki filetami śledziowymi.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.