Wyczekiwane grzyby pojawiły się w lasach. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejsze w Polsce

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. W lasach pojawia się coraz więcej okazów, a grzybiarze prześcigają się w przechwalaniu się swoimi zbiorami. Wiele osób decyduje się na kupowanie grzybów, a nie zbieranie. Ile trzeba zapłacić za kilogram? Sprawdźmy.

Borowiki pojawiły się już w lasach. Fot. PixabayBorowiki pojawiły się już w lasach. Fot. Pixabay

Ceny świeżych grzybów nigdy nie należały do najniższych. Warto jednak zapłacić każde pieniądze za aromat i smak, który wydzielają. Świetnie nadają się do sosów, mięs i wielu, wielu innych potraw. Jakie grzyby pojawiły się obecnie w lasach? Warto się rozglądać i mieć oczy szerokie otwarte.

Borowiki pojawiły się w lasach. Ile trzeba zapłacić za kilogram grzybów?

W lasach pojawiły się pierwsze borowiki. Grzybiarze powinni ruszyć do lasów. Jest duża szansa na to, że wrócą z pełnymi koszami. W końcu niektórzy uważają, że to najsmaczniejsze grzyby występujące w Polsce. Na Podkarpaciu za kilogram borowików szlachetnych trzeba zapłacić 20 złotych. Za prawdziwki trzeba zapłacić 35 złotych, a kurki 35 złotych. Na Lubelszczyźnie jest nieco taniej. Za kurki należy zapłacić 30 złotych.

Czy można sprzedawać grzyby? I tak i nie

Każdego roku w trakcie sezonu grzybowego przy drogach można napotkać sprzedawców ze wspaniałymi okazami. Czy taka sprzedaż jest jednak legalna? Tylko 30 gatunków grzybów jest dopuszczonych do sprzedaży w Polsce. Aby móc je sprzedawać, trzeba mieć jednak atest. Można uzyskać go całkowicie za darmo, a dokument też jest ważny 48 godzin. Gdy jednak ten czas upłynie, to legalna sprzedaż grzybów nie jest możliwa.

Warto mieć na uwadze, że na targowiskach te przepisy są egzekwowane. Przy sprzedaży przydrożnej narażamy się jednak na to, że sprzedawcy nie mają tego atestu. Przy grzybach warto jednak mieć ograniczone zaufanie. Można narazić zarówno swoje zdrowie, jak i życie. Jeśli nie mamy pewności co do źródła, warto odpuścić sobie zakupy. Można wówczas wybrać się do restauracji, gdzie używane do dań grzyby z pewnością mają atest.

Borowiki pojawiły się w lasach. Fot. Pixabay
Borowiki pojawiły się w lasach. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil