Wystarczy odrobina, by podbić smak pieczarek. Będą smakować jak leśne grzyby

Po pieczarki sięgamy często, bo nadają się do wielu potraw. Nie są drogie, można je kupić niemal w każdym sklepie. Jednak w porównaniu z leśnymi grzybami wypadają blado. Jednak jest sposób, by wzmocnić ich smak. Mogą naprawdę przypominać leśne grzyby.

PieczarkiPieczarki to najpopularniejsze grzyby na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczarki to powszechnie cenione grzyby, które można znaleźć w niemal każdym sklepie. Ich dostępność i uniwersalność sprawiają, że idealnie wzbogacają smak wielu potraw, od zapiekanek po domową pizzę. Wielu miłośników gotowania poszukuje sposobów, aby urozmaicić smak pieczarek i zbliżyć go do aromatu świeżych grzybów leśnych. Kluczem do sukcesu są dwa proste składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

To trzeba wiedzieć o tych grzybach

Problemem, z którym często borykają się domowi kucharze, jest wysokie nasycenie pieczarek wodą. Często po usmażeniu tracą one swoją chrupkość i stają się wodniste. Zmiana sposobu ich przyrządzenia może jednak zdziałać cuda. Zaleca się rozgrzanie patelni z olejem do wysokiej temperatury i uważne dodawanie poszatkowanych grzybów, aby uniknąć nadmiernego obniżenia temperatury. Ważne jest także, aby sól dodawać dopiero pod koniec smażenia, pozwala to grzybom nabrać złocistego koloru.

Zioła, sos sojowy i wino

Dla poprawy smaku pieczarek warto sięgnąć po przyprawy takie jak tymianek czy rozmaryn, które idealnie podkreślą ich smak umami. Świeże zioła dodają też potrawie niezwykłej świeżości. Kolejny sposób to doprawienie pieczarek, do którego wykorzystuje się połączenie sosu sojowego z białym winem, czosnkiem, można też dodać drobno posiekaną papryczką chili. Tak przygotowane pieczarki potrafią zachwycić i rywalizować smakiem z naturalnymi, leśnymi grzybami.

Pieczarki, które smakują jak leśne grzyby

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść, większe pokrój na cztery części. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a małą suszoną papryczkę w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć czosnek oraz chilli. Podsmaż je chwilę, aż uwolnią zapach.
  3. Następnie dorzuć grzyby, wlej sos sojowy i wymieszaj.
  4. Gdy pieczarki zmienią kolor i zmiękną, wlej wino i smaż przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  5. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"