Za "polskie trufle" nawet tysiąc zł. Na Słowacji już rzucili się do zbierania tych grzybów

Turystyka grzybowa? W przypadku smardzów, zdecydowanie tak. Tych cennych grzybów nie można w Polsce zbierać, ale na Słowacji nie jest to zabronione. Niektórzy wracali z pełnymi koszami.

Zbieranie smardzów na SłowacjiZbieranie smardzów na Słowacji
Źródło zdjęć: © Facebook | @nagrzybypl
Dorota Gepert

Smardze to jedne z najcenniejszych grzybów. Są nazywane "polskimi truflami". Uchodzą za prawdziwy rarytas. Pojawiają się w polskich lasach już wczesną wiosną. Są kruche i niezwykle aromatyczne. Mają też wiele właściwości zdrowotnych, ale są pod ścisłą ochroną, co oznacza, że ich zbieranie w lasach państwowych jest zabronione. Taki zakaz nie obowiązuje jednak na Słowacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Smardze na Słowacji

Podczas majówki na portalu nagrzyby.pl zamieszczono filmik z grzybobrania na Słowacji. Okazało się, że wielu amatorów smardzów zapełniło swoje koszyki. Zachwalali grzyby i byli niezwykle radośni. Niektóre egzemplarze rosły nawet tuż przy drodze. To nie lada gratka, bo jak wiadomo, zbieranie tych grzybów w Polsce jest zabronione.

Ile wynosi mandat za zbieranie smardzów w Polsce?

Złamanie tego zakazu związane jest ze sporymi kosztami. Za nielegalne zbieranie smardzów mandat może wynieść nawet 5 tys. zł. Jednak wielu amatorów tego przysmaku to nie odstrasza. Grzyby należą do jednych z najdroższych. Za kilogram smardzów można dostać 400 zł. Jeszcze droższe są suszone smardze - szacuje się, że ich wartość sięga nawet tysiąca złotych.

Gdzie można zbierać smardze? W tych miejscach to dozwolone

Justyn Kołek, edukatorka i grzyboznawczyni w rozmowie z portalem o2.pl, potwierdziła, że smardze można zbierać na posiadłościach, ogrodach czy w przestrzeni miejskiej. Rosną tam, gdzie wysypana jest kora sosnowa. Mają smak orzechowy. Można ich spróbować w ekskluzywnych restauracjach, ale muszą je przyrządzać fachowcy.

Na grzybobraniu zachowaj ostrożność

Choć smardze mają charakterystyczny wygląd i tu może dojść do pomyłki. Podobnie do nich wyglądają piestrzenice kasztanowate. Są one trujące, a po ich zjedzeniu mogą wystąpić takie objawy jak bóle brzucha, wymioty, senność, a nawet drgawki. Charakterystycznym objawem jest również pragnienie i suchość w gardle. Zatrucie piestrzenicą kasztanowatą przebiega na ogół łagodnie, chociaż zdarzały się cięższe przypadki.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku