Polski rarytas. Żeby nie zmarnować, pamiętaj o dwóch kluczowych zasadach

Smardze często nazywane są polskimi truflami. Nic dziwnego, bo to jedne z najcenniejszych i najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Warto wiedzieć, jakie mają właściwości i jak się z nimi obchodzić, by cieszyć się pełnią ich smaku i aromatu.

smardzeSmardze to niezwykły przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Colby Lysne
Dorota Gepert

Smardze pojawiają się w polskich lasach już w marcu. Są kruche i niezwykle aromatyczne, to prawdziwy rarytas dla smakoszy. Mają też wiele właściwości zdrowotnych. Są pod ścisłą ochroną, co oznacza, że ich zbieranie w lasach państwowych jest zabronione. Można je jednak znaleźć także w parkach, ogrodach, szkółkach leśnych czy na prywatnych działkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Smardze to zdrowe grzyby

Smardze są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zawierają wiele składników odżywczych, takich jak żelazo, fosfor, potas i magnez. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i wspomagającym pamięć smardze mogą być cennym dodatkiem do diety. Jednak należy pamiętać, że nie powinno się ich spożywać na surowo, ponieważ wtedy mogą być szkodliwe.

Do jakich potraw dodawać smardze?

Smardze doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do różnych potraw. Ich orzechowy posmak i korzenny aromat sprawiają, że są idealnym składnikiem sosów do makaronów czy potraw mięsnych. Warto jednak pamiętać, aby przed spożyciem grzyby odpowiednio przygotować.

Jak przygotować smardze?

Pierwszy krok to odpowiednie oczyszczenie tych niezwykłych grzybów. Ważne są dwie zasady. Po pierwsze pozbywamy się nóżek, bo są włókniste i niesmaczne. Po drugie kapelusze należy bardzo dokładnie umyć. W stożkowatych, pomarszczonych i pełnych zagłębień grzybach często ukrywa się piasek i inne zanieczyszczenia. Najlepiej wypłukać je pod zimną, bieżącą wodą. Można też wrzucić je na kilka minut do miski z chłodną, osoloną wodą i delikatnie obracać. Jeśli planujesz suszyć grzyby, trzeba je tylko wyczyścić na sucho, najlepiej przy pomocy miękkiej szczoteczki.

Wystarczy odrobina

Smardze mają tak niezwykły aromat, że każde danie "podciągną" na poziom restauracyjny. Ich smak jest najlepiej wyczuwalny w bardzo prostym daniu. Wystarczy przesmażyć je na maśle, doprawić solą i pieprzem, podać ze świeżymi ziołami i mamy danie godne mistrzów kulinarnych. Idealnie sprawdzą się także w sosach, zupach, zapiekankach. Pasują do jajek, na przykład jajecznicy czy omletu. Dodaje się ich znacznie mniej niż innych grzybów, bo ich aromat jest znacznie silniejszy. Nawet jeden smardz jest na wagę kulinarnego skarbu.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku