Polski rarytas. Żeby nie zmarnować, pamiętaj o dwóch kluczowych zasadach
Smardze często nazywane są polskimi truflami. Nic dziwnego, bo to jedne z najcenniejszych i najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Warto wiedzieć, jakie mają właściwości i jak się z nimi obchodzić, by cieszyć się pełnią ich smaku i aromatu.
Smardze pojawiają się w polskich lasach już w marcu. Są kruche i niezwykle aromatyczne, to prawdziwy rarytas dla smakoszy. Mają też wiele właściwości zdrowotnych. Są pod ścisłą ochroną, co oznacza, że ich zbieranie w lasach państwowych jest zabronione. Można je jednak znaleźć także w parkach, ogrodach, szkółkach leśnych czy na prywatnych działkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Smardze to zdrowe grzyby
Smardze są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zawierają wiele składników odżywczych, takich jak żelazo, fosfor, potas i magnez. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i wspomagającym pamięć smardze mogą być cennym dodatkiem do diety. Jednak należy pamiętać, że nie powinno się ich spożywać na surowo, ponieważ wtedy mogą być szkodliwe.
Do jakich potraw dodawać smardze?
Smardze doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do różnych potraw. Ich orzechowy posmak i korzenny aromat sprawiają, że są idealnym składnikiem sosów do makaronów czy potraw mięsnych. Warto jednak pamiętać, aby przed spożyciem grzyby odpowiednio przygotować.
Jak przygotować smardze?
Pierwszy krok to odpowiednie oczyszczenie tych niezwykłych grzybów. Ważne są dwie zasady. Po pierwsze pozbywamy się nóżek, bo są włókniste i niesmaczne. Po drugie kapelusze należy bardzo dokładnie umyć. W stożkowatych, pomarszczonych i pełnych zagłębień grzybach często ukrywa się piasek i inne zanieczyszczenia. Najlepiej wypłukać je pod zimną, bieżącą wodą. Można też wrzucić je na kilka minut do miski z chłodną, osoloną wodą i delikatnie obracać. Jeśli planujesz suszyć grzyby, trzeba je tylko wyczyścić na sucho, najlepiej przy pomocy miękkiej szczoteczki.
Wystarczy odrobina
Smardze mają tak niezwykły aromat, że każde danie "podciągną" na poziom restauracyjny. Ich smak jest najlepiej wyczuwalny w bardzo prostym daniu. Wystarczy przesmażyć je na maśle, doprawić solą i pieprzem, podać ze świeżymi ziołami i mamy danie godne mistrzów kulinarnych. Idealnie sprawdzą się także w sosach, zupach, zapiekankach. Pasują do jajek, na przykład jajecznicy czy omletu. Dodaje się ich znacznie mniej niż innych grzybów, bo ich aromat jest znacznie silniejszy. Nawet jeden smardz jest na wagę kulinarnego skarbu.
Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.