Żadne kopytka czy pieczone ziemniaczki. Pani Henia do kotletów podaje jeszcze lepszy dodatek

Złociste i chrupiące kuleczki ziemniaczane to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu. Wystarczy wymieszać je z odrobiną mąki ziemniaczanej i ulubionymi ziołami. Przepis pani Heni robi furorę.

Kuleczki ziemniaczane znikają z talerzy w ognieniu okaKuleczki ziemniaczane znikają z talerzy w ognieniu oka
Źródło zdjęć: © Canva | fundementalm
SKOMENTUJ

Kuleczki ziemniaczane możesz podać do obiadu, obok mięs i surówek, ale też jako przekąskę z fantazyjnym sosem. Fani cięższych kulinarnych brzmień do wnętrza kuleczek mogą dorzucić po kawałeczku żółtego sera, który rozpłynie się podczas smażenia. Ale po takiej uczcie dobrze będzie zaparzyć sobie napar 3 składników dla lepszego trawienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Święto Ogórka Kiszonego

Jak zrobić chrupiące kuleczki ziemniaczane?

Pani Henia Foks, która na YouTubie dzieli się swoimi domowymi przepisami, zdradziła obserwującym recepturę na chrupiące kuleczki ziemniaczane. Przygotowanie specjału jest banalnie proste, a wśród składników znajdziemy zaledwie ziemniaki, mąkę i zioła. Chcąc uzyskać chrupiące kuleczki ziemniaczane, musisz pamiętać, by ciasto wrzucać wyłącznie do gorącego tłuszczu. W przeciwnym razie kuleczki wchłoną zawartość patelni i staną się miękkie i przesiąknięte olejem. Jeśli nie jesteś pewien, czy tłuszcz jest dobrze rozgrzany, weź niewielki kawałek ciasta i wrzuć na patelnię. Jeśli wypłynie na wierzch, możesz zacząć smażyć. To sprawdzona metoda pani Heni.

Do takich kuleczek warto podać aromatyczny sos na zimno. Może to być sos czosnkowy lub zielony sos ziołowy, który ostatnio podbił szturmem media społecznościowe. Kuleczki ziemniaczane będą również doskonale smakować z domowym ankubensem podanym na zimno lub już niemalże kultowym ketchupem z cukinii. Kuleczki ziemniaczane możesz również podać do obiadu zamiast ziemniaków czy klusek. Będą wspaniałym uzupełnieniem pieczystego czy bitek.

Pani Henia z kanału na YouTubie "Henia Foks" pokazała, jak zrobić kuleczki ziemniaczane
Pani Henia z kanału na YouTubie "Henia Foks" pokazała, jak zrobić kuleczki ziemniaczane © YouTube: Henia Foks (screenshot)

Kuleczki ziemniaczane złociste i chrupiące. Przepis

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • słodka papryka,
  • rozmaryn suszony,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodaj, olej, mąkę ziemniaczaną, sól, świeżo mielony pieprz, słodką paprykę, tymianek suszony.
  3. Wyrób dokładnie masę dłońmi. W międzyczasie zacznij podgrzewać olej - tak, by kuleczki ziemniaczane były w nim zanurzone w całości podczas smażenia.
  4. Z masy ziemniaczanej uformuj niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Kuleczki smaż na głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, na złoty kolor.
  6. Usmażone kuleczki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Wybrane dla Ciebie

Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane