Żadne kopytka czy pieczone ziemniaczki. Pani Henia do kotletów podaje jeszcze lepszy dodatek
Złociste i chrupiące kuleczki ziemniaczane to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu. Wystarczy wymieszać je z odrobiną mąki ziemniaczanej i ulubionymi ziołami. Przepis pani Heni robi furorę.
06.08.2024 08:13
Kuleczki ziemniaczane możesz podać do obiadu, obok mięs i surówek, ale też jako przekąskę z fantazyjnym sosem. Fani cięższych kulinarnych brzmień do wnętrza kuleczek mogą dorzucić po kawałeczku żółtego sera, który rozpłynie się podczas smażenia. Ale po takiej uczcie dobrze będzie zaparzyć sobie napar 3 składników dla lepszego trawienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić chrupiące kuleczki ziemniaczane?
Pani Henia Foks, która na YouTubie dzieli się swoimi domowymi przepisami, zdradziła obserwującym recepturę na chrupiące kuleczki ziemniaczane. Przygotowanie specjału jest banalnie proste, a wśród składników znajdziemy zaledwie ziemniaki, mąkę i zioła. Chcąc uzyskać chrupiące kuleczki ziemniaczane, musisz pamiętać, by ciasto wrzucać wyłącznie do gorącego tłuszczu. W przeciwnym razie kuleczki wchłoną zawartość patelni i staną się miękkie i przesiąknięte olejem. Jeśli nie jesteś pewien, czy tłuszcz jest dobrze rozgrzany, weź niewielki kawałek ciasta i wrzuć na patelnię. Jeśli wypłynie na wierzch, możesz zacząć smażyć. To sprawdzona metoda pani Heni.
Do takich kuleczek warto podać aromatyczny sos na zimno. Może to być sos czosnkowy lub zielony sos ziołowy, który ostatnio podbił szturmem media społecznościowe. Kuleczki ziemniaczane będą również doskonale smakować z domowym ankubensem podanym na zimno lub już niemalże kultowym ketchupem z cukinii. Kuleczki ziemniaczane możesz również podać do obiadu zamiast ziemniaków czy klusek. Będą wspaniałym uzupełnieniem pieczystego czy bitek.
Zobacz także
Kuleczki ziemniaczane złociste i chrupiące. Przepis
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- słodka papryka,
- rozmaryn suszony,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę.
- Do ziemniaków dodaj, olej, mąkę ziemniaczaną, sól, świeżo mielony pieprz, słodką paprykę, tymianek suszony.
- Wyrób dokładnie masę dłońmi. W międzyczasie zacznij podgrzewać olej - tak, by kuleczki ziemniaczane były w nim zanurzone w całości podczas smażenia.
- Z masy ziemniaczanej uformuj niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Kuleczki smaż na głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, na złoty kolor.
- Usmażone kuleczki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.